Az 5 leghatékonyabb megoldás csótányinvázió ellen: a jó időben még inkább elszaporodhatnak
A meleg idő kedvez a csótányoknak, így nő a valószínűsége, hogy megjelennek a lakásban.

GettyImages-1196813245
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában a nagyobb városok panelházaiban és régi építésű épületeiben fordul elő gyakran a csótány, melyekkel odabent, de éjszaka akár a ház környékén lévő járdákon is találkozhat az ember.

A zord téli hónapok után felmelegedett az idő, így egyre többen merészkednek elő, és sajnos rohamosan szaporodnak is. Mivel a csatornákban is megforduló csótányok távolról sem tiszta lények, rengeteg betegséget terjesztenek, jelenlétük pedig a pszichét is megterheli, ha valaki irtózik tőlük. Fontos, hogy minél tudatosabban tegyünk a csótányinvázió ellen, és a lehető legtöbb eszközzel szerelkezzünk fel a távol tartásukra.

3 dolog, ami segít, hogy ne jelenjenek meg

Mint minden esetben, a csótányok esetében is a megelőzés a legkézenfekvőbb dolog, amit az ember megtehet a rovarok megjelenése ellen.

GettyImages-1257057784

1. Az élelmiszerek elzárása - Az első és legfontosabb dolog, hogy semmilyen élelmiszer, de különösen illatos ételek ne maradjanak elöl a konyhában. Ezek ugyanis mágnesként vonzhatják a lakásba az emberi étellel táplálkozó csótányokat. Mivel vizet is isznak, hasznos minden fürdés után alaposan felmosni, hogy ne maradjon nedves, vízcseppes a padló. Aki biztosra akar menni, a mosogatót és a konyhapultot is mindig törölje szárazra.

2. Ne gyűjtögessük napokig a szemetet - Mivel a csótány számára a szemét bőséges táplálékforrást jelent, ne gyűjtsük napokig a hulladékot. A kukát mindennap ki kell üríteni, hiszen a szagok odavonzhatják a csótányokat. Nem elég, ha a zsák ajtón kívülre kerül, és ott várja további sorsát, hiszen így szinte csaliként fog működni az éjszaka előmerészkedő éhes kártevők számára.

Két kukaürítés között is oda kell figyelni arra, hogy az illatosabb hulladék legyen légmentesen elzárva. Ha például gyümölcsöt ettünk, akkor a héj bekerülhet például egy már kiürült tésztás zacskóba, amit elcsomózunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. A bejutás megakadályozása - Lapos testfelépítésük miatt a csótányok nagyon könnyen becsusszannak a réseken, ezért érdemes megbizonyosodni afelől, hogy jól zár-e a bejárati ajtó záródófelülete. Ha alul rés van, fontos, hogy valamilyen szigetelő megoldással megszüntessük azt, mert azon át könnyűszerrel bejutnak a lépcsőházban esetlegesen mászkáló rovarok.

Azt is hasznos ellenőrizni, hogy a befutó csöveknél nincsenek-e rések, hiszen ezek az állatok azokon át is közlekednek. Panellakásokban gyakori, hogy a vízfogyasztást mérő órákat egy felilleszthető panellel takarják el. Mivel ott rengeteg vezeték fut, fontos, hogy a takarófal mentén se legyenek rések, hiszen ott is bemasírozhatnak a csótányok.

 Sokan nem is gondolnák, de még a lefolyókból is képesek felmászni, ezért jó szolgálatot tesz egy, a szennyeződések és hajszálak begyűjtésére szolgáló, dugulás megelőzésére árusított fém lefolyórács. Ezeket minden egyes lefolyóra hasznos felhelyezni. Noha ilyenekből műanyag is kapható, azok túl könnyűek, ezért jobb a fémet választani.

2 hasznos tipp, ha már megjelentek

Ha egyszer már beköltöztek a lakásba, nagyon nehéz megszabadulni a csótányoktól. Bolti csalétkek és kihelyezett mérgek helyett - különösen, ha gyerek vagy kisállat is lakik a lakásban - jobb, ha az ember szaksegítséget kér, és irtást végeztet a lakásban. Jó tudni, hogy ez csak akkor lesz működőképes, ha közben a teljes társasházban is elvégzik a csótánymentesítést. Ez ügyben a közös képviselőhöz kell fordulni.

A kártevők elleni küzdelemben hasznos segítség lehet egy házi csapda elkészítése is, melyhez csupán egy befőttesüvegre és kartonpapírra van szükség, az elkapott példányokkal pedig csótányirtó spray segítségével gyorsan le is lehet számolni. Korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk róla, hogyan kell elkészíteni ezt a megoldást. Egy ilyen eszköz abban is segítséget jelent, hogy az ember megbizonyosodhasson róla, vannak-e csótányok a lakásában. Ha igen, akkor bizonyosan beleesnek az üvegbe. Nappal sajnos szinte lehetetlen kiszúrni őket, mert csak éjszaka, a sötétben merészkednek elő rejtekhelyükről.

Poloskainvázió? Van megoldás!

Ha sok a poloska, akkor a következő cikkben ismertetett csapda segíthet begyűjteni őket.

Ezt is szeretjük