4 jópofa ötlet a fürdőbe - Ha nincs pénzed a felújításra

Nem szívesen költesz tízezreket a lakásodra? Íme, négy ötlet, amivel fillérekből is csodákat művelhetsz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a fürdőszoba felújításáról van szó, a legtöbb embernek azonnal összeszorul a gyomra, a különböző csempék, járólapok, a divatos csaptelepek és a praktikus zuhanykabinok ára ugyanis egyáltalán nem barátságos.

Tévhit azonban, hogy kizárólag csak ezek cseréjével vihetsz új színt a fürdőszobába!

A következő ötletekkel látványos változást érhetsz el, mégsem kell tízezer forintokat költened rájuk.

Díszítsd a falat hamis mozaikcsempével!

Beleszerettél a mozaikcsempébe, de nincs szíved több tízezer forintot rákölteni? Nem kell, inkább fess magad mozaikmintákat habszivaccsal! Ehhez először is szükséged lesz egy darabka erős habszivacsra, ceruzára, vonalzóra, sniccerre, egy kisebb ecsetre. Szerezz be ezen kívül fehér diszperziós festéket és három különböző árnyalatú kék - vagy tetszés szerinti színű - festéket. Egy kartonpapírra is szükség lesz, amit palettaként használhatsz, valamint konyhai törlőkendőre.

A habszivacson ceruzával jelölj ki két centiméter oldalú négyzeteket. A sniccerrel vágd ki keskeny vonalban a négyzetek közötti részeket - ez biztosítja majd az álfugákat. Ezután fesd le a díszítendő falfelületet, majd hagyd megszáradni. Jöhet a festék kikeverése: a színes festék három árnyalatát keverd össze a kartonlapon. Ha kész, mártsd a nyomóformát a festékbe, itasd le a felesleges festéket a konyhai papírtörlőn, majd nyomd rá a mintát egyetlen határozott mozdulattal a falra. Óvatosan vedd le, majd addig ismételd a mintázást, ameddig szükséges.

Le a csempével!
Ha a fürdőszobában olyan falfelületet szeretnél mozaikmintára cserélni, melyet csempe fed, elsőként verd le a csempét, majd csiszold a falfelületet egyenletesre, majd az előkezelt felületet díszítsd a fent részletezett módon. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy ez esetben érdemes a többi, csempementes falfelületet is átfesteni, hogy szép legyen a végeredmény.

Mutatós törölközőszárító - bambuszból

A törölközőszárító radiátorok praktikusak és dekoratívak, de igen borsos az áruk. Készíts bambuszból egyet, és vigyél egy kis izgalmat a fürdőbe fillérekért! Először is, szerezz be egy fűrészt, hét darab három méter hosszú bambuszrudat, valamint egy gombolyag erős spárgát vagy zsineget. Hat bambuszbotot vágj a leendő szárító hosszának megfelelő méretre.

A zsineggel köss össze három-három rudat alul és fölül. Fektesd le őket a földre úgy, hogy a tetejük 8,5 centire, az aljuk 40 centire legyen egymástól. Ellenőrizd, hogy elegendő-e a távolság a törölközőid számára, majd nézd meg, hány keresztrudat akarsz feltenni rá, és hova. Ha megvagy, vágd le a megfelelő számú és hosszúságú rudat úgy, hogy mindkét oldalon 2,5 centivel nyúljanak túl a vázon. Erősítsd fel őket a zsineg segítségével, végül létra módjára támaszd a kész törölközőtartót a falnak.

Ötletes fali tárolók, helyhiánnyal küzdőknek

Praktikus tárolóhelyre tehetsz szert, és a fürdőszoba hangulatán is sokat változtathatsz azzal, ha takaros kis dobozokat erősítesz a falra.
A fürdőszobád stílusától függően vegyél néhány fa vagy műanyag dobozt, a munkálatokhoz pedig ceruzára, vízmértékre, csavarhúzóra, csavarokra, valamint elektromos fúrógépre és néhány tiplire lesz szükséged.

14 praktikus tároló apró lakásokba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elsőként azt döntsd el, hogy hova kívánod felhelyezni a tartókat. Ezután a vízmérték segítségével ceruzával halványan jelöld meg a tartódobozok felső szélének helyét. A tartók hátsó felén is jelöld meg a csavarok helyét, majd óvatosan fúrd elő a lyukakat. Ezután illeszd a tartót a falhoz a leendő helyére, és jelöld meg a falon a csavarok helyét a lyukakon át. Fúrd ki a falat, tedd a furatokba a tipliket, majd csavarozd a dobozokat a helyükre. A falra rögzített dobozokat később akár dekorálhatod is matricákkal, akrilfestékkel.

Növeld a teret divatos tükrökkel!

Mozaikkal nemcsak közvetlenül díszítheted a falat, hanem úgy is, ha a falra kerülő apró tükrök kereteként használod a technikát. Így nem kell lemondanod a valódi mozaik látványáról, a tükrökkel növelheted a teret, ráadásul a dekorációhoz szükséges kisebb mennyiségű mozaik sem kerül egy vagyonba. Először is vegyél egy 312 milliméteres, négyzet alakú, két centi vastag fa bútorlapot vagy MDF-lapot, vidd fel rá a PVA - polivinil-acetát - ragasztó és víz 1:1 arányú keverékét, majd hagyd száradni. Egy szikével jelöld ki a két 4 milliméter vastag sötét és halványszürke sor mozaiklap helyét.

A szélső sáv külső széle 320 mm legyen, így ez 4 milliméterrel lelóg majd az MDF-lapról. Ragasztózd be ezek csempézett oldalát, illeszd az MDF-lapra, majd ismételd meg a belső részen is, végül hagyd száradni.
A tükör oldalsó széleihez vágj ki egy csempeszélességű mozaikcsíkot. Ragasztózd be a csempézett oldalt, nyomd a helyére, így egy vonalba kerül a szélen lévő csempékkel. Várj, míg a ragasztó megszárad.

A mozaik színén lévő hordozópapír eltávolításához nedvesítsd be egy szivaccsal a felületét, majd hagyd néhány percig száradni, végül húzd le. Ragassz egy 149x149 milliméter széles, 4 milliméter vastag tükördarabot az MDF-lapra, majd amíg az szárad, keverj ki fehér fugázóanyagot a használati utasításnak megfelelően. Gumiélű spatulával vidd fel a mozaiklapocskákra úgy, hogy elfedje az összes hézagot. Ismételd meg ezt a műveletet az oldalszéleken is, majd nedves szivaccsal távolítsd el a felesleget. Az elkészült darabot hagyd száradni két napig, végül nejlondarabbal és háztartási tisztítófolyadékkal töröld a felületet tisztára.

Cikkünk a 100 hasznos ötlet: Színek című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük