Szobanövény-ápolás télen: 2 dolog, amit meg kell tenned - És 2, amit tilos

A száraz levegő nemcsak az ember, a növény számára is veszélyes lehet.

szobanovenyek-telen
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fajtától függ, hogy pontosan milyen törődést igényel a növényed. Ugyanakkor bizonyos tanácsokat csaknem minden szobanövény esetében érdemes megfogadni.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a téli hónapokban, ha szeretnéd, hogy cserepes növényeid hosszú életűek legyenek, de legalábbis megérjék a tavaszt!

Párásítsd a szobanövényeket!

A fűtési szezon okozta száraz levegőt nemcsak az emberek, a növények is rosszul viselik. Az ilyenkor egyre alacsonyabbá váló páratartalom ellen védekezhetsz közvetlen párásítással: hetente néhányszor érdemes szobai permetezővel párásítani a növények környezetét.

Ezenkívül egy másik módszer is hatásos lehet. Helyezhetsz a növények földjére agyaggranulátumot: az apró golyók gyorsan megszívják magukat vízzel, majd hamar elpárologtatják a nedvességet. Ha több kisméretű cserepes növényed van, megoldás lehet, hogy vásárolsz egy nagyobb tálcát, melybe agyaggranulátumot vagy akár murvát helyezel, azt meglocsolod vízzel, majd erre teszed a növényeket.

Távol a fűtőtesttől!

Nyáron talán az ablak alatti fűtőtest közelében helyezted el a növényeket, ám a téli időszakban ez nem szerencsés. Ilyenkor fontos, hogy a hőközlőktől távol kerüljenek. Ugyancsak lényeges szempont, hogy, bár a légáramlat jó, a huzatot és a hirtelen lehűlést a legtöbb szobanövény nem szereti, így ajánlott ezt hosszabb szellőztetésnél figyelembe venni. A téli időszakban kerüljenek hűvös, világos - lehetőleg nyugati vagy keleti fekvésű szobába -, huzattól mentes helyre!

Tilos tápoldatozni!

Azt talán mindenki tudja, hogy átültetni, metszeni nem szabad a téli időszakban. A rövidebb nappaloknak, kevesebb fénynek köszönhetően ilyenkor a szobanövények élettevékenysége is lelassul. Épp ezért tilos a tápoldatozás is! Ez utóbbival ugyanis gyorsabb növekedésre serkentenéd egy olyan időszakban, amikor a növénynek pihenőideje van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tilos túlöntözni!

Ez természetesen az év más időszakára is áll, ám a téli hónapokban különösen fontos, hogy szem előtt tartsd: szobanövényeid ilyenkor kevesebb vizet igényelnek. A november-március közötti pihenőidőszakban tehát ritkítsd az öntözéseket. Ha hűvösebb helyiségben telelteted a cserepes növényeket, még fontosabb, hogy kevesebb vizet kapjanak, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet melletti túlöntözés a növények rothadásához vezethet.

Sok zöld növényt a lakásba!

A következő képeken megnézheted, mennyire otthonossá tesz egy aprócska lakást is az okosan megválasztott, sok-sok zöld növény.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük