Zseniális módszer, ha vizesednek a házfalak: speciális anyaggal fecskendezik be a kötőanyagot
Vizesednek a falak a talajvíztől? Nem kell beletörődni, van megoldás.

vizes-fal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára nem ismeretlen problémaforrás a talajvíz. Miről is van szó? A felső vízzáró réteg feletti vízről, mely a talajszemcsék közti teret tölti ki. A csapadék talajba szivárgásával keletkezik.

Az, hogy a talajvíz szintje mennyire magas, attól függ, hogy milyenek a hőmérsékleti, a csapadék-, illetve nyomásviszonyok, tehát az is befolyásolja, hogy éppen milyen évszak van. Különösen tavasszal és ősszel magas, ingadozása akár 1-2 méter is lehet. Ha valaki családi házban lakik, akkor találkozhatott a talajvíz növekedése jelentette problémával, hatására ugyanis vizesedni kezdenek a falak.

Mit okoz a talajvíz?

Miután a falak építőanyagában lévő kapillárisokon át a nedvesség felszivárog, a talajvíz komoly veszélyt jelent azok épségére. A nedvesedés egészségügyi kockázatot jelentő és esztétikailag is romboló penészedést, csúnya vakolatmállást okozhat, hólyagosodást, rossz szagokat és akár szerkezeti károkat is okoz. Ha a falak nedvesek, a hőszigetelő képesség is romlik.

Mit lehet tenni a falak védelmében?

Ugyan a talajvíz képződése nem akadályozható meg, a falak védelme érdekében mégis tehet az ember, ugyanis egy egyszerű gátlóeljárással megakadályozható, hogy a talajvíz felszivárogjon a falakba.

Az eljárás során a falba speciális szigetelőanyagot fecskendeznek, amelynek köszönhetően a falban vízzáró gát képződik, és útját állja a felszivárgó nedvességnek. A szigetelőanyagot fúrt lyukakon át kell a falba juttatni a célra alkalmas speciális kinyomópisztoly segítségével. A bejuttatott anyag beszívódik a nedves falba, és vízlepergető réteget képez a kapillárisok felületén, így képződik a vízzáró réteg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kell eljárni?

A munkához érdemes szakember segítségét kérni, vagy olyasvalakiét, akinek van gyakorlata a falfúrásban. Kezdésnek le kell tisztítani a falat. Ha az vakolt, akkor a károsodott, felvált részek is eltávolítandók. Ezután a tégla tapasztóanyag azon pontjaira, ahol annak függőleges és vízszintes sávjai találkoznak, lyukakat kell fúrni, a talajtól 15 cm-re.

igy-kell

Amikor elkészültek, azokat fontos sűrített levegővel kitisztítani. Végül jöhet a vízzáró szigetelőanyag beinjektálása. Minden lyukat tele kell nyomni. Végül újra lehet vakolni a falat. Ehhez érdemes jó légáteresztő képességű anyagot választani. 12 óra elteltével vagy az adott terméken megjelölt idő múlva szabad újrafesteni a falat.

Ha valaki szeretné megvédeni a házfalait a talajvíztől, akkor barkácsáruházakban érdemes érdeklődnie, milyen választék áll rendelkezésére. Két, a célra bevethető szigetelőanyag például a SikaMur-InjectoCream-100 vagy a Mapei Mapestop Cream.

Repedezett, hiányos a fuga?

Mit lehet tenni, ha a csempék közti fuga elöregedett, kipergett, megrepedezett? Van megoldás!

Ezt is szeretjük