Virágzó és harsogó zöld növények télen is
Kedvenc szobanövényeid biztonságban kitelelhetnek otthonodban. Hasznos tanácsok, hogy biztosra menj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban – köszönhetően a lakások szabályozható klímájának – lehetőséged nyílik arra, hogy a föld egészen különböző helyein őshonos növényeket tarts otthonodban.

Ettől függetlenül azonban nem szabad megfeledkezned arról, hogy a hidegebb téli hónapokban külön törődést és odafigyelést igényelnek szobanövényeid.

Az évszakváltás miatt beálló alacsonyabb hőmérséklet, valamint a csökkenő fényviszonyok miatt korlátozottabbá válhatnak szobai dísznövényeid életfeltételei. Ahhoz, hogy növényeid épségben vészeljék át a hidegebb hónapokat, ajánlatos külön odafigyelned néhány dologra.

A szobanövények fényigénye

Fényerősség

A növényeknek fejlődésükhöz fényre van szükségük. Ha nem jutnak elegendő fénymennyiséghez a téli hónapokban, hajtásaik megnyúlnak, leveleik pedig áttetszővé válhatnak – etioláltság. Mindezek következtében könnyen elvesztik díszítő értéküket. Emellett azonban azt sem árt szem előtt tartanod, hogy amennyiben túlzottan erős fényre teszed szobanövényeidet, úgy száruk megkeményedik, és az átlagosnál zömökebbé válik a növény. A fényerősség az ablakfelület környékén a legerősebb. A szoba belseje felé haladva pedig akár 5-10%-kal is csökkenhet. A különböző fajok fényigénye természetesen eredeti származási helyük függvényében változik. Amennyiben szobanövényeid nem jutnak elegendő fényhez a téli időszakban, nem fognak virágozni, leveleik elhalványodhatnak. A legtöbb szobanövénynek körülbelül 1200-5000 lux fényerőre van szüksége.

Mesterséges fény

A szobanövények fejlődéséhez a narancsvörös fény a legideálisabb. Mesterséges megvilágításhoz használhatsz 20-40 wattos fénycsövet, szükség esetén kiegészítheted ezt fényvisszaverő háttérrel – fólia vagy tükör – is. A megvilágítás időtartama akár napi 10-15 óra is lehet, amennyiben a növény a természetes fénytől nagyon távol esik. Ha azonban csak kiegészítő fényként alkalmazod a lámpát, úgy elegendő napi pár órára bekapcsolni. Arra viszont nagyon figyelj, hogy a lámpa ne legyen túl közel a növényhez – nehogy megperzselődjenek a levelei -, harminc centiméternél közelebb ne tedd a növényhez.

Ezen kívül ne feledd, nem szükséges túlzásba vinni a megvilágítást, hiszen a virágok többsége igényli a sötét időszakot is – ilyenkor hőmérséklet-igényük is alacsonyabb.

Hőigény

Hőigényük szerint a szobanövények alapvetően három csoportba sorolhatóak.

  • A hidegházi növények számára elegendő a mindössze 8-12 °C-os hőmérséklet. Hidegházi növényként nevelhető a karácsonyi kaktusz, a kamélia, valamint egyes orchidea fajok – például a cymbidium.
  • 12-18 °C-ot igényelnek azok a szobanövények, melyek a mérsékeltházi növények csoportjába tatoznak. Ilyen például a yucca, a ciklámen vagy a mikulásvirág.
  • Legmagasabb hőmérsékletre a melegházi növényeknek van szükségük – esetükben 18-22 °C-ról van szó. A melegházi növények csoportjának díszes tagja a papucsorchidea, a fikusz és a flamingóvirág.

Öntözés

A szobanövények – kevés kivétellel – jobban szeretik, ha földjük a téli időszakban inkább kicsit szárazabb, mintha túlöntöznéd őket. A virágok a száraz szobalevegőn ugyanis több vizet párologtatnak el, mint amennyit felvenni képesek. Mivel a növény földjében felgyülemlő víz kiszorítja az oxigént, a túlöntözés könnyen vezethet gyökérfulladáshoz.

A szobanövények számára legideálisabb a lágy víz, a vezetékes vízhálózatból azonban többnyire kemény vízhez juthatsz.

Épp ezért egy idő után tapasztalhatod a növényeid földjének felszínén kiütköző meszet. Ha szeretnéd lágyítani az öntözővizet, tégy bele pár csepp ételecetet.

Ezt is szeretjük