10 dolog, amit nem dobhatsz a szelektívbe, hiába hiszed, hogy igen: a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb szabályai

A szelektív hulladékgyűjtés során előfordulnak típushibák, amiket jobb elkerülni.

szelektív hulladékgyűjtés otthon
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Ma szerencsére már egyre többen tudják, hogy a Föld védelmére tudatosan oda kell figyelni, ennek pedig korántsem elhanyagolható része az, ahogyan az ember az otthonában keletkező hulladékkal bánik. Igaz, az első és legfontosabb lépés a termelődő szemét csökkentése, az egyszer használatos eszközök, eldobandó csomagolóanyagok kiiktatása, ám ez nem kis logisztikát és elhatározást igényel, amire nem mindenki érzi késznek magát. 

Az viszont nem kérdés, hogy időszerű lenne minden háztartásban az itthon is elérhető szelektív hulladékgyűjtés adta előnyök kihasználása. Még ma is nagyon sok, egyébként újrahasznosítható anyag végzi a kommunális kukában, ahelyett, hogy szelektív hulladékgyűjtő szigetekre kerülne, majd új, ismét forgalomba hozható termékek készülnének belőle. Azonban fontos észben tartani, hogy a szemét különgyűjtésének is vannak alapvető szabályai, ezek ismerete szükséges ahhoz, hogy igazán sikeres legyen az akció. 

Kis lépés neked, nagy lépés a bolygónak

Egy európai állampolgár évente átlagosan öt tonna szemetet termel. Az unióban a hulladéknak csak a 38 százalékát hasznosítják újra, és egyes országokban a háztartásokban keletkező szemét hatvan százaléka még mindig hulladéklerakóban végzi.  Pedig a cél ez utóbbi csökkentése és az újrahasznosítás ösztönzése lenne. A hulladék nemcsak a levegőt, a talajvizet és a talajt szennyezi, hanem szén-dioxidot és metánt is kibocsát a légkörbe, ezzel járulva hozzá az egyre fenyegetőbb méreteket öltő éghajlatváltozáshoz, amit már a saját bőrünkön is érezhetünk.

A különböző termékek, élelmiszerek vásárlásával rengeteg csomagolóanyag jut az otthonokba, és bár ezek jelentős része újrahasznosítható lenne, mégis kikerülnek a gazdasági körforgásból, mert az emberek tájékoztatás híján vagy merő kényelemből nem törődnek a válogatott gyűjtésükkel. Egyetlen alumíniumdoboz újrahasznosításával az új doboz előállításához szükséges energia kilencven százaléka takarítható meg, egy kilogramm papír újrahasznosításával pedig elkerülhető közel egy kilogramm szén-dioxid- és metánkibocsátás.

A papír azért is különösen érdekes, mert az egy olyan, rendkívül elterjedt anyag, ami szinte a végtelenségig újrahasznosítható, a papírhulladék a papírgyártás másodlagos alapanyaga, köztudott, hogy a papírgyártáshoz növényi rostokra van szükség, ez viszont sajnálatos módon fakivágással jár. Egyes adatok szerint ötven kilogramm használt papír újrahasznosítása egyet jelent egy fa megmentésével. Látható tehát, hogy bár a mindennapok során lényegtelen apróságnak tűnhet a szemét különválogatása, mégis megéri a minimális fáradságot és odafigyelést. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés részeként kék és sárga fedelű kukákba tehetitek az újrahasznosítható anyagokat. 

Mi kerülhet a kék kukába, és mi nem?

A kék kuka a papírhulladékok gyűjtésére szolgál. Mit dobhatsz ide? Például újságokat, szórólapokat, reklámkiadványokat, kartondobozokat, csomagolópapírokat, irodai papírhulladékokat. Fontos, hogy lehetőség szerint helytakarékosságra törekedj: a kartondobozokat hajtogasd össze, mielőtt a tárolóba teszed. Az italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok kimosás után szintén összelapítva kerülnek a kék kukába a fővárosban, de egyes települések máshová is kérhetik őket. A szennyezett, ételmaradványos kartonoknak, papíroknak nincs helyük a papírgyűjtőben. Lehet, hogy csábító lenne odadobni a pizzadobozt, de az jó eséllyel zsíros, ekkor sajnos nem kerülhet a kék kukába. Gyakori hiba még, hogy potenciálisan szennyezett, használt papír zsebkendőt, szalvétát vagy újabban arcmaszkot is a szelektívbe dobnak az emberek, ezeknek azonban a háztartási hulladékban van a helyük. Meglepő lehet, de oda kell kidobni a hőpapírt, így tehát a boltban kapott blokkot is. 

A papírhulladék csökkentése érdekében az otthonodban is sokat tehetsz: szalvéta, papír törlőkendő, zsebkendő, papírzacskó helyett használj anyagból készült változatokat. A portörléshez tökéletesen megteszi egy régi szakadt póló is, a papír törlőkendő helyett pedig kézenfekvő megoldás a konyharuha. Gyakran írsz listákat? Ha nem szeretnél például a telefonodba jegyzetelni, letörölhető táblát is használhatsz a lakásban. A postai csekkek helyett választott elektronikus számlával is sokat tehetsz a környezetért, ez egy kényelmes és hulladékmentes opciót jelent a mindennapok során. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit dobhatsz a sárga fedelűbe, és mit nem? 

A sárga fedelű kukákba alapvetően a műanyag és fémhulladékok kerülhetnek, ezeket utólag különítik el a válogatóműben. Beledobhatod a kimosott ásványvizes és üdítőitalos PET-palackokat, a kiöblített háztartási flakonokat és a lecsavart kupakjaikat, a tiszta fóliákat, úgymint a szatyrokat, tasakokat, csomagolófóliákat, kimosott joghurtos, tejfölös poharakat. A fémhulladékok közül beletehetők a szintén elmosott italos- és konzervdobozok, sőt akár az evőeszközök is. A műanyag hulladékok esetében a dobozokon lévő jelzéseket is figyelni kell, az elfogadott műanyagfajtákkal itt ismerkedhetsz meg.

A sárga kukába is csak az elmosott, élelmiszer- és zsírmaradványtól mentes hulladékok kerülhetnek. Nem dobható a sárga kukába CD-lemez, magnó- és videókazetta, hungarocell, továbbá műanyagot és fémet vegyesen tartalmazó csomagolás, ennek gyakori példája a gyógyszeres levél vagy a chipseszacskó. 

Gyűjtsd külön az üveget is!

Az otthoni hulladékgyűjtés mellett a városokban felállított szelektív szigeteket is ajánlott felkeresni. A fehér, illetve a színes üvegek a papírhoz vagy az alumíniumdobozhoz hasonlóan szintén nagyon jól újrahasznosíthatóak, ha a háztartásodban nem találsz nekik új funkciót, adj nekik egy esélyt, hogy visszakerülhessenek a körforgásba. A szelektív hulladékgyűjtéssel is nagyon sokat tehetsz a környezet védelméért, nem érdemes elveszni hagyni ezt a lehetőséget!

20 dolog a zöldebb otthonért

Ha te is szeretnéd, hogy az otthonod zöldebb legyen, de nem tudod, hogyan indulj el ezen az úton, jó, ha tudod, a háztartásodban eszközölt apró változtatások, néhány egyszerű lépés már a kezdetektől sokat jelent. Nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés segíthet benne, és nem is csupán a tisztítószereid válthatod környezetbarát megoldásokra, de az eldobható eszközöket is ökoverziókra cserélheted.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük