5 praktikus tároló apró konyhákba

Igyekszel minden helyet kihasználni a konyhában, mégsem tudod hol tárolni a fűszereket és a konyhai eszközöket? Íme, néhány tipp!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha olyan aprócska a konyhád, hogy szinte magad is alig férsz el benne, az esztétikai szempontok szem előtt tartása mellett fontosabb, hogy a lehető legpraktikusabban használd ki a rendelkezésre álló helyet. Az ilyen konyhák esetében rendszerint el kell búcsúznod a hagyományos bútoroktól és berendezési tárgyaktól, és tanácsosabb a különleges kialakítások vagy egyedi tervezésű bútorok mellett dönteni.

Minderre azonban nem kell vagyonokat költened: a következő ötletekkel szinte megduplázhatod a konyhádat, ráadásul az esztétikumról sem kell lemondanod!

Használd ki a keskeny sarkokat!

Azért, mert a konyhabútor vagy a tűzhely nem ad lehetőséget plusz tárolók - zsúrkocsi, keskeny szekrény - használatára, még nem kell lemondanod a keskeny kis sarkokról, csupán a hagyományostól eltérően kell kihasználnod őket!

Ha a konyhaszekrény nem elég hosszú, és így marad egy szabad sáv közte és a fal között, használd ki a helyet a mennyezetre függeszthető tárolókkal! Ma már kaphatóak ilyen, kifejezetten konyhai tárolás céljára tervezett függőpolcok, ám, ha hajlandó vagy szakítani kicsit a hagyományokkal, akár mennyezetre függeszthető cipőtartóval is befoltozhatod a szekrény és a fal közötti sávot.

Ezt a megoldást azonban csak akkor válaszd, ha találsz kifejezetten a konyhád színeihez illő darabot, illetve abban az esetben, ha a konyhád stílusa megengedi a különleges darabok használatát. A cipőtartóban esztétikusan tárolhatsz konzerveket, üvegeket, sőt, akár fűszereket és kisebb háztartási gépeket is.

Evőeszközöket a falra!

Az evőeszközöket, a fakanalakat, a késeket és a többi konyhai eszközt a legtöbben el akarják tüntetni szem elől, pedig akár a konyha díszei is lehetnek, ha ügyesen találsz számukra helyet. Ma már számos helyen kapni készre gyártott mágnescsíkot, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy segítségével a felső szekrények alatti falfelületen tarthasd a fém evőeszközöket és késeket.

A 14 legötletesebb konyhai eszköz, amit valaha láttunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A csíkot egyszerűen fel kell csavaroznod a falra, majd tetszés szerint elrendezni rajta függőlegesen a konyhai ollót, a villákat, a késeket, de akár fém dobozkákat is tapaszthatsz rá, amiben a kisebb fűszertasakokat tarthatod. Ez a megoldás nemcsak esztétikus látványt nyújt, de egyben lehetővé teszi, hogy minden eszköz kéznél legyen akkor, amikor szükséged van rá.

Polcokat a szekrény fölé!

A falon függő konyhaszekrények teteje fölötti rész kincset érő tárolóhelyeket rejt abban az esetben, ha nem beépített bútorokról van szó. Látványos fonott kosarakban, dekoratív dobozokban sok dolgot tarthatsz itt, kezdve a kisebb háztartási gépektől a tartós élelmiszereken át az ünnepi evőeszközökig, tányérokig vagy ritkán használt edényekig. Ha a dobozokhoz vagy kosarakhoz még sincs kedved, esetleg a hely mérete megengedi, akár egy, a szekrény mélységével, hosszával és színével megegyező polcot is felszereltethetsz.

Ez esetben dupla tárolóhely áll a rendelkezésedre: míg a polc alatt a szekrényen tarthatod a nagyobb méretű edényeket vagy készülékeket, a polcon szépen sorban helyezheted el a lekvárokat, a befőtteket, a fűszerolajokat, illetve minden olyan dolgot, aminek kamra hiányában nem tudsz hol otthont találni. Praktikus, ugyanakkor látványos megoldás, ráadásul néhány száz forintból kivitelezhető.

Használd ki a helyet az ablak alatt!
A polcokat nem csak a szekrények felett használhatod. Ha a konyhád rendelkezik ablakkal, ám annyira alacsonyan van, hogy semmit nem tudsz elé helyezni, fúrass fel néhány keskeny polcot a párkány alá. Itt szintén számtalan eszközt vagy élelmiszert tárolhatsz úgy, hogy bármikor kéznél legyen, mégse keltse a konyhád a túlzsúfoltság érzését.
Ezt is szeretjük