Így lesz szagtalan a szemetes: házi kukadezodor 4 egyszerű összetevőből

A szemetes szaga az egész konyha hangulatát tönkreteheti.

Szemetesdezodor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs konyha szemetes nélkül, és nincs szemetes kellemetlen szagok nélkül. Annál is inkább, mert zöldség- és gyümölcshéj, ételmaradékkal szennyezett dobozok, szalvéták, egyebek is kerülnek bele, ezek pedig rövid idő alatt szagossá válnak.

Mit lehet tenni? Egyrészt megfelelő gyakorisággal kell üríteni a szemetest, másrészt időről időre ki kell takarítani. A mindennapos szagtalanítás pedig megoldható egy házi készítésű kukadezodorral.

Szemetesdezodor

Hogyan készül a kukadezodor? Nagyon egyszerűen, hiszen csakis olyan összetevők kellenek hozzá, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.

Hozzávalók:

  • mosogatószer
  • illóolaj (citrom, narancs, levendula vagy eukaliptusz)
  • szódabikarbóna
  • citromlé

Végy egy tálat, és keverj össze 2 teáskanál mosogatószert, 1 citrom levét, 1 pohár szódabikarbónát és 25 csepp illóolajat. Ha az elegy még nem állt össze, egy kevés plusz mosogatószerrel segíthetsz a dolgon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a mix masszává elegyült, egy szilikon jégkockaformára lesz szükség. Ebbe egy kiskanál segítségével adagold bele a keveréket, és tedd félre, hogy kiszáradhasson. Másnapra a kis kockák egészben eltávolíthatóak lesznek. Helyezd őket egy jól zárható befőttesüvegbe, és ha gyermek is van a háztartásban, tedd elérhetetlen helyre azt. A kukadezodorból minden egyes új zsák aljára dobj egyet. A szódabikarbóna magába szívja a kellemetlen szagokat, a citrom és a mosogatószer az illóolajjal pedig kellemes illatot biztosít.

Hogyan termelhetsz kevesebb szemetet?

Olvass még: korábbi cikkünkben megválaszoltuk a kérdést. Apróságnak tűnhet, de a Föld védelmében sokat számíthat, ha kevesebb szemét termelésével élünk.

Hogyan termelhetsz kevesebb szemetet? 10 apró, de jelentős lépés

Apróságnak tűnhet, de a Föld védelmében sokat számíthat, ha kevesebb szemét termelésével élünk.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük