Hajdanán a háztartások nem voltak telezsúfolva felesleges tárgyakkal, mivel a dolgoknak hasznuk volt, és a munkaeszközöket jórészt saját maguk készítették el a vidéken élő emberek.
A komolyabb háztartási eszközöket mesterembertől vásárolták meg, elvégre a házban és a ház körül egyaránt szükség volt olyan használati tárgyakra, melyek nélkülözhetetlennek számítottak a mindennapokban.
Ezekkel vannak tele a skanzenek
Nemcsak a konyhában, hanem a mezőgazdasági munkákban és az állatok körül is akadtak olyan eszközök, melyek nélkül kizökkent a paraszti gazdálkodás a medréből. A vetés, az aratás, a szüret és az állattartás olyan tárgyakat igényelt, melyeket a család minden tagja tudott használni, hiszen a megélhetésük múlt rajta. Ezekből az eszközökből valószínűleg te is találsz még a nagymamád házában vagy a padláson.

A mángorlót centrifuga helyett használták. A két fahenger közé becsúsztatták a vizes ruhát, és oldalt tekerve a kereket kinyomták az anyagból a nedvességet.
Fotó: Országalbum/Hozsu

A zabla a lovak felszerszámozására szolgáló, kovácsoltvasból készült eszköz. A bőrszíjakat ezen keresztül fűzték fel, hogy az állat fejére kerüljenek a pántok.

A kolbásztöltő hosszúkás hengerébe belerakták a bekevert darált húst, ezután kinyomták a disznóbélbe a hurka- vagy kolbászformát, majd madzaggal elkötötték a belet.

A cséphadaró aratásnál volt fontos: a szemes gabonát verték szét vele, hogy elváljon a mag az ocsútól, vagyis a hasznos anyag a héjtól.

A szőlőprés egy felül nyitott hordóból állt, melybe szüretkor belerakták a szőlőfürtöket. A fedelét rárakták, és felülről egy csavar segítségével nyomták folyamatosan, a lé pedig alul, egy csövön kifolyt.
Fotó: Indafotó

Az üllő a kovácsok eszköze volt: óriási és tömör vastömb, melyre a kovácsolandó vasdarabot fektették, majd kalapáccsal edzették és megformálták.
Fotó: AnnaVolotkovska / Getty Images Hungary

A rokka a szövéshez és a fonáshoz kellett. A gyapjúból ennek a segítségével készítettek fonalat. A gombolyagból a sodrás során vékony szálakat tekertek fel az orsó és a motolla segítségével.
Fotó: fotografermen / Getty Images Hungary

A járom, más néven iga fából készült eszköz, ami a szarvasmarhák befogására és terelésére szolgált.
Fotó: volgysegimuzeum.com

A köpülőt a vajkészítésnél használták. Az aludttejet vagy tejfölt belerakták, és függőleges mozdulatokkal addig ütötték a bele való faeszközzel, amíg össze nem állt vajjá.
Fotó: www.museum-digital.de

A gáztűzhely elődjeként számon tartott rezsók a 18. században nyílt lánggal vagy gázzal működtek. Csak a 19. század közepén terjedt el a villanyrezsó.
Fotó: Wikipédia/Rbirkby