8 életmentő tipp eladósodás ellen

A mai gazdasági helyzetben igen sokat kockáztat az, akinek hiteltartozása van. Hogyan óvhatod meg magad a csődtől?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bizonytalan nemzetközi és hazai gazdasági helyzet, valamint a forint árfolyamának igen rapszodikus változása sokakat lehetetlen helyzetbe hozott, különösen azokat, akiknek hiteltartozása van.

A forint gyengüléséből fakadóan akár a duplájára is nőhettek a devizahitelek törlesztőrészletei, miközben ezrek vesztették el néhány hónap alatt az állásukat a kedvezőtlen pénzügyi helyzet következtében.

Eladósodni tehát nem nehéz manapság, még annak sem, aki eddig nem érezte a válság kellemetlen következményeit. Esélyed lehet azonban elkerülni a csődöt, csupán egy ideig érdemes tartózkodnod a következőktől!

Hosszú távú befektetések: kockázatos

A szakemberek szerint 2009 semmiképpen nem a vagyongyarapítás éve, sokkal inkább annak megőrzése a cél. Éppen ezért nem tanácsos hosszabb távú befektetésekben és lekötésekben gondolkodnod: ha rendelkezel némi megtakarítással, azt inkább rövid időre kösd le. A tíz-húsz éves futamidővel rendelkező lekötéseket - még akkor is, ha kedvező feltételekkel kínálják -, célszerű későbbre hagyni, ha nem akarsz túl sokat kockáztatni - és ezt a kombinált hitelek felvételénél is célszerű figyelembe venned.
Ha korábban euróra váltottad a megtakarításod, akkor most viszonylag biztonságban vagy, hiszen a gyenge forinttal szemben az euró árfolyama igen magas, és várhatóan egy ideig még nem is tér vissza a megszokott értékre. Ha viszont nem, és a válság hatására csökkenő lakásárak láttán - megfelelő mértékű önerő birtokában - inkább lakásvásárláson gondolkodsz, szintén érdemes megfontoltnak lenned. Egyrészt azért, mert a jelenlegi hitelfeltételek nem éppen a legkedvezőbbek, másrészt az árak várhatóan csak néhány éven belül emelkednek ismét.

Ne váltsd át a hiteled!

A forint árfolyamának alakulását szinte lehetetlen kiszámítani, ami legfőképpen azoknak rossz hír, akik devizában vettek fel nagyobb összegű hitelt, esetleg lakáshitelt. Az árfolyamgyengülés hatására ugyanis jelentősen emelkedtek a hitelek havi törlesztőrészletei, amelyek nem várt, illetve igen nagy terhet róttak az ügyfelekre. Bár a devizahitelesek megsegítésére több megoldás is napvilágot látott, sokan választották azt az utat, hogy minél előbb megszabadultak a hitelüktől: volt, aki a lakását vagy házát igyekezett - akár áron alul is - eladni, hogy rendezze a tartozását, mások a hitel átváltását látták járható útnak.
Ha devizahitellel rendelkezel, a legrosszabb megoldás most a hiteledet forinthitelre váltani, ha nem akarod, hogy életed végéig adósság nyomja a vállad. Ezzel ugyanis csak abban az esetben járnál jól, ha a forint garantáltan tovább gyengülne, arról nem is beszélve, hogy a magas kamatok miatt a forint alapú hitelek most is jóval drágábbak, mint a devizaalapú konstrukciók. Ha nem akarsz kockáztatni, és még rosszabb helyzetbe kerülni, a szakemberek szerint nincs mit tenni, mint kivárni.

Ha teheted, ne vegyél fel hitelt!

Bár a bankok a válságban is hajlandóak hitelezni, ha nem akarsz eladósodni, jobban teszed, ha távol tartod magad a kölcsönöktől.
Mint ahogy említettük, a forinthitelek jelenleg is elég drágák, a devizahitelek pedig a kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás következtében nem biztonságosak. Sokan gondolkodnak úgy, hogy a jelenlegi helyzetben felvett devizahitel hosszútávon kedvező, hiszen a forint várhatóan egy éven belül teljes mértékben magára talál, és akkor a most még viszonylag magasnak tűnő havi részletek akár 50%-kal is csökkenhetnek. A dologban van némi igazság, a szakértők szerint azonban csak annak érdemes belevágnia, akinek elég önrésze és megtakarítása van, ellenkező esetben igencsak kockázatos vállalkozás.

Hasonlóan rossz döntés a meggondolatlan hitelfelvétel abban az esetben, ha a forint árfolyama végre ismét visszatér a megszokott medrébe.

Bár a törlesztőrészletek ez esetben csábítóak lehetnek, ha nem akarsz eladósodni, nem érdemes kizárólag ennek alapján belevágnod a hitelfelvételbe: sokkal fontosabb, hogy az aktuális kamatok alapján dönts, ellenkező esetben drágább hitelhez juthatsz, mint gondolnád.

5 megoldás, ha nagy a baj
  • Ha nem tudod fizetni a hitelt a magas törlesztőrészlet miatt, elsőként érdeklődj a hitelintézetnél, hogy van-e lehetőség a futamidő növelésére, ezzel a havi terhek csökkentésére.
  • A devizahitel forintra történő átváltása helyett tanácsosabb a bankok aktuális ajánlataival kapcsolatban tájékozódnod. Lehetséges, hogy bankváltással enyhítheted a terheket.
  • Ha elvesztetted az állásod, jelezd annak tényét a bank felé, hiszen elképzelhető, hogy kaphatsz egy-két havi türelmi időt.
  • A bankok általában úgynevezett tőkemoratóriummal is segíthetnek. Ez annyit jelent, hogy bizonyos ideig - 3, 6 esetleg 12 hónapig - nem kell a hiteltőkét törlesztened, csak a kamatokat fizetned.
  • Segíthet a hitel előtörlesztése is - megfelelő mennyiségű tartalék, esetleg biztosításból, megtakarításból származó vagyon megléte esetén -, erre azonban csak akkor kerüljön sor, ha tisztában vagy ennek feltételeivel és anyagi vonzataival.
Ezt is szeretjük