Milyen gyakran kell szellőztetni tavasszal, hogy ne legyél beteg? Ez a helyes módszer!
Te hogy szellőztetsz tavasszal? A következőkre érdemes figyelned!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több alkalommal is írtunk már arról, milyen fontos szerepe van a lakás átszellőztetésének, amellett ugyanis, hogy segítségével akár a penész kialakulását is megelőzheted, a megfelelő páratartalom biztosításával egészségedet, légzőrendszeredet is óvhatod, nem beszélve arról, milyen fontos az oxigéndús levegő beáramoltatása, a szén-dioxid túl magas aránya ugyanis komoly problémákat okozhat.

A télre vonatkozó javaslat szerint naponta legalább háromszor érdemes szélesre tárni az ablakot néhány perc erejéig, így biztosítva a levegő-utánpótlást, ugyanakkor megakadályozva a lakás lehűlését, annak ellenére azonban, hogy tavasszal utóbbi kevésbé jelent problémát, érdemes néhány dologra odafigyelned.

Hogy szellőztess jó időben?

Tavasszal is lehet igen hűvös az idő, mely esetben érdemes az erre vonatkozó, télies javaslatot követned - erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, jó idő esetén azonban akár egész napra is nyitva lehet hagyni az ablakot, kivéve, ha olyan környéken laksz, mely például főút mellett található, és igen szennyezett. Utóbbi esetben érdemes lehet minden tőled telhetőt megtenni a lakás levegőjének megtisztításáért, minek érdekében a légtisztító berendezésen kívül célszerű például a szobanövények jótékony hatását is bevetned - kattints ide, ha szeretnéd tudni, melyek közülük a legjobb légtisztítók!

Ha szennyezett a levegő, vagy éppen a nagy zaj miatt nem szeretnéd egész napra nyitva hagyni az ablakot, a téli utasításokhoz hasonlóan érdemes naponta legalább három-négy alkalommal alaposan átszellőztetni a lakást úgy, hogy szélesre tárod az ablakot, és úgy hagyod legalább tíz percre. Ha kereszthuzatot csinálsz, az még előnyösebb, ráadásul a rovarok szempontjából is, így valószínűleg kevesebben érkeznek majd otthonodba a szellőztetés során.

Amennyiben jó levegőjű környéken laksz, egész napra is nyitva hagyhatod az ablakot, ha viszont csak bukóra ereszted, érdemes ugyanúgy napi több alkalommal elvégezni a nagyobb intenzitású szellőztetést is, mint előbbi esetben.

Ha nincs túl hűvös, éjszakára különösen érdemes nyitva hagynod az ablakot, de szintén tegyél így, ha a nappali hőmérséklet már túl magas, a lakásban pedig szeretnéd megőrizni a hűvösebbet. Ilyenkor is fontos a gyakori szellőztetés, a leghosszabbakat azonban érdemes a kora reggeli és esti, hűvösebb órákra időzíteni.

Bárhogy szellőztetsz is, fontos, hogy biztosítsd a lakás megfelelő páratartalmát, amit folyamatosan ellenőrizhetsz, ha beszerzel egy páramérő készüléket. Ha többet szeretnél tudni arról, mi számít optimális értéknek, kattints ide!

Ezt is szeretjük