6+1 hatásos, pénztárcakímélő tipp
Lassan hivatalosan is itt a nyár, erre pedig a legjobb bizonyíték a hőség. Te sem akarod végigizzadni a nyarat? Tippjeink segítenek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országainak lakói, ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző értéket.

A nyári melegrekordok idején a nagyvárosokban az egyre elviselhetetlenebb forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek hosszútávon erőteljesen hozzájárulhatnak az éghajlat-változáshoz.

Ám a klímaberendezés nemcsak a belső levegőminőségre van rossz hatással, hiszen a szervezetnek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia, hanem működtetése rengeteg energiát fogyaszt, és zajszennyezést is okoz. Ezzel szemben létezik számos energia- és pénztárcakímélő lehetőség a kellemes hőmérséklet és a friss levegő optimalizálására. Hogy melyek ezek?

Kezdjük kívülről!

A jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozható a lakás klímája a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt. A leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók - redőny, zsaluzat, napárnyékoló -, amelyekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatás érhető el, mint a belső árnyékolókkal - például szalag- vagy pliszéfüggönnyel, rolóval.
A külső árnyékolók nyaranta hatékonyan óvják a belső tereket a túlmelegedéstől, hiszen megakadályozzák, hogy az ablaküvegen át túl sok napenergia jusson be az épületbe. Nem árt tudni, hogy a ház déli oldalára telepített lombhullató fák télen átengedik a napsugarakat, nyáron viszont árnyékot biztosítanak.

Ha szeretnél többet megtudni az árnyékolókról, megismerkednél azok típusaival, előnyeikkel és hátrányukkal, akkor kattints ide!

Friss levegőt!

Egy felnőtt óránként 0,5-1 köbméter levegőt cserél tüdejében, és a jó közérzet biztosítására a kilélegzett levegőt minimum frissre kell cserélni.
A hajnali frissítő szellőztetések jótékony hatását nem pótolja semmilyen berendezés. Szellőztetéskor mindig nyisd ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti levegőre!

Ventilálj!

A mobil ventilátoroktól csak alacsony hűtési teljesítményt várhatsz azon túl, hogy a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Igazán jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthatsz. Már léteznek falba, csőbe, mennyezetbe, ablakba építhető kis ventilátorok.

Ha mégis klíma, akkor csak minőségit!

Ha mégsem akarsz lemondani a hagyományos klímaberendezésről, akkor vásárlásnál legyél tekintettel a zajtényezőre is, válassz jó minőségű és hatásfokú energiahatékonysági címkével ellátott terméket! Készülékvásárláskor gondold át, hogy a hűteni kívánt helyiség hány köbméter, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen hőforrások vannak a szobában - világítás, személyek és berendezések száma -, milyen a helyiség hőszigetelése. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni.

Jó, ha tudod!
A kinti hőmérséklethez képest maximum 5°C-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik a szervezet. Ha klímaberendezést működtetsz, az ajtókat és az ablakokat mindig csukd be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre kényszeríti a berendezést.

Szellőztess - hatékonyan!

A belső relatív páratartalom növekedése rontja a komfortérzetet, kondenzációs lecsapódásokat, felületi foltosodást, az egész lakásra kiterjedő látható és láthatatlan gombásodást és penészedési folyamatokat indíthat el. Esztétikai hibák mellett károsítja a belső tér szerkezeti elemeit, a bútorokat, de a ruházatban is kellemetlen szagok maradnak. Továbbá az előforduló betegségek, illetve gyógyulások időbeliségét is megnyújtja.

A korszerű nyílászárók által okozott "doboz-effektus" konzerválja a rossz minőségű párás levegőt, ezért a modern épületekben egyre fontosabbá válik az épület szellőztetése.

Ehhez nyújtanak megoldást a ventilátorokhoz - vagy klímagépekhez - köthető hidroszabályozású - páraérzékeny - szellőzőrendszerek. A rendszer elemei a mindenkori belső páratartalom folyamatos érzékelésével, a tényleges szellőzési szükségleteknek megfelelően helyiségenként optimalizálják, és automatikusan szabályozzák a légcserét. A rendszer részei légbevezetők, légelvezetők és központi ventilátorok.

A levegőt mindig a szennyezett terekből - WC, fürdőszoba, konyha, tároló, kamra, gardrób - szívd el, és a friss levegőt a tartózkodási terekbe - nappali, hálószobák, irodák - érdemes elsősorban bejuttatni.
A légelvezetőket és légbevezetőket légcsatorna köti össze a folyamatos, szabályozott működésű központi elszívó ventilátorral. A hangsúly a folyamatosságon van, hiszen csak így biztosítható, hogy a pára optimális szinten maradjon. A központi ventilátorok szabályozott üzemükkel a pénztárcát is kímélik, alacsony zajszintjükkel és hatékony működésükkel pedig a lakóterek komfortját megfelelően biztosítják.

Használd a talaj hőjét!

Újabban feltűnt a hazai palettán az eddigi levegő-talaj hőcserélő mellett a közvetítőközeges talajhő-hasznosítás is.

A talaj hőjét 25%-os etilén-glykol-víz keverék továbbítja a beszívott levegőnek, ezzel télen fűteni, illetve nyáron hűteni lehet a friss levegőt. A téli időszakokban a levegő hőmérsékletét akár 14°C-kal is emelheti, ami szinte teljesen fagymentes működést biztosít a hővisszanyerős szellőztető központnak.

+ tipp: Hűts áram nélkül!

Habár a lakossági használatára még várni kell, érdekes példa lehet az Adsolair hővisszanyerős klímaberendezés, melyet a légtechnikai rendszerekben történő hővisszanyeréshez és környezetbarát, a víz párolgáshőjét kihasználó nyári hűtéshez fejlesztettek ki. A berendezés a vizet az elhasznált, távozó levegőbe permetezi - és nem a szellőző levegőbe -, hogy a nedvesség ne az épületbe hatoljon be. Ezáltal a távozó levegő lehűl, és ez az alacsony hőmérsékletszint a dupla keresztáramú hőcserélőn a beáramló friss levegőnek átadódik.

Hasonló eljárás szerint hűtötték a régi rómaiak és görögök több ezer évvel ezelőtt borukat az agyagedények segítségével, melyeknek fala vízzel volt átitatva, és így az a létrejövő párolgás által a bort kellemes hőmérsékleten tartotta. Ezzel az eljárással környezetkímélő módon lehet létrehozni a kívánt szobahőmérsékletet.

Ezt is szeretjük