3 pofonegyszerű módszer, amivel rengeteget spórolhatsz!
Ötletes megoldásokkal és filléres apróságokkal sokat spórolhatsz. Ismerj meg három tárgyat, mely segít.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiával való spórolás nem régimódi és kicsinyes dolog, pláne a mai időkben, amikor minden fillérnek megvan a maga helye.

Rengeteg jó ötletet adtunk már mi is azzal kapcsolatban, hogy hogyan spórolhatsz a vízzel, az árammal és a fűtéssel, és ezeket a tanácsokat érdemes is megszívlelni, hiszen nem igényelnek anyagi ráfordítást, csak egy kis figyelmet.

Kis lépésekkel alacsonyabb rezsit!

Az olyan apróságokkal hosszútávon nagyon sokat spórolhatsz, mint, hogy fedőt használsz sütés-főzés közben, mert így a forró levegő és gőz nem illan el, és az étel hamarabb elkészül. Ha nem használod a tévét, a DVD-lejátszót és más elektromos cikkeket, akkor kapcsold ki őket - a készenléti állapot rossz megoldás, az ugrásra kész készülékek ugyanis a működés közben elhasznált energia 20-25%-át fogyasztják, vagyis értelmetlenül pazarolnak.

Ha van egy kis megtakarított pénzed, érdemes redőnyt készíttetned az ablakokra, mert az télen szigetel, és jobban bent tartja a meleget.

Mosásnál is érdemes megvárnod, amíg tele lesz a gép: ne indítsd el félig üresen, bizonyára van annyi váltóruhád, amivel akár két hétig is kihúzhatod. Ha pedig nem piszkosak, elég nekik a féltöltés is. No, és persze néhány filléres apróságot is érdemes beszerezned.

Takarékos mosogatáshoz

Néhány ezer forintos tétel csupán a mosogatóra szerelhető, zuhany üzemmódba állítható csaptelep. A kar lenyomásával vagy a fej meghúzásával a csendesen csordogáló vízből ez erős sugarú zuhanyt varázsol, ami kevesebbet fogyaszt, és az ételmaradékot is hatékonyabban, rövidebb idő alatt távolítja el.

Egy ilyen szerkezetet akkor is érdemes beszerezned, ha egyébként mosogatógépet használsz, mert az előmosás a gép munkáját is megkönnyíti, és nem kell a program végén a villára ragadt rántottamaradványokon mérgelődnöd.

Tartsd bent a meleget - fillérekből

Egyszerű, de hasznos megoldás, ha a fűtőtest mögé egy vékony hővisszaverő fóliát ragasztasz fel. Nem kell megijedni, ezt néhány centivel mindig kisebbre vágják a radiátornál vagy konvektornál, így semmi sem látszik belőle. Annál jobban érezhető viszont jótékony hatása, a fólia ugyanis a szoba belseje felé veri vissza a hőt.

Öntapadós változata is van, így akár a fűtőtest leszerelése nélkül is felrakható a falra. Az alumíniumot vagy más fémötvözetet tartalmazó takarók akár a hő 30%-át is képesek visszaverni, amivel 5%-os energiamegtakarítás érhető el, ez pedig súlyos ezreseket jelent! Nem csak télen hasznos, de nyáron is, mert akkor pedig bejönni nem engedi a meleget.

Színes fényárban - olcsón

Amióta a jó öreg százas égőket kivonták a forgalomból, az emberek többsége új alternatívák után kutat. Ha szeretnél a régi körtékhez hasonló hatékonyságú világítást a lakásodba, a LED-es izzók megfelelő megoldást nyújthatnak. Hálózati feszültségről, vagyis 230 voltról mennek, és még a régi foglalatokat sem kell lecserélned, szóval kényelmes és takarékos változtatásról van szó.

A LED-es izzók fénye talán kicsit hidegebb a hagyományosnál, ám többféle színben is kaphatók, a kombinálásukkal tehát máris barátságosabbá lehet tenni a lakást. A fényerejük meglehetősen nagy, de alig fogyasztanak többet három wattnál, tehát bátran felszerelhetsz több darabot is belőlük.

Ezt is szeretjük