Mikortól beteges a tisztaságmánia? Utánajártunk, mikor kell aggódni
A kosztól a legtöbb ember irtózik, de van az a pont, ahol a takarítás kényszeressé válik.

kenyszeres-takaritas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kényszeres takarítás egyfajta kényszerbetegség. Sokszor rásütik emberekre, hogy tisztaságmániásak, amikor valójában épp csak egy kicsivel jobban szeretik a rendet, mint mások. Betegségről igazából akkor beszélünk, amikor ez már a megszállottsággal határos, és jelentős hatással van a beteg mindennapjaira.

A kényszeres takarítást az okozza, hogy a beteg attól fél, egy tárgy, vagy a lakás koszos, fertőző, betegséget okoz, és ez akár a saját vagy a szerettei halálát is okozhatja.

Mi okozza a kényszeres takarítást?

A kényszerbetegségek a lakosság 1-3 százalékát érintik, nagyjából azonos arányban szenvednek tőle a férfiak és a nők, és az esetek 80%-ában a tünetek már 18 éves kor előtt jelentkeznek. Nem lehet minden esetben biztosan megállapítani, hogy az egyes személyeknél mi okozza a betegséget.

kenyszeres-takaritas
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

A kiváltó ok valószínűleg a hibás viselkedési és gondolkodási minták és a környezeti, örökölt vagy neurolobiológiai faktorok ötvözete, amely egy bizonyos ponton beindítja az egyénben a kényszerességet. A Cambridge-i Egyetem kutatása szerint ilyenkor valami hiba történik a tanulási folyamatban, aminek az a következménye, hogy az agy nehezebben felejti el a negatív asszociációkat.

A beteges tisztaságmánia jelei lehetnek, ha valaki megrögzötten fél a nyilvános WC-ktől, a bacilusoktól, kilincsektől, tömegközlekedéstől, kórházaktól. Ha retteg a sötét vagy vörös (vérszerű) foltoktól, mert attól tart, hogy HIV-fertőzést kaphat. Kerüli az éttermeket, és kényszeresen mos fogat. Ezenkívül természetesen az is, ha sokkal többet takarít - főleg a fürdőben és a konyhában -, mint más emberek. 

Bár a fenti jelek közül szinte minden ember tapasztal önmagán egyet vagy többet, ez ömagában még nem jelenti azt, hogy a viselkedése beteges. Beteges tisztaságmániáról akkor van szó, amikor a takarítás kényszere kihatással van az ember személyes kapcsolataira vagy a munkavégzésére, mert nem megy olyan helyekre, ahol baktériumok lehetnek, esetleg amikor egészségügyi problémákat okoz - például bőrkiszáradást - a sok kézmosás, vagy ínyproblémákat a kényszeres fogmosás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szerencsére a kényszerbetegségek kezelésére is van lehetőség, ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha felmerül a gyanú. Bár a folyamat viszonylag lassú, a szorongás csökkentésével jelentős javulást lehet elérni a tisztaságmániás egyén állapotában.

10 hely, ahol gyakrabban kéne takarítani

A legtöbb embernek - aki nem tisztaságmániás - a takarítás inkább csak kötelező nyűg. Azonban néhány egyszerű trükkel el lehet érni, hogy a lehető leggyorsabban és legfájdalommentesebben tisztán tudd tartani a lakásodat. Mutatjuk a módszert.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük