Papírt a falra!

Tapétázás felsőfokon

A mai napig divatos a lakások falait tapétával borítani, tudnod kell viszont, hogy a tapétázásnak sem szabad meggondolatlanul nekiesni!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már tapétázásra szántad el magad, gondolom, már van valamilyen elképzelésed annak színéről és mintájáról. A végleges változat kiválasztása előtt érdemes végiggondolnod, hogy a favorizált árnyalatok illenek-e a stílusodhoz és a lakás többi helyiségéhez. Vedd figyelembe, hogy fényes szobáról van-e szó vagy sötétebbről, hiszen ennek megfelelően kell megválasztanod a tónusokat is!

Az egyébként is sötétebb, kisebb alapterületű helyiségek kapcsán kerüld a nagymintás, erőteljes színű anyagokat, hiszen túlságosan uralkodni fognak a szobán, ráadásul még inkább sötétíteni és szűkíteni fogják azt. Ezért a választás előtt a tér szerkezetével nagyon fontos tisztában lenned: nagy belmagasságú helyiséget például ne magasíts még inkább azzal, hogy függőleges mintával burkolod a falakat.

Ha kedveled az angolszász stílust, ahol a fal alsó és felső részére eltérő tapéta kerül, mindig előre tervezd meg, hogy például hol lesz a váltás, hiszen a rosszul megválasztott arányok a helyiség összképét ronthatják. A döntésédet továbbá az aktuális trendek és az árak is befolyásolhatják.

Ahány ház, annyi...

A festékekhez hasonlóan a tapétáknak is számos típusa létezik, közöttük olyan is, mely a festékeknél megismert alapozóhoz hasonló szerepet tölt be. Ilyen az általában törtfehér színben kapható alaptapéta, amely stabil alapot biztosít a rá kerülő dekortapétának.
Az alaptapéta mellett szintén „segédtapétának” számítanak az úgynevezett fedőtapéták: a vynil és a fűrészporos tapéta. A vyniltapétákat általában védőanyaggal vonják be, aminek következtében ellenállóbb, fűrészporos társával szemben jobban bírja az igénybevételt. A fűrészporos tapéta ideális megoldás nappaliba, előnye, hogy bármikor egyszerűen és gyorsan átfesthető, hiszen kifejezetten erre tervezték.

Jöhetnek a színesek!

A dekortapéták hazai piacán még csak néhány éve van jelen a vlies tapéta, de már most nagy népszerűségnek örvend. Kissé magas áráért előnyös tulajdonságaival kárpótolja vásárlóját, hiszen bizonyos mértékig ellenáll a nedvességnek, csak nehezen szakad, nem deformálódik és nehezen éghető.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerkezetéből adódóan légáteresztő tulajdonsággal bír, felrakás után pedig vakolt felületre emlékeztet, ráadásul nyom nélkül eltávolítható, egyszerűen csak lehúzva a falról.

Vastagságuk és szerkezetük szerint a dekortapéták több típusával is találkozhatsz az üzletekben. Bár még egyes helyeken kapható, az egyrétegű tapéta lassan kivonulni látszik a piacról, mivel nem számít strapabírónak, ráadásul felhelyezését követően nem nyújt esztétikus látványt. Ezzel szemben kétrétegű változata már kedveltebb, hiszen víztaszító bevonatának köszönhetően lemosható és tartósabb is, ráadául már esztétikailag is kevésbé kifogásolható, hiszen az alsó papírrétegre nyomott felső, színes mintát dombornyomással látják el, ami különleges felületet kölcsönöz a falnak. Hasonló hatás érhető el a habosított tapétával is, mely igen kedvelt típus, főként azért, mert egyszerű az eltávolítása, a falon maradó alsó papírréteg pedig megfelelő alapot biztosít egy esetleges festéshez. Emellett tartós és könnyen tisztántartható. A selyemtapéta már valamivel exkluzívabbnak számít. Az alsó papírréteget – amely a dekorréteg lehúzása után szintén festhető – matt vagy selyemfényű felülettel látják el, mely a falnak rendkívül elegáns megjelenést kölcsönöz.

Bár a tapéták alapját az esetek többségében papír adja, természetességükben mégis alulmaradnak a gyapjúrostos tapétával szemben. Ebben az igen korszerű falburkoló anyagban a papírt gyapjú- és cellulózszálakkal helyettesítik, ami miatt számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: felrakása egyszerű és gyorsan kivitelezhető, az esetleges falmozgások nem károsítják, jó szellőzést biztosít a falnak, és maradéktalanul eltávolítható a felületről.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tekercsben, kívánt méretben

A tapétákat tekercsekben árusítják, egy tekercsben általában 10-15 méternyi tapéta van, melyek szélessége 45-55 cm. A csomagoláson feltüntett jelzések alapján tájékozódhat a vevő a tapéta paramétereit illetően, így például arról, hogy lemosható anyagról van-e szó, szükséges-e a felrakás során az illeszkedésre figyelni, illetve hogy mennyire színtartó az adott anyag.
A tapéták ára igen változó: míg az egyszerű, egyrétegű tapéták métere 800 forintnál kezdődik, addig a fűrészporos tapéta átlagos ára 1000-1200 forint körül alakul. Minél jobb tulajdonságokkal rendelkezik az anyag, ára természetesen annál magasabb, a vlies tapéták ára például 3-4000 forint körül alakul.

Ezt is szeretjük