Bevált tippek a sütőtök feldarabolására: így lesz a legkönnyebb
Gyorsan végzel, és az ujjad is megmarad.

sutotok-darabok
Ez is érdekelhet

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

Brigitte Bardot 84 évesen is dögös szexszimbólum: stílusa halhatatlan marad »

Egyszerű, pezsgőszínű smink minden alkalomra: ezt készítsd el, ha a természetesség híve vagy »

Meghan Markle saját ruhakollekciója év végén érkezik: minden eladott fillér jótékonysági célra megy »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A sütőtök az őszi szezon egyik kedvenc zöldsége, ami nem is csoda: amellett, hogy a húsa és a magja is igazi antioxidáns, immunerősítő csodaszer, rendkívül finom és sokoldalúan elkészíthető alapanyag, nem mellékesen pedig olcsó.

A főzést vagy a sütést megelőzően az előkészítésnél egy nagy hátránya mégis felszínre kerül: a tök ugyanis borzasztóan kemény, nagyon nehéz vele úgy dolgozni, hogy a készítő ujjai is épségben megússzák a procedúrát.

Sütőtök hámozása gyorsan

A sült tökhöz nem szükséges meghámozni az alapanyagot, ellenben egy ízletes és gyors krémleveshez ez elengedhetetlen. A folyamathoz legelső lépésként egy nagy és éles késre van szükség. Sokkal biztonságosabb és gyorsabb lesz vele a munka. Ha nem érzed kényelmesnek, egy éles zöldséghámozóval is nekiláthatsz, bár így valamivel aprólékosabbá válik a folyamat.

sutotok-feldarabolasa

Bár elsőre könnyebbnek tűnhet a kisebb darabokat megszabadítani a héjuktól, a hatékonyság érdekében sem ajánlott a tököt hámozás előtt felvagdosni. Egyben sokkal könnyebb lesz bánni vele. A konyhapulton csak nagy, szabad helyre és egy méretesebb vágódeszkára lesz még szükséged.

Ha belekezdesz, nagyon megkönnyíted a dolgodat, ha a tök két végét, a tetejét és a talpát egy határozott mozdulattal, egyenesen levágod. Ezt követően erősen kézben tartva felülről lefelé tartó hosszanti csíkokban kell megtisztítani a tököt. Fontos, hogy mindig a zöldséget forgasd, ne a kezeddel haladj. Ha ezzel körbeértél, részben már nyert ügyed van.

Ezt követően a legegyszerűbb, ha először keresztirányban két darabba vágod, majd függőlegesen ismét megfelezed a tököt. A vastagabb részben máris hozzáférhetsz a magokhoz, amit egy kanállal, néhány mozdulattal ki is vájhatsz belőle. A magot nem muszáj kidobnod, hiszen megpirítva nagyon egészséges csemege, de ha kertes házban laktok, megtisztítva akár jövőre el is ültetheted. 

Ha ezzel készen vagy, a legegyszerűbb először keresztben csíkokra vágni, majd összekockázni a megfelelő méretre. Ebből nagyon finom levest készíthetsz, de akár emésztést segítő turmix alapanyagául is szolgálhat. Ha az előbbit választod, a hagyma pucolásához sem árt egy trükköt ismerni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Héjas sütőtök feldarabolása

Amennyiben csak megsütni szeretnéd a tököt, nem kell a hámozással bíbelődnöd. Ebben az esetben mindössze annyi dolgod van, hogy a zöldséget stabilan megtartva keresztben kettévágod. A legegyszerűbb ott, ahol a növény vastagabb húsrésze véget ér.

Ha ezt követően az alsó gömböcskét megfelezed, az előbb leírt módszerrel gyorsan kivájhatod a magjait. A felső hengert szintén két egyenlő darabra kell vágnod hosszanti irányban, végül pedig tetszés szerint tovább is darabolhatod. A sütőben egy tepsire téve, olajjal meglocsolva vagy egyszerűen, alufóliába csomagolva is készítheted.

Ezt is szeretjük