Bevált tippek a sütőtök feldarabolására: így lesz a legkönnyebb
Gyorsan végzel, és az ujjad is megmarad.
A sütőtök az őszi szezon egyik kedvenc zöldsége, ami nem is csoda: amellett, hogy a húsa és a magja is igazi antioxidáns, immunerősítő csodaszer, rendkívül finom és sokoldalúan elkészíthető alapanyag, nem mellékesen pedig olcsó.
A főzést vagy a sütést megelőzően az előkészítésnél egy nagy hátránya mégis felszínre kerül: a tök ugyanis borzasztóan kemény, nagyon nehéz vele úgy dolgozni, hogy a készítő ujjai is épségben megússzák a procedúrát.
Sütőtök hámozása gyorsan
A sült tökhöz nem szükséges meghámozni az alapanyagot, ellenben egy ízletes és gyors krémleveshez ez elengedhetetlen. A folyamathoz legelső lépésként egy nagy és éles késre van szükség. Sokkal biztonságosabb és gyorsabb lesz vele a munka. Ha nem érzed kényelmesnek, egy éles zöldséghámozóval is nekiláthatsz, bár így valamivel aprólékosabbá válik a folyamat.
Bár elsőre könnyebbnek tűnhet a kisebb darabokat megszabadítani a héjuktól, a hatékonyság érdekében sem ajánlott a tököt hámozás előtt felvagdosni. Egyben sokkal könnyebb lesz bánni vele. A konyhapulton csak nagy, szabad helyre és egy méretesebb vágódeszkára lesz még szükséged.
Ha belekezdesz, nagyon megkönnyíted a dolgodat, ha a tök két végét, a tetejét és a talpát egy határozott mozdulattal, egyenesen levágod. Ezt követően erősen kézben tartva felülről lefelé tartó hosszanti csíkokban kell megtisztítani a tököt. Fontos, hogy mindig a zöldséget forgasd, ne a kezeddel haladj. Ha ezzel körbeértél, részben már nyert ügyed van.
Tilos ezt csinálni a sütőddel: 6 dolog, amivel villámgyorsan tönkremehet
Nézegess képeket!
ElolvasomEzt követően a legegyszerűbb, ha először keresztirányban két darabba vágod, majd függőlegesen ismét megfelezed a tököt. A vastagabb részben máris hozzáférhetsz a magokhoz, amit egy kanállal, néhány mozdulattal ki is vájhatsz belőle. A magot nem muszáj kidobnod, hiszen megpirítva nagyon egészséges csemege, de ha kertes házban laktok, megtisztítva akár jövőre el is ültetheted.
Ha ezzel készen vagy, a legegyszerűbb először keresztben csíkokra vágni, majd összekockázni a megfelelő méretre. Ebből nagyon finom levest készíthetsz, de akár emésztést segítő turmix alapanyagául is szolgálhat. Ha az előbbit választod, a hagyma pucolásához sem árt egy trükköt ismerni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Héjas sütőtök feldarabolása
Amennyiben csak megsütni szeretnéd a tököt, nem kell a hámozással bíbelődnöd. Ebben az esetben mindössze annyi dolgod van, hogy a zöldséget stabilan megtartva keresztben kettévágod. A legegyszerűbb ott, ahol a növény vastagabb húsrésze véget ér.
Ha ezt követően az alsó gömböcskét megfelezed, az előbb leírt módszerrel gyorsan kivájhatod a magjait. A felső hengert szintén két egyenlő darabra kell vágnod hosszanti irányban, végül pedig tetszés szerint tovább is darabolhatod. A sütőben egy tepsire téve, olajjal meglocsolva vagy egyszerűen, alufóliába csomagolva is készítheted.
OLVASD EL EZT IS!
- fokhagyma
- házimunka