Bevált tippek a sütőtök feldarabolására: így lesz a legkönnyebb

Gyorsan végzel, és az ujjad is megmarad.

Sütőtök darabolása és hámozása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sütőtök az őszi szezon egyik kedvenc zöldsége, ami nem is csoda: amellett, hogy a húsa és a magja is igazi antioxidáns, immunerősítő csodaszer, rendkívül finom és sokoldalúan elkészíthető alapanyag, nem mellékesen pedig olcsó.

A főzést vagy a sütést megelőzően az előkészítésnél egy nagy hátránya mégis felszínre kerül: a tök ugyanis borzasztóan kemény, nagyon nehéz vele úgy dolgozni, hogy a készítő ujjai is épségben megússzák a procedúrát.

Sütőtök hámozása gyorsan

A sült tökhöz nem szükséges meghámozni az alapanyagot, ellenben egy ízletes és gyors krémleveshez ez elengedhetetlen. A folyamathoz legelső lépésként egy nagy és éles késre van szükség. Sokkal biztonságosabb és gyorsabb lesz vele a munka. Ha nem érzed kényelmesnek, egy éles zöldséghámozóval is nekiláthatsz, bár így valamivel aprólékosabbá válik a folyamat.

sutotok-feldarabolasa

Bár elsőre könnyebbnek tűnhet a kisebb darabokat megszabadítani a héjuktól, a hatékonyság érdekében sem ajánlott a tököt hámozás előtt felvagdosni. Egyben sokkal könnyebb lesz bánni vele. A konyhapulton csak nagy, szabad helyre és egy méretesebb vágódeszkára lesz még szükséged.

Ha belekezdesz, nagyon megkönnyíted a dolgodat, ha a tök két végét, a tetejét és a talpát egy határozott mozdulattal, egyenesen levágod. Ezt követően erősen kézben tartva felülről lefelé tartó hosszanti csíkokban kell megtisztítani a tököt. Fontos, hogy mindig a zöldséget forgasd, ne a kezeddel haladj. Ha ezzel körbeértél, részben már nyert ügyed van.

Tilos ezt csinálni a sütőddel: 6 dolog, amivel villámgyorsan tönkremehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezt követően a legegyszerűbb, ha először keresztirányban két darabba vágod, majd függőlegesen ismét megfelezed a tököt. A vastagabb részben máris hozzáférhetsz a magokhoz, amit egy kanállal, néhány mozdulattal ki is vájhatsz belőle. A magot nem muszáj kidobnod, hiszen megpirítva nagyon egészséges csemege, de ha kertes házban laktok, megtisztítva akár jövőre el is ültetheted. 

Ha ezzel készen vagy, a legegyszerűbb először keresztben csíkokra vágni, majd összekockázni a megfelelő méretre. Ebből nagyon finom levest készíthetsz, de akár emésztést segítő turmix alapanyagául is szolgálhat. Ha az előbbit választod, a hagyma pucolásához sem árt egy trükköt ismerni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Héjas sütőtök feldarabolása

Amennyiben csak megsütni szeretnéd a tököt, nem kell a hámozással bíbelődnöd. Ebben az esetben mindössze annyi dolgod van, hogy a zöldséget stabilan megtartva keresztben kettévágod. A legegyszerűbb ott, ahol a növény vastagabb húsrésze véget ér.

Ha ezt követően az alsó gömböcskét megfelezed, az előbb leírt módszerrel gyorsan kivájhatod a magjait. A felső hengert szintén két egyenlő darabra kell vágnod hosszanti irányban, végül pedig tetszés szerint tovább is darabolhatod. A sütőben egy tepsire téve, olajjal meglocsolva vagy egyszerűen, alufóliába csomagolva is készítheted.

Ezt is szeretjük