Kullancs a kutyában: így kell szakszerűen eltávolítani az élősködőt

Az élősködőt fontos eltávolítani az állatból, de nem mindegy, hogyan.

GettyImages-1222816658
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akármilyen nagy szeretettel is vigyáz az ember a kutyájára, szinte biztos, hogy összeszed egy kullancsot: még erdőbe sem kell vinni hozzá, megtörténhet egy parkban vagy akár a kertben is. Bárhol, ahol magas fű vagy cserjék nőnek, lentről vagy fentről is érkezhetnek a vérszívók.

Fontos, hogy a kullancs befúródásától kezdve vészesen ketyeg az óra: akár egy óra is elég, hogy veszélyes kórokozó kerüljön a kedvencbe a vérszívóból, aminek következtében több életveszélyes betegség is kialakulhat nála. 

Hogyan kell kiszedni a kutyából a kullancsot?

Állatorvoshoz fordulni mindenképp jó ötlet, de ez sokszor nem életszerű. Abban az esetben nem problémás az eltávolítás otthon, ha szakszerűen történik. Annak érdekében, hogy az ember ne érintkezzen az esetlegesen fertőzött élősködővel, gumikesztyű szükséges a művelethez. 

A kiszedéshez létezik speciális kullancscsipesz és kullancskanál, de ha csak egy szemöldökcsipesz van kéznél, az is megfelelhet. Általában egyébként is ennek a használatában lehet leggyakorlottabb az ember, a kiszedés során pedig fontos a biztos kéz. Ha a gazdi ismeretlen eszközöket vesz az állatpatikában, majd próbálja begyakorolni a használatukat, azzal értékes időt is veszíthet, ráadásul annyi idő alatt az állatorvoshoz is eljuthat a kutyával.

Kullancs eltávolítása csipesszel:

  1. A csipesz vége közvetlenül a bőrhöz, oda helyezendő, ahol a kullancs belefúródott a kutya bőrébe.
  2. Egyetlen biztos mozdulattal át kell fogni a vérszívót.
  3. A kullancsot óvatosan, egyenesen felfelé kell húzni, mígnem elengedi a bőrt.
  4. Az eltávolítás után a bőrfelület és a csipesz is fertőtlenítendők.

A kullancsot érdemes egy időre egy százszázalékosan záródó fiolába vagy üvegcsébe tenni, mert ha a kutya rosszul lesz, ez sokat segíthet az orvosnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az eltávolítást követő 1-2 hét jelentős. Ha a kullancs fertőző volt, ebben az időszakban jelentkezhetnek a kutyánál a megbetegedés tünetei. Ha fáradt, bágyadt, kedvetlen, étvágytalan, elengedhetetlen az állatorvosi vizsgálat.

Ami kerülendő

Kiszedés közben a vérszívó megnyomása, hosszas gyötrése kerülendő, mert úgy valószínűbb, hogy az esetleges kórokozók átjutnak belőle a kutya szervezetébe.

Olajjal, benzinnel is emiatt veszélyes próbálkozni, mert bár aprósága miatt nem látszik, a kullancs ettől öklendezni kezdhet, és azonnal kórokozók juthatnak át a kutya szervezetébe. 

A kihúzás módjáról ugyancsak él egy általános tévhit. Sok helyütt írják, hogy az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni a vérszívót, ám ennek következtében szinte biztos, hogy a parazita feje és teste elszakad egymástól.

Ilyesmi akkor is előfordulhat, ha valaki nem alkalmaz csavaró mozdulatot. Ez esetben sincs ok a pánikra: a kutya szervezete pár nap után kisebb gyulladásos bőrreakció kíséretében kilöki azt.

Milyen betegséget okozhat a kullancs a kutyánál?

A kullancs többféle komoly betegséggel is megfertőzheti a kutyát. Az egyik életveszélyes kórt a Babesia Canis nevű egysejtű okozza, mely megtámadja a vörösvértesteket, minek következtében az állat néhány nap alatt elpusztulhat. A sokat emlegetett Lyme-kórt a kullancsból átjutó Borrelia burgdorferi baktérium idézi elő. Előbbire nincs, utóbbira azonban létezik védőoltás.

A kutya Ehrliosist, vérzéses kullancslázat is kaphat a vérszívótól. Ez az ereket támadja meg. Ritkábban kullancs-encephalitis-fertőzés is előfordul, azaz vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A Q-láz ugyancsak egy lehetséges fertőzés, mely vagy a májat, vagy az ivarszerveket, vagy a tüdőt támadja meg. Bár nem minden vérszívó hordozza a bajok forrását, jobb az óvatosság: mielőbb el kell távolítani a befúródott kullancsot.

Megelőzés

A legjobb, ha a gazdi már előre gondol a kullancsveszélyre. Különböző védőeszközök szerezhetők be az állatpatikákban. Ilyen például a kullancsnyakörv, mely az eszköz hatékonysági ideje alatt folyamatos védelmet ad az állatnak. Ugyan léteznek vérszívóellenes tabletták is, ezek csak a csípést követően működnek, amikor a kutya már megfertőződhetett. Ezért érdemesebb bőrre csepegtethető, érintkezés útján ható, illetve repellens szert választani, amely elpusztítja, távol tartja az élősködőket. A cseppek körülbelül egy hónapig adnak védelmet, de ez termékenként változhat.

Végül, elengedhetetlen a kutya rendszeres átnézése. Minden természetben, erdőben, dús növényzetű parkban tett séta után fontos megvizsgálni a kedvenc bőrét. A kertben élő kutyákat minél gyakrabban, akár mindennaposan, de legalább heti 2-3 alkalommal érdemes szemügyre venni, hiszen az állat nemcsak kerítésen kívül találkozhat kullanccsal, hanem azon belül is.

Beltéri kutyaágyak

Ha a kutya beltéren él, praktikus megoldás beépített ágyat készíteni neki: íme egy kis inspiráció.

Imádni való beépített kutyaágyak, amiket te is elkészíthetsz: mutatjuk a legjobbakat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük