Rengeteget spórolhatsz a rezsiszámlákon: nyáron hűt, télen fűt a szigetelő tapéta

Egy jó tapétával egyszerre szigetelheted a hőt és a hangot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha paneltömbben élsz, akkor a lakás korszerűsítése elég nehezen kivitelezhető, így például a külső hőszigetelés és egyéb megoldások nem igazán jöhetnek szóba.

Szerencsére azonban belsőleg is megoldhatod, hogy a lakás megőrizze a kívánt hőmérsékletet, méghozzá nem mással, mint a szigetelő tapétával.

Hőszigetelés egyszerűen

A szigetelő tapéta első ránézésre nem sokban különbözik egy hétköznapi tapétától. Egy szimpla papírtekercs, ami felragasztva sem néz ki másképp, mint akármelyik másik tapéta.

Azonban ez csak a látszat, ugyanis a szigetelő faltakaró mindkét oldalát kartonlap fedi, ráadásul középen egy speciális réteg található. Emiatt sokkal vastagabb, mint egy átlagos tapéta, nagyjából fél centiméteres, aminek köszönhetően úgy tartja meg otthonod hőjét, hogy közben nem foglal teret. A tapétát webshopokban és nagyobb barkácsüzletekben vásárolhatod meg.

Így használd!

A thermotapéta néven is ismert falfedőt bármelyik szoba falára - kivéve a fürdőt - felragaszthatod, mindössze csak egy speciális ragasztóanyagra van hozzá szükséged. Ahogyan a klasszikus tapétázást, ezt is érdemes meleg, száraz időben végezni, hogy minél jobban felragadjon a papír a falra, ám legalább egy napos száradási idővel kell számolnod.

Mielőtt felragasztod, a falról teljesen le kell vakarni a régi tapéta maradványait, sőt, érdemes a falat ragasztás előtt vizes szivaccsal áttörölni, így nem a ragasztót fogja magába szívni, utóbbi ugyanis a tapéta leválásához vezethet. Ugyanakkor ezt a tapétát nem célszerű színesre festeni, mert könnyen lepereg róla a máz.

Persze, ha mindenképpen egyedivé szeretnéd tenni, akkor arra is van megoldás: ragassz rá egy másfajta tapétát, ami festhető, például fűrészporos fajtát.

Ezért jó

A szigetelő tapéta elsősorban a huzatos, rosszul szigetelt otthonok, tetőterek és saroklakások hőmegtartásában segíthet.

Ha nem szökik ki a meleg levegő, akkor a radiátor szabályozóját lejjebb állíthatod, így csökkentheted a fűtésszámla mértékét. Ugyanakkor a nyári kánikulában is hasznos lehet, mert kevésbé engedi felmelegedni a lakást, ami például egy panel esetében nagyon sokat számít.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez a tapéta praktikus választás abból a szempontból is, hogy hangszigetelő hatású, így az irritáló, hangos szomszédokat is kizárhatod, de a saját otthonod zajait is megtarthatod magadnak, tehát igazi multifunkcionális eszközről van szó. Ha szeretnél a rezsin spórolni, a szigetelő tapéta - akár csak csíkokban is - nagy segítség lehet.

Ragasztanál ilyen tapétát?

Ezt is szeretjük