Nincs szükség szakemberre! - Tapétázás saját kezűleg

A tapétázás nem olyan bonyolult, mint gondolnád. Csupán néhány tekercs tapéta és egy kis ragasztó kell.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ideje új színt vinned az otthonodba, nincs pénzed arra, hogy lecseréld a bútorokat, vagy átalakítsd a helyiségeket? Akkor válaszd a tapétát! Már azzal is új hangulatba varázsolhatod a lakást, ha csak egyetlen falat ragasztasz le egy mutatós dekortapétával. Ráadásul szakember sem kell hozzá. Így csináld!

Le az ósdival!

Ha megbizonyosodtál róla, hogy valóban azt a tapétát vetted meg és annyit, amilyenre és amennyire szükséged lesz, továbbá azt is ellenőrizted, hogy minden tekercs megegyezik-e, jöhet a tapétázás egyik legizgalmasabbnak tűnő része: a régi, megunt, koszos tapéta eltávolítása.

Szerencsés esetben a fal előzőleg csak festve volt. Ahhoz ugyanis, hogy az új tapéta hosszú ideig díszítse majd az otthonod, nélkülözhetetlen, hogy a falat alaposan előkészítsd, mielőtt az új réteget ráragasztanád. A régitől tehát meg kell szabadulnod: ebben segítségedre lehet egy nagy adag forró víz vagy egy olyan speciális folyadékkészítmény, melyet kifejezetten arra a célra fejlesztettek ki, hogy a tapéta eltávolítását megkönnyítse.

Mindegy, melyiket választod, a lényeg, hogy egy széles ecset vagy vastagabb festőhenger segítségével áztasd át vele a tapétát – a folyadék esetében a használati útmutatóban meghatározott mennyiséggel -, majd amikor már úgy tűnik, kezd elválni a faltól, húzd le! Az olyan helyeken, ahol ez nehezebben megy, spaklival is rásegíthetsz.

Jöhet a glett!

Ha sikeresen megszabadultál a korábbi tapétától, jöhet a fal előkészítésének második lépése: az egyenetlenségek javítása. Ehhez némi glettre és csiszolóvászonra lesz szükséged. Alaposan vizsgáld meg a falat, és ahol repedéseket, egyenetlenségeket vagy szögek, csavarok okozta lyukakat találsz, ne kíméld! Jó alaposan töltsd ki glettel, majd ha megszáradt, csiszold vissza a fal síkjáig! A tökéletesen sima felület elérése érdekében végül használj finomszemcsés csiszolópapírt.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egyenetlenségek javításánál sokszor okoznak gondot a fal sarkai, élei, melyek könnyedén megsérülhetnek bútortologatáskor, vagy ha olyan helyen vannak, ahol gyakran közlekedsz. Itt érdemes élprofilokat alkalmazni, melyeket szintén némi glett segítségével simíthatsz a fal síkjába.

A lényeg az alapozás

-->

Ha már az összes lyukat és repedést betömködted a falon, az előkészítés utolsó lépéseként már csak a tapétázandó felületet kell kicsit beragasztóznod. Ez az alapozás azért is nagyon fontos, mert így a fal nem fogja elszívni a tapétától a ragasztót. Az alapozáshoz keverj ki annyi tapétaragasztót, amennyire szükséged lesz, majd egy széles ecsettel vagy hengerrel vidd fel a falfelületre úgy, hogy vékony filmréteget képezzen.

A szükséges mennyiségről és a keverési arányról az adott termék használati útmutatójában találsz bővebb információt, de a szaküzletekben is kérhetsz tanácsot. Az alapozás után 24 órával lehet csak nekifogni a tapétázásnak, ez az idő pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy lemérd a falakat, és kiszabd a tapétát.

Mennyi tapéta kell?

Hogy a felragasztás zökkenőmentes legyen, érdemes előre leszabni a tekercsekből a szükséges méretű és mennyiségű tapétát. Mérd le a falat a padlótól addig a magasságig, ameddig tervezed, hogy a tapéta érjen! Érdemes ehhez a számhoz hozzáadni még 5 cm-t, számolva így a fal esetleges magasságbeli eltéréseivel. Mérd meg a falak hosszát is, majd ebből kiindulva számold ki pontosan, mennyi tapétacsíkot kell kiszabni! Végül kapcsold ki az elektromos berendezéseket a helyiségben, szedd fel a padló szegélyléceit, pattintsd le a csatlakozók és kapcsolók fedelét, és vidd ki azokat a bútorokat, melyek zavarnának a mozgásban. Amint letelt az alapozás befejezésétől számított 24 óra, indulhat a dekorálás!

Hogyan kerül a tapéta a falra?

Falak lemérve, tapéta kiszabva, ragasztó a használati útmutató szerint kikeverve. Innentől kezdve valóban nincs más dolgod, minthogy végre elkezdődjön a tapétázás leglátványosabb része: a tapéta felragasztása. De hogyan is érdemes csinálni?

1. lépés

-->

A már előre leszabott tapétacsíkot mintás felével lefelé fektesd egy nagyobb asztalra, és egy széles ecsettel vagy hengerrel ragasztózd be a tapéta hátoldalát! Ügyelj azonban arra, hogy elsőként a tapéta közepén, hosszanti irányban ragasztózz, majd ezután kend be a tapéta többi részét is, középről a szélek felé haladva, és különös tekintettel a sarkokra!

Tanácsos annyi ragasztóanyagot felvinni, amennyit a tapéta nedvszívó képessége megkíván. Vékonyabb tapétánál vigyázz, nehogy túlzottan átáztasd a papírt! Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a tapétacsík a felrakás előtt nedves és lágy, de nem szakad könnyen. A ragasztóval bekent tapétacsíkot a két szélénél fogva hajtsd be középre, nehogy kiszáradjon! Érdemes még néhány csíkot – hármat, négyet – előre bekenni ragasztóval, majd pihentetni őket néhány percig. A pontos pihentetési időt a tapétagyártók általában feltűntetik a csomagoláson.

2. lépés

A legelsőként beragasztózott csíkot tedd fel elsőként! Tanácsos a tapétázást valamelyik saroknál kezdeni úgy, hogy a tapéta körülbelül 2-3 centis sávban a másik falat fedje. Ezután folytatólagosan jöhet a többi csík. Itt kell megjegyeznünk, hogy a tapéták egymáshoz illesztésének több módja is van.

A mintásaknál általában a mintákra ügyelve kell egymáshoz illeszteni az egyes csíkokat. Ha erre nem kell figyelni, akkor teheted őket átfedéssel is, azt pedig, hogy a tapéta átnyúló sávját végül le kell-e vágni vagy sem – ha igen, mindenképpen használj alaptapétát -, az adott termék vastagsága határozza meg. Vékony tapétáknál nem ajánlják az eltávolítását. Érdemes berajzolni ceruzával az éppen soron következő tapétacsík helyét, hiszen így kevesebb az esélye annak, hogy ferdén kerülnek fel. Azt azonban ne felejtsd el, hogy ha 53 cm széles tapétával van dolgod, akkor 51 centinként kell bejelölnöd a következő csík helyét az átfedés miatt!
A felragasztandó csíkot a két sarkánál fogd meg, és hagyd, hogy súlyánál fogva szétnyíljon. Fentről lefelé dolgozz, tehát a tapéta felső részét ragaszd fel elsőként a falra, majd fokozatosan nyomogasd hozzá a többi részt is.

3. lépés

Ha a csík már fent van a falon, akkor már csak annyi a dolgod, hogy egy henger vagy egy keményebb kefe segítségével kinyomkodd alóla a beszorult levegőt.

Határozott mozdulatokkal, de vigyázva, nehogy megsérüljön a frissen felhelyezett tapéta, középről kiindulva a szélek felé kezd el kisimítani a buborékokat a papír alól. Ez a lépés nagyon fontos annak érdekében, hogy a tapéta jól rögzüljön a falon, ráadásul ezzel egyszerre a felesleges ragasztót is el tudod távolítani. A széleknél felgyülemlett ragasztót egy szivacs segítségével lehet könnyedén letörölni.

És mi lesz az ablakokkal?

A tapéta felhelyezése a falakra tehát nem ördöngősség, az ablak- és ajtóbeugrók, valamint a különböző csatlakozók és kapcsolók azonban már nagyobb fejtörést okozhatnak. De itt sem kell aggódni! A csatlakozók műanyag borítása egyszerűen lepattintható – előtte feltétlenül áramtalaníts! -, így a tapéta akadály nélkül ráragasztható. Ha már kinyomkodtad alóla a levegőbuborékokat, akkor egyszerűen vágd ki a csatlakozónál vagy kapcsolónál, a borítást pedig pattintsd vissza!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ablakoknál és az ajtóknál azok formájához és méretéhez igazodva kell kivágni a tapétát – 1-2 cm ráhagyással -, vigyázva arra, nehogy nagyobb darabot vágj ki, mint amekkora az ablak!

Ezt is szeretjük