A leghatékonyabb takarítási módszer: a 20-10 szabállyal gyorsan rendet lehet tenni
Könnyen és gyorsan tiszta lesz a lakás ezzel az új takarítási módszerrel.

takaritas-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki szeretne makulátlan lakásba hazamenni munka után, de nem mindenkinek van meg az elszántsága, hogy meg is tartsa a rendet. Sokan csak akkor állnak neki intézkedni, amikor már nagyon bántja a szemüket a kupi, és ilyenkor egyetlen maratoni takarítással tesznek újra rendet.

Ezzel a módszerrel az a legnagyobb baj, hogy az egy-két hetes csillogó tisztaság után ismét gyűlni kezd a rendetlenség, amit újra nagytakarítás követ. Rachel Hoffman az Unfuck Your Habitat: You're Better Than Your Mess című, magyarul egyelőre meg nem jelent könyvében egészen más megközelítést javasol.

Hogy működik a 20-10 módszer?

A 20-10 módszer szerint szigorúan tilosak a takarítási maratonok, helyettük inkább következetesen, rendszeresen kell gondoskodni a tisztaságról, és apránként végezni el a ház körüli feladatokat.  

ablakmosas-takaritas

A módszer lényege, hogy 20 perc intenzív takarítást 10 perc pihenés követ, ami közben az ember valami olyannal jutalmazza magát, amit igazán élvez. Azt gondolnánk, hogy 20 perc alatt alig lehet valamit elintézni, de ez nem igaz.

A módszer sikerének lényege éppen az, hogy a jutalmazásnak köszönhetően az ember lelkesebben és hatékonyabban végzi el azokat a feladatokat, amiket máskülönben csak nyűgnek érezne, hiszen tudja, hogy a munka túloldalán a kedvenc könyvének újabb tíz oldala vagy egy YouTube-videó várja, ami közben lazíthat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A 20-10 azért is működik nagyon jól, mert sokkal könnyebb úgy energiát kifejteni, ha az ember tudja, hogy mennyi ideig tart majd a munka. Amikor egy nagy kupit akar valaki eltüntetni, néha éppen azért nem tud nekiállni, mert egyszerűen nem látszik a vége, azonban, ha pontosan tudja, hogy csak 20 percet kell takarítania, hirtelen minden beláthatóvá válik. 

Persze, egy ilyen 20-10-es blokkból akár négyet is lehet csinálni egymás után, azt mindenki maga tudja, hogy mennyi takarítást akar beengedni a mindennapjaiba, vagy mennyire van szüksége a lakásnak a tökéletes tisztasághoz, de már napi egy blokkal is hihetetlen eredményeket lehet elérni. Érdemes kipróbálnia mindenkinek, akinek nehézséget okoz a rend megtartása.

Tíz hely, ahol gyakrabban kellene takarítani

Vannak a lakásban bizonyos helyek, melyek még azoknál az embereknél is gyakran maradnak koszosak, akiknek máskülönben nem okoz gondot a takarítás, ezért összegyűjtöttük azokat a sarkokat, ahol ritkán fordul meg a seprű. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük