Ezek a legegészségesebb szobanövények a szakértő szerint: jól is mutatnak
A szobanövények a testre is hatnak. A kutatók ezt a tíz növényt ajánlják leginkább.

futoka-ablakban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobanövények sokkal többek egyszerű dekorációnál: a testre és lélekre is hatnak. Egy olasz kutatócsoport számos egészségügyi előnyre rámutatott, amiért mindenkinek érdemes beszerezni néhány cseréppel.

Sokan esztétikai elemként tekintenek a szobanövényekre, és kinézet szerint választanak, vagy attól függően, hogy mennyi gondozást igényelnek.

Légtisztító növények

A NASA-kutatók úttörő munkájukkal már a '80-as években bebizonyították, hogy egyes növények képesek megtisztítani a lakás levegőjét, bár az anyagcsere-folyamat magyarázata Federico Brilli növénykutató szerint még mindig nem teljesen világos.

A tudósok eddigi ismereteik alapján a növények jegyeit, így alakját, méretét, élettani sajátosságait és anatómiáját megvizsgálva alakították ki a legegészségesebb növények tízes listáját, bár hozzátették, további kutatások kellenek ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt azonosítsák.

A leghatékonyabb légtisztító és egészségmegőrző növény abszolút fölénnyel a vitorlavirág, mely csökkenti a méreganyagok szintjét a lakásban. Míg Costa Georgiadis ausztrál-görög tájépítész szerint az anyósnyelv hálószobába és nappaliba ideális, a szobai futóka alacsony hő- és fényigénye miatt az árnyékos helyiségekben is jól megél.

A növények top 10-es listája

  1. Vitorlavirág
  2. Anyósnyelv
  3. Szobai futóka
  4. Kukoricalevél
  5. Buzogányvirág és könnyezőpálma
  6. Csüngőágú fikusz
  7. Begónia
  8. Sugárarália
  9. Sárkányfa
  10.  Kenguruszőlő

A cikk az ajánló után folytatódik

Több kutatás szükséges

A Trends in Plant Science című lapban megjelent jelentésben Brilli és az Institute for Sustainable Plant Protection kutatói úgy vélik, a légtisztító képesség a fiziológiától, a génektől és az enzimektől is függhet, ezért további kutatásoknak kellene ezekre irányulniuk.

Brilli szerint a különböző, a növényen és a talajban élő mikroorganizmusok, így a baktériumok, gombák pontos egészségügyi hatását is vizsgálni kell, hiszen nélküle nem lehetnek biztosak abban, hogy maradéktalanul egészséges a növény az emberi szervezetre nézve.

Ezt is szeretjük