A sárga foltos párna azonnal fehér lesz ezzel a módszerrel: nem kell tisztítóba vinni
A makacs szennyeződéseket is ki lehet tisztítani ezzel a recepttel.

parna-mosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ropogós, fehér párna egyszer csak elkezd sárgulni, és elveszíti makulátlanságát. Ronda foltok jelennek meg rajta akár pár használat után is. Mindenkivel előfordult már, és sokan ahelyett, hogy orvosolnák a problémát, elrejtik egy újabb huzat alá. Pedig attól függően, milyen régi a sárgaság, a probléma megoldható. 

Ezeket a foltokat általában az éjszakai izzadtság okozza, de hozzájárulhatnak a bőr és a haj olajai, az arcon maradt smink és a hajra használt termékek. Az is sokat ront a párna tisztaságán, ha az ember hajmosás után vizes hajjal fekszik le aludni.

Így szedd ki a sárga foltokat!

Az ősöreg foltokkal nehezebb dolga van az embernek, de a friss szennyeződéseket annyira nem nagy ördöngösség kiszedni. Ezért fontos, hogy az ember minél előbb cselekedjen. Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogyan kell bánni a különböző párnatípusokkal, de a legtöbb fajta mosható gépben. Egy mosásba egy nagy vagy két kispárna fér összesen.

sarga-parna

Az alábbi összetevőkre lesz szükség:

  • 1 csésze mosópor
  • 1 csésze mosogatópor - ultra
  • 1 csésze fehérítő
  • 1/2 csésze bórax

Ha a párnán van huzat, azt először le kell venni róla. Ha azt eltávolítottad, nézd meg a párna céduláján, mosató-e mosógépben. Ezután áztasd be a párnát forró vízbe. Ha van ilyen funkciója a mosógépednek, megteheted abban is, de használhatsz lavórt, kádat vagy a mosdókagylót is. Miközben a párna ázik, forró vízben oldd fel a por állagú hozzávalókat, majd a fehérítővel együtt öntsd a párnára, és hagyd ebben a keverékben fél órán át. Félidőnél megfordíthatod, hogy biztosan jól átjárják a szerek.

Az áztatást követően tedd be a mosógépbe, és mosd ki rendesen is, végül szárítsd ki, lehetőleg a napon, mert így lesz a legjobb illata. Arra nagyon ügyelj, hogy teljesen száradjon meg a párna, mielőtt beszeded, különben az extra nedvességnek köszönhetően könnyen bepenészesedhet. Ezt a műveletet félévente egyszer érdemes megismételni.

Gyakran koszosan maradó helyek

A legtöbb ember a párnát sem mossa elég gyakran, de számos más olyan hely is van a lakásban, ami rendszeresen koszosan marad, akármilyen pedáns is valaki. Mutatjuk, mit felejtenek el a leggyakrabban a háziasszonyok.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük