Neked is mérgező az ágyneműd?

4 tárgy a lakásban, ami veszélyes vegyületeket bocsát ki

Ha nem akarod súlyos mérgezésnek kitenni magad, figyelj!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi 50 évben gyártott legtöbb szintetikus termék tartalmaz illékony anyagokat, melyek - néha mérgező gőzök formájában - könnyen elpárolognak. Az otthonokban ezek az úgynevezett illékony szerves vegyületek okozzák a legjelentősebb légszennyezést.

A rétegelt lemezekben, farostlemezekben, festékekben, ragasztókban, szintetikus szövetekben és a tisztítószerekben szó szerint több száz különböző illékony szerves vegyület található.

Ártalmas vegyszerek

Ezek közül a legártalmasabbak közé tartozik a festékekből, a préselt fabútorokból, a padlószőnyegből és bizonyos fajta szigetelőanyagokból kipárolgó formaldehid vagy épp a vegytisztításhoz és a textilfeldolgozáshoz használt triklóretilén. Ezek az anyagok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, sőt, rákos betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Szerencsére ezek a gőzök idővel szétoszlanak, emellett minimalizálhatod a mérgek megjelenését otthonodban, ha öregebb bútorokat és szőnyegeket választasz, vagy az új tárgyakat alaposan kiszellőzteted, mielőtt bevinnéd őket a lakásba. De azért a legjobb, ha kizárólag természetes anyagokat választasz, amelyeket nem kezeltek semmilyen vegyszerrel. Mindemellett érdemes alaposabban odafigyelned a következőkre is.

Padlók

A legtöbb szintetikus szőnyeg formaldehidet és más illékony vegyületet bocsát ki, melyek a gyerekekre különösen ártalmasak. A padlószőnyeg ráadásul magában tartja a port és a penészt, ezek pedig súlyosbíthatják az allergiát.

A leggyakoribb mérgező anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A padlószőnyeg helyett terítsd le könnyen mosható, természetes rostokból készült kisebb szőnyegeket az alacsony illékony vegyület kibocsátású, uretánnal vagy festékkel fedett padlóra. A természetes linóleum vagy a parafa padló szintén jó megoldás, feltéve, hogy alacsony illékonyvegyület-kibocsátású ragasztóval teszik fel.

Bútorok és falak

A legjobb, ha kerülöd a farostlemezből, illetve formaldehiddel és egyéb illékony vegyülettel gyártott, összetett fatermékekből készült holmikat. Ügyelj a festett felületekre is. 1978 előtt sok festék tartalmazott ólmot. Az ólomalapú festékkel festett bútorokat és asztalosmunkákat el kell távolítani. A falakat át lehet vakolni, illetve alaposan lefedni vízalapú, alacsony illékonyvegyület-tartalmú ólomfesték-szigetelővel.

Ágynemű

A legkényelmesebb és legkevésbé mérgező anyagok a tiszta pamutból készültek. Óvakodj a tartós vasalású, gyűrődésálló, antisztatikus, víztaszító vagy nem piszkolódó feliratú címkékkel ellátott ágyneműktől.

Ezeket olyan vegyszerekkel kezelték, melyek esetleg irritáló vagy ártalmas hatásúak. A biztonság kedvéért, mielőtt a szobába vinnéd, az új ágyneműt háromszor mosd ki és szárítsd meg. Kerüld az öreg matracokat, ezekben penészgombák lehetnek, és tele vannak poratkával.

Te egészségesnek érzed az otthonod?

Cikkünk megírásában Jackie Craven Az egészséges otthon című könyve segített.

Szép, boldog, egészséges otthon - mindenki ilyet szeretne magának és családja számára. Hogyan teremthetsz elegáns, kényelmes és egészséges környezetet: ebben segít Az egészséges otthon című könyv, melyből megtudhatod, hogyan szolgálhatja az otthon elrendezése testi, lelki és szellemi egészséged védelmét és fejlesztését úgy, hogy közben tekintettel vagy mindannyiunk közös otthona, a Föld védelmére és tiszteletére is.

Kiadja az Officina '96 Kiadó.
Ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük