4 hely a lakásban, ahol hemzseg a penész, és nem tudsz róla
Meg is betegíthet
A penész nem mindig látható: van, ahol rejtetten jelenik meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásban megjelenő penészt a legtöbb esetben könnyű észrevenni: a szobák sarkaiban, az ablakok mellett, a plafon alatt vagy épp a nedves, párás helyiségek csempéin látható fekete, szürke vagy zöld foltok egyértelműen jelzik a makacs gombák kialakulását.

Nem minden esetben csúfítják azonban el látható penészfoltok a lakást, miközben a jelenlétükre utaló tünetek ugyanúgy felléphetnek. Ha érzed a penész jellegzetes, dohos szagát a lakásban, emellett olyan, mással nem magyarázható egészségügyi tünetekkel is szembesülnöd kell, mint a felső légúti problémák, az állandó arcüreggyulladás és nátha, az allergia, az asztma, a köhögés, a fáradékonyság vagy például a kötőhártya-gyulladás, könnyen lehet, hogy rejtett penésszel van dolgod.

Rejtett penésztelepek a lakásban

A penész nagyon könnyen megjelenhet a lakásban, már az is elég hozzá, hogy legalább 72 órán át 75%-os páratartalom uralkodjon az adott helyiségben. Innentől kezdve a gombák szaporodását nem könnyű megállítani, különösen, ha olyan helyen vannak jelen, ami nem szembetűnő.

A nedves, párás közeg még ideálisabb feltételt jelent a gombák megjelenéséhez olyan helyeken, melyek nem szellőznek megfelelően, vagy épp egyáltalán nem szellőznek. Ilyen helyeken fordul elő az úgynevezett rejtett penész is - a kifejezés olyan gombatelepekre utal, melyek szabad szemmel nem láthatók.

A rejtett penész egyik legjellemzőbb megjelenési helyét a belső burkolatok, illetve belső szigetelés mögött található felületek jelentik, ahol ugyanúgy kialakulhat páralecsapódás, mint a lakás többi részén, azzal a különbséggel, hogy a kellemetlen eredményt itt jóval nehezebb leleplezni.

Az itt szaporodó gombák spórái azonban a repedéseken és hézagokon keresztül nagyon könnyen a lakás levegőjébe juthatnak.

Szintén problémát jelenthetnek a konyhákban, fürdőkben gyakori álmennyezetek - melyek mögött a penész szaporodását kiváltó beázásokat is nehéz észrevenni -, csakúgy, mint a szoba falaira és padlójára tett különféle, vékonyabb burkolatok, mint például a szőnyeg és a falvédő.

Utóbbiakat szerencsére könnyebb ellenőrizni, így érdemes szemmel tartanod, mi rejtőzik mögöttük, illetve alattuk. Mindemellett nem árt tudni, hogy a nedvesebb lakásokban az olyan helyek is tökéletes táptalajt jelentenek a gombamikrotelepek kialakulásának, ahol több házipor gyűlik fel.

Ha arra gyanakszol, hogy lakásodban rejtett penész található, viszont a pontos helyet nem tudod behatárolni, érdemes aerobiológus szakember segítségét kérned. A látható penész eltüntetéséért és a megelőzésért azonban sokat tehetsz. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan védekezhetsz.

Nálad is jelent már meg rejtett penész?

Ezt is szeretjük