Így használd a bágua-térképet, hogy boldog legyél!

Sablonnal!

Hogy a feng shui tanácsait a gyakorlatban alkalmazhasd, térképre lesz szükség. Így rajzold meg!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősi kínai térrendezési tudomány, a feng shui ötezer éves gyakorlata szerint csak akkor lehetsz igazán boldog, ha betartod azokat a szabályokat, melyek felszabadítják a lakásodban a pozitív energiákat.

Ahhoz azonban, hogy a feng shui elveit a gyakorlatban otthonodban is alkalmazhasd, fel kell mérned a lakás energiasémáját, majd annak megfelelően rendezkedni. Ehhez az úgynevezett bágua-térképre lesz szükség. A következőkben megismerheted elkészítésének, valamint használatának módját.

A bágua, mint energetikai alaprajz

A bágua tulajdonképpen nem más, mint egy energetikai alaprajz, mely az egyes helyiségek elhelyezkedésén túl megmutatja azt is, hogy milyen típusú energia jellemző rájuk. A lakásod pontos alaprajzára kell rávezetned a nyolc irányba mutató báguát. Ha a lakás többszintes, mindegyik emeletről készíts külön alaprajzot. Az ábra pontos legyen, és ügyelj az arányokra. Mindezt milliméterpapíron könnyedén elvégezheted. Feltétlenül jelöld meg rajta a válaszfalakat, az ajtókat, az ablakokat, lépcsőket.

Ne feledkezz meg a problémás helyekről, például a kiugró sarkokról, ereszkedő mennyezetről, gerendázatról, illetve jelöld a kandallót, mosdókagylót, beépített tűzhelyet, fürdőkádat, zuhanyzót, végül pedig a mozdítható berendezési tárgyakat, azaz a bútorokat. A következő lépés otthonod és a fontosabb helyiségek középpontjának meghatározása - különösen akkor, ha azok több feladatot is ellátnak, úgymint az egy légtérben lévő konyha és étkező. Végül a bágua-ábrát kell rávezetned a lakás alaprajzára.

A helyiségek középpontjának jelölése

A bágua-térkép szerinti nyolc irány meghatározása előtt meg kell keresned a fontosabb helyiségek, illetve a lakás középpontját. A legkönnyebb dolgod az egyszerű három- és négyszögekkel van. A négyzet és a négyszög alakzatok középpontjának meghatározásánál kösd össze az egymással szemben lévő sarkokat. A vonalak metszéspontja fogja megadni az alakzat középpontját.

14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szabálytalan alakzatok középpontjának meghatározása jóval bonyolultabb: indigó segítségével másold át az alaprajzot kartonlapra, majd vágd ki. Tartsd a lapot vízszintesen, és próbáld megállítani egy hosszú tű végén. Addig mozgasd, míg megtalálod az egyensúlyi helyzetet. Ez lesz az alakzat középpontja, ezt másold át az alaprajzra.

Ha nem találod például az L-alakzat egyensúlyi pontját, elképzelhető, hogy az alakzaton kívülre esik. Ragassz géppapírdarabot a két szárny közé oda, ahol a középpontot feltételezed. Az alaprajz így ráhelyezhető a tűre, ugyanakkor elég könnyű ahhoz, hogy a középpont meghatározását ne befolyásolja.

Tájolás iránytű segítségével

A lenti keretes részben lévő linkre kattintva kinyomtathatod a bágua-térképet. A rajzon jelölve van az északi pólus. Másold át ezt a rajzot a fóliára, zsírpapírra vagy külön lapra, és vágd ki. Ezt követően egy hétköznapi iránytű segítségével helyezd el a báguát az alaprajzon.

Az iránytűt kézben tartva járd körbe a lakást vagy a szobát, míg a helyiség több pontján ugyanazt az irányt nem kapod. Ennek ismeretében jelöld meg az északi irányt. A mágneses észak meghatározása az alaprajzon szintén egyszerű. Helyezd az alaprajzot sima felületre úgy, hogy a rajzon lévő falak legyenek párhuzamosak a tényleges falakkal. Tedd az iránytűt a lapra úgy, hogy a középpontja a tervrajz középpontján legyen. Forgasd az iránytűt addig, míg be nem áll észak felé. Jelöld meg ezt a pontot a papíron, és húzz innen egyenes vonalat a középpontig. Ugyanezzel a módszerrel minden nagyobb helyiséget betájolhatsz.

Töltsd le, nyomtasd ki!

A bágua-ábra alkalmazása az alaprajzon

Helyezd az átlátszó bágua-ábrát az alaprajzra, a két alakzat középpontját egymásra csúsztatva. Ezt követően szúrj tűt a középpontba, és forgasd el a bágua-ábrát úgy, hogy az azon megjelölt északi irány a mágneses észak felé mutasson. Az átlátszó bágua-ábra segítségével most már betájolhatod az otthonodat.

Ceruzával jelöld meg az alaprajzon a bágua-ábra által meghatározott irányokat. Kösd össze ezeket a pontokat a középponttal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha felvitted a bágua-ábrát, és megismerted, hogy a lakásodban melyik helyiség melyik életterülethez tartozik, nincs más dolgod, mint erősíteni a pozitív energiájukat.

Cikkünk megírásában Simon Brown Feng shui a gyakorlatban című könyve segített.

Ezt is szeretjük