5 ijesztő jel, hogy rákkeltő radon található a lakásodban

Így tegyél ellene, mielőtt nagyobb lesz a baj

A radon szinte bárhol jelen lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A radon az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag, mely, bár különböző mennyiségben, a legtöbb lakás légterében megtalálható. Bizonyos esetekben nem okoz problémát, más körülmények fennállása mellett azonban életveszélyes is lehet.

Nem véletlen, hogy egyre többen hívják fel a figyelmet a problémára, arra, mely tünetek esetén érdemes gyanakodni rá, valamint, hogy mit lehet tenni ellene.

Jelentős szerepe van a tüdőrák kialakulásában

A radon nemesgáz, melyet érzékszerveinkkel nem tudunk észlelni, mivel színtelen és szagtalan is. Káros mivolta abból fakad, hogy bomlása során radioaktív részecskék keletkeznek, melyek nagymértékben károsíthatják az emberi szervezetet, belégzés által a testbe kerülve elsősorban a tüdőt.

Olyannyira, hogy a tanulmányok és statisztikák szerint jelentős szerepe van a tüdőrákos betegségek kialakulásában: a nem dohányzáshoz köthető daganatok kialakulásáért elsősorban ez az anyag tehető felelőssé, mindemellett azonban fontos tudni, hogy a dohányzás is növeli annak kockázatát, hogy a radon kárt tegyen a tüdőben.

Tünetek, melyek a radon jelenlétére utalhatnak

A radon természetes módon jelen van az emberi környezetben, elsősorban a talajban, ahonnan azonban a lakásokba is bekerülhet, például a csatornán vagy épp a repedéseken keresztül.

De radon kerülhet otthonodba többek között az elégetett földgázból vagy épp bizonyos építőanyagokból is - utóbbi elsősorban régi épületek esetében jellemző.

A radon zárt térben koncentrálódhat, és komoly tüneteket okozhat, kezdve a fejfájástól a légszomjon és mellkasi fájdalmon át egészen a tüdőgyulladásig, illetve tüdőrákig. Ha tehát ezeket a jeleket tapasztalod, és nem sikerül megtalálni a pontos okot, vagy úgy érzed, az adott épületben túl sokan betegszenek meg gyanús körülmények között, érdemes lehet erre a kockázati tényezőre is odafigyelni.

Veszélyes anyagok a lakásban

Sokszor a saját lakásában sem tudhatja biztonságban magát az ember. Nézd meg a videót, és tudd meg, mi okolható ezért!

Meglepően egyszerű a megoldás

Ahhoz, hogy meggyőződj róla, fenyeget-e hasonló veszély, a legbiztosabb, ha megméreted a lakás radonszintjét, mindemellett azzal is sokat tehetsz saját és családod egészsége érdekében, ha kijavítod a repedéseket, melyeken keresztül a veszélyes anyag otthonod légterébe szivároghat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legegyszerűbb megoldást azonban a rendszeres szellőztetés jelenti: ha tudni szeretnéd, ezt milyen gyakran célszerű megtenni, kattints ide! Bár, ha radonra gyanakodsz, érdemes ennél is sűrűbben megtenni.

Ezt is szeretjük