Miért fontos szódabikarbónás vízben mosni a zöldséget? Nem hülyeség a módszer

A növényeken megtalálható vegyszereket a sima víz már nem teljesen hozza le, új módszerre lehet szükség.

Szódabikarbónás vizes zöldségmosás

Köztudott, hogy a zöldséget, gyümölcsöt mindig meg kell mosni, hogy megtisztítsuk a szennyeződésektől.

Az viszont, hogy víz helyett szódabikarbónás vizet kellene használni, csak mostanában terjedt el. De vajon tényleg van értelme ennek a tisztításnak, vagy csak divathóbort az egész?

A szódabikarbónás víz jobban tisztít

Valószínűleg, ahogy a legtöbben, te is sima csapvizet használsz a piacról, boltból vagy kertészetből beszerzett zöldségek, gyümölcsök megtisztítására. Amivel reményeid szerint nemcsak a rárakódott sártól, portól, hanem a növényvédő szerek maradványaitól is megtisztítod őket. Az interneten terjedő külföldi videók szerint viszont ez már nem elég, mivel a víz nem tisztítja meg eléggé a terményeket, és nem mossa le teljesen a rajtuk esetlegesen megtelepülő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli. Ahogy a lenti videón is, az önjelölt szakértők szódabikarbónás vízzel való tisztítást javasolnak.

Watch on TikTok

Elsőre talán hülyeségnek hangzik az új módszer, pedig igenis van alapja. Az Agrofórumon idézett legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el. Míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat. Ha te is kipróbálnád az új tisztítási módot, két csésze hideg vízhez adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében áztasd 12-15 percig. Utána szűrd le a lét, és alaposan mosd meg őket még egyszer. Így biztosan megszabadulsz minden szennyeződéstől, például a gyakran alkalmazott viaszbevonatoktól is, amik néha gombaölő szereket vagy színezéket is tartalmazhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Mindig moss meg mindent

Azért pánikra semmi ok, ha eddig csak vizet használtál, mivel a hivatalos szervek is csupán alapos folyó víz alatti mosást javasolnak minden otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termék elfogyasztása, felhasználása előtt. Emellett folyamatosan ellenőrzik azt is, hogy a termékeken megmaradt növényvédőszer-maradványok a fogyasztókra káros határ alatt maradjanak.

Olvass tovább: 8 finom és egészséges zöldség, amit ősszel kell elvetni

Akár már télen is fogyaszthatsz néhány ősszel vethető zöldségből, de tavaszra biztosan beérik az összes.

8 finom és egészséges zöldség, amit ősszel kell elvetni - Még az idén beérhetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük