4 igazán eredeti és olcsó tavaszi dekortipp
Szeretnéd, ha a tavasz színeit az otthonodban is élvezhetnéd? Akkor itt az ideje, hogy eltedd a kockás pokrócot, és elővedd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az április még szeszélyes, a tavasz kétségkívül megérkezett a maga minden érzéket megmozgató illataival, színeivel és fényével. Itt az ideje hát, hogy ne csak a természet ébredjen fel téli álmából, hanem te is nekifogj kiűzni a tél maradványait az otthonodból.

A tavaszi nagytakarítás természetesen elengedhetetlen, ám ezenkívül is van mit tenned, ha valódi tavaszi hangulatra vágysz az otthonodban. Eláruljuk, hogyan teheted színessé és ismét élettelivé a lakásod olcsón, gyorsan, de annál látványosabban!

Színezd át a fényt!

Talán nem is lehet kellemesebben ébredni annál, mint amikor a tavaszi napsugarak simogatják az ember arcát. Ennél pedig már csak az jobb érzés, amikor a napfény az egész lakást betölti. Itt az ideje hát, hogy megválj a súlyos téli sötétítőktől és függönyöktől, és könnyedebb, a tavaszhoz színeiben is illő ruhába öltöztesd az ablakokat. Ha ugyanis jól választasz anyagot és színt, akkor ráadásul még hangulatosabbá teheted a lakásodat.

A kissé unalmas fehér csipkefüggönyök helyett ezért válassz inkább finom szövésű organza-t, vagy hasonlóan könnyed és átlátszó anyagot, amelyen akadály nélkül képes belépni a fény a szobákba. A szín tekintetében azonban vigyázz: csak olyat válassz, amely az adott helyiség stílusának a leginkább megfelelő! Ha nem vagy elég bátor, akkor maradj a minta nélküli változatoknál, ha viszont kockás, esetleg pöttyös függöny az álmod, akkor is érdemes csupán a pasztellszínek mellett döntened.

Tipp: ha valóban napfényes hatást szeretnél elérni, akkor a sárga árnyalatai között válogass! Egy napsárga organza például igazi tavaszias hangulatot képes varázsolni az otthonodba.

Mécsesek tavaszi hangulatban

Télen érdemes minél több mécsessel és gyertyával díszíteni a szobákat, a finoman pislogó lángocskák ugyanis melegséggel töltenek el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tavaszi és nyári hónapokban le kell mondanod a mécsesek látványáról, elég csupán egy kicsit más környezetbe helyezned őket. A téli hangulatot idéző mécses- és gyertyatartók helyett ezért válassz világos színű és kissé átlátszó gyöngyökkel díszítetteket vagy világos, üvegből készült tartókat. Ha azonban a vásárlás helyett a saját kezűleg készített dolgokat részesíted előnyben, akkor sincs gond: keress a konyhában néhány antik hatású üvegpoharat, vagy egy-két egyszerű, minta nélkülit - ha az otthonod inkább modern stílusú -, helyezd őket hozzájuk illő üveg- vagy fém tálcácskára, majd ez utóbbiakat töltsd meg némi vízzel! A tálcácskákra helyezz frissen vágott virágfejeket, a poharakba pedig mécsest vagy egyszerű fehér gyertyát. Ezzel a megoldással nemcsak tavaszi hangulatot varázsolhatsz a lakásba, hanem a forró nyári estéket is megidézheted.

Tipp: a vágott virágfejek nemcsak a gyertyatartóban mutatnak jól, hanem egy modern virágkompozíció részei is lehetnek. Hogy hogyan? Kattints ide!

Virágozzék minden tükör!

Ha tavasz, akkor virágok minden mennyiségben. Ha azonban valami egyedire vágysz, akkor ne vázákban és virágcsokrokban gondolkodj, hanem tükrökben és virágokban! Na meg némi hungarocellben, amelynek segítségével a tükörre varázsolhatod a virágfejeket. Hogy hogyan? Egyszerűen úgy, hogy a keskeny csíkokra vágott hungarocellel körberagasztod a tükröt - érdemes egy kisebb tükröt választanod, és nem a legnagyobb állót, amit a lakásban találsz -, majd teleszurkálod ízlés szerint száraz virágokkal és egyéb száraz növénydísszel, amelyeket bármelyik hobbyboltban vagy virágboltban beszerezhetsz. Érdemes ez esetben csak szárazvirágot használni, a frissen vágottak szára ugyanis többnyire nem elég merev ahhoz, hogy bele lehessen szúrni a hungarocellbe, ráadásul hamar el is hervadnak. A színes száraz növénydíszekkel viszont igazán izgalmassá teheted a tükröket!

Töltsd meg az asztalt!

A dohányzóasztal alapkelléke a nappalinak, ráadásul egy kis kreativitással szinte bármelyik változata követni tudja az évszakok változásait. Ehhez nincs másra szükség, mint néhány méretre szabott lécre, némi erős ragasztóra, egy méretre vágott üveglapra, és egy nagy adag "töltelékre". A két-két, az asztal oldalaival megegyező, lehetőleg 5 cm magasságú léceket alaposan ragasztózd be, majd helyezd őket az asztal lapjának széleire úgy, hogy miután lefested majd őket, úgy tűnjön, mintha mindig is az asztal részei lettek volna - ha nem bízol a ragasztóban, akkor a párod akár alulról hozzá is csavarozhatja az asztalhoz.
A lécek által képzett keretbe szórj annyi száraz rózsa- és más virágfejet, amennyit csak bírsz - ez lesz a tavaszi dohányzóasztalod tölteléke.

Az asztal sarkainál tegyél egy-egy csúszásgátlót a lécekre, majd fektesd rá az asztal lapjával megegyező méretű üveglapot, és már készen is vagy! Ezzel a megoldással ráadásul nemcsak tavasziassá teheted az asztalt, hanem az adott évszaknak megfelelően töltheted mindig újra: nyáron dekorhomokkal, tengeri csillagokkal és kagylókkal, ősszel különféle szárított termésekkel, télen pedig mécsesekkel.

Ezt is szeretjük