Ezért nem szabad utcai ruhában az ágyra ülni: döbbenetesen sokáig bírják a bacik a textilen
A bacilusok akár egy-két hónapig is elélhetnek a ruhákon.

ruhaban-az-agyon-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember ruhája napközben sok helyet megjár, ül metrón és buszon, irodaszékben. Hozzáér falakhoz és korlátokhoz. Ráköhögnek emberek, és meglökik idegenek. A nap végére elkerülhetetlenül koszos lesz, többek közt ezért is kerül a szennyesbe.

Mégis sokan vannak, akik akár teljesen felöltözve is beleülnek, belefekszenek az ágyukba, és el sem gondolkodnak rajta, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Pedig komoly betegségeket, fertőzéseket lehet összeszedni, ha nem veszed le az utcai ruhát, amikor hazaérsz.

Miért ne ülj az ágyra utcai ruhában?

Először is azért, mert nemcsak a kívülről a ruhára került szennyeződésekkel kell számolni. Az emberi test is rengeteg koszt termel. Például folyamatosan potyog róla az elhalt bőr. Nagyjából 500 millió bőrsejtet és 1 liter izzadságot veszít egy nap alatt, és ennek nagy része a ruhákban köt ki.

ruhaban-az-agyon

Ráadásul a baktériumok és egyéb organizmusok heteket, akár hónapokat is túlélnek a szövetekben, derül ki egy 2010-es kísérletből, melyet a New York-i Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai kara végzett. Arra jöttek rá, hogy még a vadonatúj ruhák is tele lehetnek bacilusokkal, norovírussal, többek közt Staphylococcus-szal. Így ezeket is érdemes kimosni, mielőtt először felvennéd. Hatványozottan igaz mindez a pólódra, ami egész nap rajtad volt, és amiről nem szeretnéd, ha bármi is átkerülne az ágyadba, hiszen az ágynemű is textil, így azon is sokáig elélnek a kórokozók.

Ha pedig megtelepednek a kórokozók a lepedődön, onnan már könnyen átjuthatnak a bőrre, a szőrtüszőkön keresztül gyulladásokat, pattanásokat, viszketést okozva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes távol tartani az ágytól minden más olyan tárgyat is, mely érintkezett a külvilággal. A táskák, pénztárcák sem valók az ágyra, még ideiglenesen sem, mert napközben számtalan helyre tetted le őket, és főleg az aljukon hemzseg a piszok.

Az ágyat is fertőtleníteni kell egy betegség után

Mivel az ágyneműn sokáig megélnek a baktériumok, ez is egyike azoknak a felületeknek, melyeket egy betegség után gondosan fertőtleníteni kell.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük