8 életmentő tipp eladósodás ellen

A mai gazdasági helyzetben igen sokat kockáztat az, akinek hiteltartozása van. Hogyan óvhatod meg magad a csődtől?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bizonytalan nemzetközi és hazai gazdasági helyzet, valamint a forint árfolyamának igen rapszodikus változása sokakat lehetetlen helyzetbe hozott, különösen azokat, akiknek hiteltartozása van.

A forint gyengüléséből fakadóan akár a duplájára is nőhettek a devizahitelek törlesztőrészletei, miközben ezrek vesztették el néhány hónap alatt az állásukat a kedvezőtlen pénzügyi helyzet következtében.

Eladósodni tehát nem nehéz manapság, még annak sem, aki eddig nem érezte a válság kellemetlen következményeit. Esélyed lehet azonban elkerülni a csődöt, csupán egy ideig érdemes tartózkodnod a következőktől!

Hosszú távú befektetések: kockázatos

A szakemberek szerint 2009 semmiképpen nem a vagyongyarapítás éve, sokkal inkább annak megőrzése a cél. Éppen ezért nem tanácsos hosszabb távú befektetésekben és lekötésekben gondolkodnod: ha rendelkezel némi megtakarítással, azt inkább rövid időre kösd le. A tíz-húsz éves futamidővel rendelkező lekötéseket - még akkor is, ha kedvező feltételekkel kínálják -, célszerű későbbre hagyni, ha nem akarsz túl sokat kockáztatni - és ezt a kombinált hitelek felvételénél is célszerű figyelembe venned.
Ha korábban euróra váltottad a megtakarításod, akkor most viszonylag biztonságban vagy, hiszen a gyenge forinttal szemben az euró árfolyama igen magas, és várhatóan egy ideig még nem is tér vissza a megszokott értékre. Ha viszont nem, és a válság hatására csökkenő lakásárak láttán - megfelelő mértékű önerő birtokában - inkább lakásvásárláson gondolkodsz, szintén érdemes megfontoltnak lenned. Egyrészt azért, mert a jelenlegi hitelfeltételek nem éppen a legkedvezőbbek, másrészt az árak várhatóan csak néhány éven belül emelkednek ismét.

Ne váltsd át a hiteled!

A forint árfolyamának alakulását szinte lehetetlen kiszámítani, ami legfőképpen azoknak rossz hír, akik devizában vettek fel nagyobb összegű hitelt, esetleg lakáshitelt. Az árfolyamgyengülés hatására ugyanis jelentősen emelkedtek a hitelek havi törlesztőrészletei, amelyek nem várt, illetve igen nagy terhet róttak az ügyfelekre. Bár a devizahitelesek megsegítésére több megoldás is napvilágot látott, sokan választották azt az utat, hogy minél előbb megszabadultak a hitelüktől: volt, aki a lakását vagy házát igyekezett - akár áron alul is - eladni, hogy rendezze a tartozását, mások a hitel átváltását látták járható útnak.
Ha devizahitellel rendelkezel, a legrosszabb megoldás most a hiteledet forinthitelre váltani, ha nem akarod, hogy életed végéig adósság nyomja a vállad. Ezzel ugyanis csak abban az esetben járnál jól, ha a forint garantáltan tovább gyengülne, arról nem is beszélve, hogy a magas kamatok miatt a forint alapú hitelek most is jóval drágábbak, mint a devizaalapú konstrukciók. Ha nem akarsz kockáztatni, és még rosszabb helyzetbe kerülni, a szakemberek szerint nincs mit tenni, mint kivárni.

Ha teheted, ne vegyél fel hitelt!

Bár a bankok a válságban is hajlandóak hitelezni, ha nem akarsz eladósodni, jobban teszed, ha távol tartod magad a kölcsönöktől.
Mint ahogy említettük, a forinthitelek jelenleg is elég drágák, a devizahitelek pedig a kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás következtében nem biztonságosak. Sokan gondolkodnak úgy, hogy a jelenlegi helyzetben felvett devizahitel hosszútávon kedvező, hiszen a forint várhatóan egy éven belül teljes mértékben magára talál, és akkor a most még viszonylag magasnak tűnő havi részletek akár 50%-kal is csökkenhetnek. A dologban van némi igazság, a szakértők szerint azonban csak annak érdemes belevágnia, akinek elég önrésze és megtakarítása van, ellenkező esetben igencsak kockázatos vállalkozás.

Hasonlóan rossz döntés a meggondolatlan hitelfelvétel abban az esetben, ha a forint árfolyama végre ismét visszatér a megszokott medrébe.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár a törlesztőrészletek ez esetben csábítóak lehetnek, ha nem akarsz eladósodni, nem érdemes kizárólag ennek alapján belevágnod a hitelfelvételbe: sokkal fontosabb, hogy az aktuális kamatok alapján dönts, ellenkező esetben drágább hitelhez juthatsz, mint gondolnád.

5 megoldás, ha nagy a baj
  • Ha nem tudod fizetni a hitelt a magas törlesztőrészlet miatt, elsőként érdeklődj a hitelintézetnél, hogy van-e lehetőség a futamidő növelésére, ezzel a havi terhek csökkentésére.
  • A devizahitel forintra történő átváltása helyett tanácsosabb a bankok aktuális ajánlataival kapcsolatban tájékozódnod. Lehetséges, hogy bankváltással enyhítheted a terheket.
  • Ha elvesztetted az állásod, jelezd annak tényét a bank felé, hiszen elképzelhető, hogy kaphatsz egy-két havi türelmi időt.
  • A bankok általában úgynevezett tőkemoratóriummal is segíthetnek. Ez annyit jelent, hogy bizonyos ideig - 3, 6 esetleg 12 hónapig - nem kell a hiteltőkét törlesztened, csak a kamatokat fizetned.
  • Segíthet a hitel előtörlesztése is - megfelelő mennyiségű tartalék, esetleg biztosításból, megtakarításból származó vagyon megléte esetén -, erre azonban csak akkor kerüljön sor, ha tisztában vagy ennek feltételeivel és anyagi vonzataival.
Ezt is szeretjük