Milyen szín dominál az otthonodban?
A vörös szenvedélyessé tesz, míg a zöld megnyugtat. Otthonod színei hatással vannak lelki- és fizikai állapotodra egyaránt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha tisztában vagy a színek hatásaival, sokkal tudatosabban alkalmazhatod majd őket otthonodban. A különböző árnyalatú tapéták, takarók, függönyök és huzatok más-más energiát bocsátanak ki magukból. Épp ezért egészségedet és lelkiállapotodat is eltérő módon befolyásolják.

Vörös - maga az életerő

A vörös az élet színe – a tűzé, a véré, a veszélyé és a szexualitásé. Nélküle hiányozna hétköznapjaidból az életerő, a melegség és a szenvedély. Stimulálja idegrendszeredet, és javítja a keringésedet.

Jótékony hatásai

Ha szervezeted energiaszintje, valamint vérnyomásod alacsony, jó hatással lesz rád a vörös stimuláló energiája. Ezenkívül megfázásos betegségek és depresszió esetén is igen hasznos lehet. Használd a vöröset, ha nem érzed magad elég magabiztosnak a hétköznapokban, vagy kezdeményezőképességeddel vannak problémák.

Csak óvatosan!

Mivel a vörös igen erőteljes szín, ne alkalmazd magas vérnyomás vagy szívproblémák esetén. Ha ingerlékeny vagy nem tanácsos használni, mert túlságosan intenzív hatással lehet a hangulatodra. Végül pedig tartsd szem előtt, hogy a vöröset mindig ki kell egészíteni kékkel vagy zölddel, mert önmagában túl élénk.

Narancssárga - a gátlások oldására

A színkörön a piros és a sárga között foglal helyet a narancssárga, így egyesíti magában a két szomszédos szín pozitív tulajdonságait. Jó hatással van testedre, ugyanakkor intellektusodra is. A vöröshöz hasonlóan erős, vibráló szín.

Jótékony hatásai

A narancs hatékony lehet epeproblémák, emésztési bántalmak vagy asztma esetén. Akkor is alkalmazhatod, ha egyszerűen csak fásult, szomorú vagy gátlásos vagy. Pozitív energiái elől egyszerűen nem menekülhetsz.

Csak óvatosan!

Ha egyébként fitt és energikus vagy, nincs szükséged erre a színre. A narancssárga túlzásba vitt használata ugyanis önelégültté, túlontúl magabiztossá, önmagaddal szemben pedig igen elnézővé tehet. Mindez pedig rossz irányban befolyásolhatja emberi kapcsolataidat.

Sárga - csak vidáman

A nárcisz színe talán minden más árnyalatnál jobban felvidít a hosszú, sötét, téli napok után. A sárga alapvetően a racionális, tiszta gondolkodással van összefüggésben. Épp ezért pozitívan hat intellektuális képességeidre.

Jótékony hatásai

A narancssárgához hasonlóan a sárga is segít túljutni a depresszió kellemetlen tünetein. Cukorbetegség és idegkimerültség esetén is igen jótékony hatást gyakorol egészségedre. Ha egy kis vidámságra vágysz, vásárolj sárga függönyöket vagy takarókat otthonodba.

Csak óvatosan!

Kerüld a sárgát, ha gyomorproblémákkal vagy alvászavarral küzdesz. Élénk színe akkor is rossz hatással lehet rád, ha izgatott, nyugtalan vagy stresszes lelkiállapotban vagy. Ha képtelen vagy megnyugodni, csak tovább hergeli az idegeidet.

Zöld - természetes nyugtató

A természet – a mezők, a dombok, az erdők – színe. Biztosan te is gyakran menekülsz ki a szabadba, ha szeretnél felfrissülni, feltöltődni. De otthonodba is becsalogathatod a zöld pozitív energiáit egy függönnyel vagy takaróval.

Jótékony hatásai

Szívproblémák esetén nyugtatólag hat rád a zöld. Ha kiegyensúlyozatlannak érzed magad, vagy szorongás tölt el, ha a jövőre gondolsz, használd ezt a színt. Pozitív energiáit akkor is érezni fogod, ha sötét gondolatok kerítenek hatalmukba.

Csak óvatosan!

A zöld minden bizonnyal a spektrum egyik legbiztonságosabb színe. Ennek ellenére – erős nyugtató hatása miatt – érdemes elkerülni akkor, amikor a csúcson kell lenned, vagy gyors cselekedetekre, reakciókra van szükség.

Kék - magas vérnyomásra

Amikor felnézel az ég kékjére, vagy a vízhullámokat bámulod, a látvány gyakran lecsillapítja a kedélyeidet, és megnyugtatja a lelkedet. Nem véletlen, hogy amikor szeretnél mindent magad mögött tudni, tengerparti nyaralást választasz.

Jótékony hatásai

Használd a kéket, ha magas vérnyomással, menstruációs problémákkal vagy migrénnel küzdesz. Akkor is hasznos lehet, ha úgy érzed, bizalmatlan vagy az emberekkel, vagy túl félénken viselkedsz a társas kapcsolataidban.

Csak óvatosan!

Ha nagyon magad alatt vagy, ne használd a kéket. Ilyenkor válassz inkább egy melegebb színt, ami segít felvidítani. Akkor se domináljon körülötted a kék, ha túl görcsös vagy, és izmaid merevek – ilyen esetben ugyanis tovább rontja a helyzetet.

Indigó - csak pozitívan

Az éjszakai égbolt színe – mély, sötét, bársonyosan kék, mely egyben misztikus és kiismerhetetlen. Magad is tapasztalhatod, hogy amikor felnézel a csillagos égboltra, gondolataid befelé fordulnak, és hajlamos vagy az élet nagy dolgain merengeni.

Jótékony hatásai

Pozitív energiái kiválóan érvényesülnek idegesség, illetve szemproblémák esetén. Ha túlérzékenynek vagy idegesnek érzed magad, használd az indigót otthonodban. Segít a megnyugvásban, és és abban, hogy átgondold a dolgokat.

Csak óvatosan!

Bár az indigó kitisztítja az elmét, és megszabadít a félelmeidtől, ne használd, ha depresszióban vagy akár évszaktól függő kedélybetegségben szenvedsz. Ezeket az állapotokat ugyanis súlyosbíthatja. Ilyenkor a sárga és a narancs a leghatékonyabb.

Ibolya - kétségbeesés ellen

Egy csokor ibolya felvidít, és finom illatával elkényezteti érzékeidet. Hiába is tagadnánk, van valami nemes az ibolya színében – nem véletlen, hogy a történelem során gyakran viselték királyok és az egyházi emberek egyaránt.

Jótékony hatásai

Ha hiányzik belőled az ösztönző erő, és úgy érzed, nem találod életed értelmét, jó hatással lehet lelkiállapotodra az ibolya kellemes árnyalata. Amikor önbecsülésed hanyatlóban van, esetleg kétségbeesett vagy, használd bátran.

Csak óvatosan!

Minden pozitív hatása ellenére van néhány körülmény, mely ellenjavalttá teszi alkalmazását.

Így például súlyos pszichés problémák esetén szigorúan tilos használni. Energiái ugyanis csak rontanak a helyzeten.

Cikkünk Stephanie Norris Színterápia – Titkok nélkül
című könyve alapján készült.

A színeket már az ókori civilizációk is használták gyógyításra. Ez a közérthető zsebkönyv minden színt részletesen tárgyal a tulajdonságaival együtt, és felfedi a színterápia működésének titkait. Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél betekintést nyerni a színek környezetedben játszott fontos szerepébe, és meg akarod tudni, miképp érezheted magad harmóniában azokkal a színekkel, melyekkel hétköznapjaid során találkozol.

Kiadja a Scolar Kiadó.
Ára 1490 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük