A leghatásosabb házi szúnyogriasztók, ha nem bírsz az invázióval: 4 természetes, de hatékony módszer
A rendkívül zavaró vérszívókat egyszerű, mégis hatékony módszerekkel tarthatod távol.

GettyImages-1027314968
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is hangulatosabb a kellemes nyárestéknél, melyeket a teraszon vagy a nyitott ablakoktól szellős lakásban relaxálva tölt el az ember.

A harmóniát azonban egykettőre tönkretehetik a zümmögő, folyton csipkelődő szúnyogok, és társaságukban még a pihentető alvás sem lehet garantált. Szerencsére nem kell elviselni a betolakodók jelenlétét, könnyűszerrel távol tarthatók a lakástól.

4 házi megoldás a szúnyogok elriasztására

Noha nagyon sok rovarriasztó spray és gyertya kapható az üzletekben, ezektől a vegyszeres megoldásoktól sokan ódzkodnak. Amennyiben te is kerülnéd őket, válassz helyettük házi módszereket a szúnyogok elriasztására! A következő négy opciót mindenképp érdemes kipróbálnod.

Szerezz be gyógynövényeket!

A különféle gyógynövények nemcsak az egészségmegőrzésben segíthetnek, hanem a szúnyogok távoltartásában is, néhány illatától ugyanis egyenesen irtóznak. Végy egy cserép levendulát, kamillát, citromfüvet vagy épp borsmentát, és nevelgesd ezeket a teraszon, illetve lakásodban. A zümmögő betolakodók messze elkerülhetnek.

2. Készíts fűszeres zsákocskákat!

A szúnyogok nemcsak a cserepes gyógynövényektől, de bizonyos fűszerektől is viszolyognak. Ilyen a bazsalikom, a babérlevél, a kakukkfű, a rozmaring és a szegfűszeg is. Ezeket egyenként is használhatod, de a biztos hatás érdekében össze is keverheted. A mixet töltsd bele gézből vagy nejlonharisnyából készített zsákocskákba, és függeszd fel szerte az otthonodban!

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Csinálj házi szúnyogriasztó spray-t!

Szerezz be egy kisebb, szórófejes üvegcsét és néhány hozzávalót: vegyél citromfű-, teafa- és eukaliptusz-illóolajakat, valamint varázsmogyoró-olajat, majd ezekből készítsd el a mixet! Citromfű-illóolajból 15, teafából 10, eukaliptuszból pedig ugyancsak 10 cseppre lesz szükség. Ezeket mixeld három és fél deciliter varázsmogyoró-olajjal! Az elegyet töltsd bele a spray-fejes flakonba, és már használhatod is! Fújás előtt mindig rázd össze alaposan a szúnyogűző folyadékot!

4. Párologtass!

Illóolajakból nemcsak spray készülhet. Ha van párologtatóedényed, akkor ily módon is segítségül hívhatod ezeket a folyadékokat. Szóba jöhet a citromfű-, a borsmenta-, az eukaliptusz- vagy a geránium-illóolaj is, mivel ezektől fejvesztve menekülnek a vérszívók. Tölts némi vizet a párologtató tálkájába, és csepegtess bele a választott illóolajból 15 cseppet! Fontos, hogy a párologtatót ne hagyd magára, hiszen az a gyertya miatt tűzveszélyes lehet! Mindig úgy helyezd el, hogy se kisgyermek, se kisállat ne tudja elérni!

Csótányok a lakásban?

Ne hagyd, hogy a nehezen elűzhető betolakodók eluralkodjanak a lakásodban! A következő cikkből megtudhatod, mit tehetsz ellenük.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük