3 áramzabáló a lakásban, amiről nem is gondolnád
Figyelj oda!
Ne csak a jól ismert áramfalókra figyelj, sokszor más is drasztikusan megnövelheti a villanyszámlát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy takarékosan bánhass az árammal, érdemes olyan profi háztartási eszközöket beszerezni, melyek energiatakarékosabbak - sok múlik ezen, hiszen az energiaköltségek nagyjából 30%-át a háztartási gépek energiafogyasztása teszi ki.

A lakáshasználati szokásokon is lehet azonban változtatni, ehhez azonban fontos tudni, mely készülékek fogyasztják a legtöbb áramot. Az közismert, hogy a hűtő, egy nagyobb tévé vagy épp a folyamatosan működtetett égők sokat fogyasztanak, vannak azonban más áramzabálók is. Ismerd meg őket!

Mikrohullámú sütő

A mikrót gyakran vetik össze az elektromos tűzhellyel, és általában előbbi nyeri meg az energiatakarékosság csatáját. De azért nem ilyen egyértelmű a dolog, nem minden esetben jársz jobban, ha a sütő helyett a mikróba dobod be az ételt, mikrohullámokat ugyanis csak jelentős energiaveszteséggel lehet előállítani. Felmelegítésre vagy párolásra 400 gramm fölött már nem éri meg mikrót használni, kiolvasztáshoz pedig már egyenesen energiapazarlás.

Csak kisebb adagok felmelegítésénél vagy főzésénél vesd be a mikrót, és akkor is, ha csak teheted, spórolj az energiával: vagyis használj fedőt, szakítsd meg a melegítést, hogy megkeverhesd az ételt, és lehetőleg abban az edényben melegíts, amiből majd enni fogsz. És ne feledd: a sütési idő és a készülék teljesítménye fordítottan arányos, vagyis minél kisebb teljesítményű a készülék, annál tovább tart benne az étel elkészítése, és annál több áramot fogyaszt.

Léghűtő készülékek

A nyári forróságban igazi életmentő lehet a légkondicionáló, de nem árt tudni, hogy nem éppen energiabarát készülék. Ha mégsem szeretnél lemondani róla, akkor vásárlás előtt jól gondold meg, milyet választasz.

Vagyis elsősorban a praktikumot keresd és ne az olcsóságot, hiszen az hosszú távon talán jóval drágább lehet. Fontos, hogy mindig a hűtendő helyiséghez optimális klímát válaszd, hiába olcsóbbak a kicsik, ha nem képesek megfelelően lehűteni a szobát, a túlméretezett darabok pedig felesleges energiapazarlással járnak. Mindemellett egy nagyobb ventilátor is sokat fogyaszthat, ha állandóan használod, ezért ügyelj rá, hogy olyat vegyél, ami energiatakarékosabb.

Szárítógép

Bár nyáron a többségnek nem okoz gondot a frissen mosott ruhát a kertben vagy az erkélyen szárítani, egyre többen szereznek be a praktikum miatt szárító funkcióval rendelkező mosógépet vagy külön szárítógépet. Ennek ellenére azonban kevesen tudják, hogy a háztartási gépek közül a szárítógép falja a legtöbb áramot.

Ha például heti négy-öt alkalommal használod, átlagosan 850 kilowattot fogyaszt évente, ami havi lebontásban közel négyezer forinttal dobja meg a számlát. A mosó-szárítógépek talán még kevésbé kifizetődők, ugyanis egy sima szárítógépnek nagyobb az átmérője, így abban nem gyűrődnek annyira a ruhák, mint az előbbiben. Ráadásul ezek legtöbbször gőzzel szárítanak, vagyis a szárítás tovább tart több energiát felhasználva.

Ha mégis a szárítógép vásárlása mellett döntesz, olyan készüléket válassz, melynek van nedvességérzékelője, vagyis, ha a ruhák megszáradtak, automatikusan kikapcsol.

Nálad mi fogyasztja a legtöbb áramot?

Ezt is szeretjük