Képeken 7 dolog, amit társasházban nem tehetsz meg: nagy baj lehet belőle
A következőkre nagyon figyelj, ha társasházi lakóközösség tagja vagy!

Dia

 	Elmaradás a közös költséggel 	A társasházban élőknek közös költséget kell fizetniük, amit érdemes pontosan megtenni. Ha ugyanis megfeledkezel róla, vagy abban bízva nem fizeted be, hogy a társasháznak úgyis van pénze kifizetni a költségeket, nagy bajba kerülhetsz: ez elmaradás miatt akár jelzálogjogot is bejegyeztethetnek a lakásodra. 	Kapcsolódó videó: 	Amit tudnod kell a közös költségről »

Elmaradás a közös költséggel

A társasházban élőknek közös költséget kell fizetniük, amit érdemes pontosan megtenni. Ha ugyanis megfeledkezel róla, vagy abban bízva nem fizeted be, hogy a társasháznak úgyis van pénze kifizetni a költségeket, nagy bajba kerülhetsz: ez elmaradás miatt akár jelzálogjogot is bejegyeztethetnek a lakásodra.

Kapcsolódó videó:
Amit tudnod kell a közös költségről »

Dia

 	Az állattartás szabályainak áthágása 	Az állattartást különféleképp szabályozzák a társasházak házirendjei, ha azonban ezt nem teszik meg, az Alkotmánybíróság határozata az irányadó. Általában azonban a házirend meghatározza, mennyi kutyát, illetve macskát lehet a lakásban tartani, vagy épp mennyi ideig lehet megtartani az újdonsült kölyköket. Vannak társasházak, ahol egzotikus állatokat, például kígyót, madárpókot nem is lehet tartani.

Az állattartás szabályainak áthágása

Az állattartást különféleképp szabályozzák a társasházak házirendjei, ha azonban ezt nem teszik meg, az Alkotmánybíróság határozata az irányadó. Általában azonban a házirend meghatározza, mennyi kutyát, illetve macskát lehet a lakásban tartani, vagy épp mennyi ideig lehet megtartani az újdonsült kölyköket. Vannak társasházak, ahol egzotikus állatokat, például kígyót, madárpókot nem is lehet tartani.

Dia

 	Hangoskodás 	A házirend általában részletesen kitér a zajokra vonatkozó szabályokra is. Rendszerint meghatározzák azt az időszakot, amikor semmiféle zajt nem szabad csapni, ami a háztartási gépek működtetésére, a karbantartási munkálatokra éppúgy vonatkozik, mint a hangosabb családi vagy baráti összejövetelekre. 	Kapcsolódó cikk: 	3 dolog, ami miatt feljelenthet a szomszédod »

Hangoskodás

A házirend általában részletesen kitér a zajokra vonatkozó szabályokra is. Rendszerint meghatározzák azt az időszakot, amikor semmiféle zajt nem szabad csapni, ami a háztartási gépek működtetésére, a karbantartási munkálatokra éppúgy vonatkozik, mint a hangosabb családi vagy baráti összejövetelekre.

Kapcsolódó cikk:
3 dolog, ami miatt feljelenthet a szomszédod »

Dia

 	A tűzvédelem figyelmen kívül hagyása 	A tűzvédelmi szabályok értelmében a folyosón és a lépcsőházban nem szabad semmi olyat tartani, ami tűzveszélyes vagy éghető lehet, emellett az is fontos, hogy a menekülési útvonal biztosított maradjon. Emiatt nem szabad a folyosón, a lépcsőn vagy épp a folyosók és a gang falain nagy virágcserepeket hagyni, ezek ugyanis az akadályozás mellett sérüléseket is okozhatnak. 	Kapcsolódó cikk: 	Durva bírságot szabhatnak ki a társasházak lakóira »

A tűzvédelem figyelmen kívül hagyása

A tűzvédelmi szabályok értelmében a folyosón és a lépcsőházban nem szabad semmi olyat tartani, ami tűzveszélyes vagy éghető lehet, emellett az is fontos, hogy a menekülési útvonal biztosított maradjon. Emiatt nem szabad a folyosón, a lépcsőn vagy épp a folyosók és a gang falain nagy virágcserepeket hagyni, ezek ugyanis az akadályozás mellett sérüléseket is okozhatnak.

Kapcsolódó cikk:
Durva bírságot szabhatnak ki a társasházak lakóira »

Dia

 	A tisztaságra vonatkozó szabályok megszegése 	Fontos, hogy tisztán és rendben tartsd lakásod környékét, emellett, ha nem külső cég vagy megbízott személy takarít, kivedd a részed előbbiből, és elvégezd a munkát, amikor rád kerül a sor - persze, ha nem vagy akadályoztatva ebben, például egészségügyi okokból. Mindemellett tartsd be a hulladéklerakó helyre vonatkozó szabályokat is, például ne tedd a ládák mellé a szemetet, ha pedig a társasház szelektíven gyűjti a hulladékot, szánj egy kis időt te magad is a szétválogatásra.

A tisztaságra vonatkozó szabályok megszegése

Fontos, hogy tisztán és rendben tartsd lakásod környékét, emellett, ha nem külső cég vagy megbízott személy takarít, kivedd a részed előbbiből, és elvégezd a munkát, amikor rád kerül a sor - persze, ha nem vagy akadályoztatva ebben, például egészségügyi okokból. Mindemellett tartsd be a hulladéklerakó helyre vonatkozó szabályokat is, például ne tedd a ládák mellé a szemetet, ha pedig a társasház szelektíven gyűjti a hulladékot, szánj egy kis időt te magad is a szétválogatásra.

Dia

 	A biztonság elhanyagolása 	Bármilyen jó is a szíved, ha olyanok csengetnek fel hozzád a kaputelefonon, akiket nem ismersz, ne engedd be őket: a szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak. 	Kapcsolódó cikk: 	Piszkos módszerek, melyekkel a betörők dolgoznak »

A biztonság elhanyagolása

Bármilyen jó is a szíved, ha olyanok csengetnek fel hozzád a kaputelefonon, akiket nem ismersz, ne engedd be őket: a szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.

Kapcsolódó cikk:
Piszkos módszerek, melyekkel a betörők dolgoznak »

Dia

 	Garázdálkodás az erkélyen 	A házirend legtöbbször előírja, hogy fontos ügyelni a társasház városképi megjelenésére, valamint a külső személyek biztonságára. Vigyázz, hogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen ne helyezz el semmi olyat, ami leeshet, óvatosan locsold a virágokat, emellett ne dobj ki semmit ilyen módon. Ha dohányzol az erkélyen, használj hamutartót.

Garázdálkodás az erkélyen

A házirend legtöbbször előírja, hogy fontos ügyelni a társasház városképi megjelenésére, valamint a külső személyek biztonságára. Vigyázz, hogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen ne helyezz el semmi olyat, ami leeshet, óvatosan locsold a virágokat, emellett ne dobj ki semmit ilyen módon. Ha dohányzol az erkélyen, használj hamutartót.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: