Mocskos módszerek, melyekkel a betörők dolgoznak: így járj túl az eszükön!

Itthon 40 ezer betöréses lopást követnek el évente ilyen módszerekkel.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bűnügyi statisztikák szerint évente átlagosan 40-45 ezer betöréses lopás történik Magyarországon, és ennek a fele lakás vagy családi ház kifosztására irányul. Jellemző, hogy míg a nyaralókat, hétvégi házakat a téli időszakban vagy kora tavasszal pakolják ki, az üzleteket, irodákat menetrendszerűen éjszaka, a lakásokat, családi házakat viszont elsősorban nappal célozzák meg, amikor a családtagok dolgoznak.

Persze az is előfordul, hogy az áldozat éppen otthon tartózkodik, és saját maga engedi be a tolvajt, aki mindenféle trükkel képes megtéveszteni a gyanútlan lakástulajdonost, közben pedig ügyesen kipakolja a lakást. Ismerd meg a bűnözők módszereit, és készülj fel előre, hogyan védheted meg az otthonod!

Klasszikus zártörés

Még mindig a leggyakoribb módszer az egyszerű befeszítés mellett, amikor a bűnöző úgy jut be a lakásba, hogy néhány mozdulattal feltöri az ajtón lévő zárbetétet. Még csak profi felszerelésre sincs szüksége, egy egyszerű fogó segítségével megragadja a kilógó zárbetétet, és csavaró vagy lefelé nyomó mozdulattal hirtelen eltöri.

Ezután kiveszi a külső részt, és ekkor már egy szimpla kampóval képes könnyedén kinyitni a zárat. Egy hagyományos rögzítésű, olcsó betétnél nincs sok esély a megelőzésre, ezek ugyanis nagyon könnyen törhetőek ezzel a módszerrel: a berögzítésük a zárnyitó rotor alatti furaton át történik, és ez a furat teljesen elgyengíti az amúgy is vékony részt. Ráadásul a rablók mindezt képesek minimális zajjal elvégezni, így a szomszédok aligha észlelhetik a betörést.

Erre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A védelem azonban nem esélytelen: első lépésben a hagyományos zár mellé érdemes hevederzárat szereltetni, de léteznek további zárbetétvédő eszközök is, amelyek megakadályozzák, hogy a fogóval hozzáférjen a betörő.

Az álcázás mesterei

Nemcsak az ajtón való bejutáshoz kell lelemény, de a figyelemelterelés is betörőspecialitás. Sokszor ugyanis jóval nagyobb nehézség számukra rejtve maradni a szomszédok elől, mint bejutni a lakásba. Mert, ugye, kifelé menet kinek nem szúr szemet, amikor idegenek pakolják fel fényes nappal a bútorokat, tévét, laptopot az ismerős szomszéd lakásból?

Az ötletesség nem nagyon ismer határokat ilyenkor: előfordul, hogy költöztető cég munkatársainak adják ki magukat, így még véletlenül sem lesz gyanús, hová viszik a felcímkézett költöztető autóval a szekrényeket. De az sem ritka, hogy valamelyik közműszolgáltató munkatársainak öltöznek, így elérik, hogy, ha otthon van, maga a tulajdonos engedje be őket. De olyan is előfordult már, hogy a betörőpáros álrendőrként került ajtón belülre, és amíg egyikük elterelte a házigazda figyelmét, a másik csendben lenyúlta az értékeket.

Ezekre a trükkökre csakis fokozott figyelemmel lehet felkészülni, és azért érdemes tudni, hogy hogyan azonosítsd be például a rendőrt. De alapvető, hogy gyanúval kezeld a bekéredzkedő idegeneket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyom nélkül

A legalattomosabb módszer csak nemrég bukkant fel nálunk, de egyre inkább terjedőben van itthon is. Az új betörési formával a cilinderbetétek nagy része mindenféle rongálás, illetve külsérelmi nyom nélkül könnyedén nyitható, sőt akár a betörést követően vissza is zárható. Ez azért ijesztő, mert annak ellenére, hogy kirabolják a lakást, mivel az ajtózár sértetlen marad, nyom nélkül a biztosító sem fog kárt téríteni.

A technika lényege egy speciálisan átalakított kulcsban rejlik, amelyet a zárbetétbe helyezve, majd egy csavarhúzó vagy kalapács segítségével megütögetve az ajtó védtelenné válik. Az egyik védekezési mód lehet, ha beszerzel egy nem hengerbetétes zárszerkezetet, illetve a mágneses vagy egyéb forgórotoros hengerzárbetétes szerkezetekkel is kivédhető a módszer. De egy speciális pajzs segítségével is megelőzheted a támadást, ha azt a cilinderbetét elé szereled.

A technikai információk a rablo.hu oldalról származnak.

Hozzád törtek már be?

Ezt is szeretjük