5+1 tipp mini lakásokhoz

A kicsi is lehet tökéletes!

Kicsi, szűköcske, de a tiéd. A garzon is lehet otthonos, csupán a megfelelő megoldásokat kell alkalmazni a kialakításánál. Tippjeink segítenek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha hajlamos vagy a rendetlenségre, a garzonban való életet nem neked találták ki. Ha azonban a másik kategóriába tartozol, akkor is kihívást jelenthet egy ilyen pici lakás rendben tartása és a tér kialakítása.

Hogyan oszd el a teret? Hogyan válaszd el a kü lönböző funkcióval ellátott részeket egymástól? Egyáltalán: hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy icipici lakásból?

Van kisebb is

A legtöbben a kis alapterületű lakások kapcsán a garzonokra gondolnak, pedig léteznek kisebbek is, gondolj csak azokra a többemeletes házakra, melyek egyes szintjeiből alakítottak ki lakásokat! Ezek valóban aprócska életterek, praktikus kialakításuk mégsem lehetetlen, csupán egy kis kreativitásra van szükség.

Ttrükközz optikailag!

Első lépésként azt kell megoldanod, hogy optikailag növeld a rendelkezésre álló teret! Olyan színeket és mintákat válassz, amelyek mellett nagyobbnak tűnik a helyiség. A falakat fesd világos színűre, és a plafon is világos árnyalatú legyen! A padló burkolata se legyen sötét, és lehetőleg mintás sem, az ugyanis összehúzza a teret. Ne félj attól, hogy az összhatás sápadtnak, unalmasan egyszínűnek tűnik, színeket máshogyan is becsempészhetsz az otthonodba!

Álmodj nagyot – kicsiben!

Egy miniatűr lakás tulajdonosaként bele kell törődnöd abba, hogy a hatszemélyes sarokkanapékat és a többméteres szekrénysorokat nem neked találták ki. Nem is mutatna jól, ráadásul nem is tudnál kényelmesen közlekedni a hatalmas bútorok között. De ne aggódj, a lakberendezési áruházak tele vannak mini kanapékkal, és kisméretű vagy nappalra összecsukható ágyakkal, amelyek tökéletes kiegészítői a liliputi otthonoknak.

Légy kreatív!

Ahogy a tollakat is tarthatod bögrében, és egy szép formájú tejesüveg is funkcionálhat vázaként, úgy az egyes bútorok is betölthetnek egyszerre több szerepet. Ezt érdemes szem előtt tartanod a lakásod berendezésénél. Éppen ezért nem biztos, hogy szükséges egy étkezőasztalt is beerőltetni a lakásba: miért nem használod a dohányzóasztalt akként? Rakd körbe puffokkal vagy bambuszból font ülőkékkel, így még hangulatosabb is, mint a hagyományos étkezők. Az alacsonyabb komódok plusz ülőhelyként szolgálhatnak, ha puha takaróval teríted le őket, a könyvespolcokból pedig kiváló térelválasztó válhat, ha a térbe állítod őket.

Színezz!

A lakás egyes részeinek funkcióira a színek megfelelő alkalmazásával is utalhatsz. Ha a konyharész falai fehérek, az étkezőasztal melletti fal legyen sötétebb, de ne túl erős árnyalatú. A színekkel a padló esetében is trükközhetsz: ha a nappali padlóját parketta fedi, a dolgozósarokban használj tengerifűből szőtt szőnyeget.

Válaszd el!

Nemcsak polcrendszerrel vagy különböző burkolatok használatával választhatod el a teret. A plafonról a térbe lógó reluxa vagy sínben futó, textil térelválasztó mind tökéletes megoldás, főként akkor, ha bizonyos helyiségeket egészen el akarsz rejteni a látogatók elől.

+1 tipp: használd ki a teret!

Egy kis lakásban szinte elengedhetetlen a megfelelő tárolás. Igyekezz kihasználni minden sarkot és felületet: tegyél az ajtó fölé polcot, ami akár az egész falfelületen azonos magasságban körbefuthat. Szerezz be lapos kosarakat, amelyeket az ágyneművel együtt becsúsztathatsz az ágy alá, a mosdókagylót pedig építsd be egy fürdőszobai szekrénykébe.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha minden lehetőséget kihasználsz a tárolásra, végül akkor sem lesz olyan nehéz rendet tartani, ha egyébként nem a rendszeretetedről vagy híres...

Ezt is szeretjük