Sokan porszívóznak így, pedig az egészségre is káros lehet: 5 hiba, amit szinte mindenki elkövet

Koszos maradhat a szőnyeg, ha ezt az apróságot elfelejted porszívózás közben.

porszivozas-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A porszívózás egy végtelenül egyszerű műveletnek tűnik, azonban már egy-egy apró hiba is eredményezheti azt, hogy tetemes mennyiségű por marad a szőnyeg szálai között vagy a lakás rejtett sarkaiban.

Ha porszívózásra kerül a sor, akad néhány gyakori hiba, amit az emberek jelentős százaléka elkövet, még azok is, akik nagyon igyekeznek mindig tisztán tartani a lakásukat. A legtöbbször előforduló hibákból készítettünk most egy kis gyűjteményt, hogy te elkerülhesd őket.

Csak akkor üríted ki a porzsákot, ha dugig van

Sokan felejtik el kiüríteni a porzsákot, mielőtt nekiállnának takarítani, pedig ideális esetben a porzsáknak nem szabadna az űrtartalma háromnegyedénél több port tárolnia, ugyanis, ha túl sok van benne, a szennyeződés visszajuthat a levegőbe, és hozzájárulhat az asztmás jellegű légúti betegségek romlásához.

porszivozas

A porzsákot azért érdemes takarítás előtt kiüríteni, mert így nemcsak a por nem jut vissza a levegőbe, hanem elkerülöd a kockázatát annak is, hogy túlzottan megteljen a zsák, de általában a porszívó szívóhatása is sokkal erősebb lesz. Ha eldobhatós zsákot használsz, soha ne használd újra, ez ugyanis rontja a hatékonyságot, ha pedig zsák nélküli a porszívód, érdemes üríteni, amint félig megtelik a portartály.

Csak egy irányba húzod a porszívót

Ha mindig csak egy irányba húzod a porszívót, nem távolítasz el minden port, az ugyanis meg tud telepedni a szőnyeg szálai alatt és az anyagok rostjai között. Ha oda-vissza húzod a szívófejet, biztosan nem maradnak rejtett részecskék sehol sem.

Kapkodsz

Nem kell sietni a porszívózással, így ugyanis nemcsak könnyen maradnak ki foltok, de a szívóerő sem érvényesül ideális mértékben, ha a szívófej nem tölt elég időt egy adott terület felett. Ha lassan mozgatod a porszívót, az több port tud magába szívni, így végeredményben tisztább padlót és szőnyeget kapsz.

Nem használod az összes szívófejet

A legtöbb porszívó nem véletlenül rendelkezik többféle szívófejjel, ezek a fejek ideálisak a kis rések és padlóhajlatok takarítására, ahol kisebb felületen van szükség nagyobb szívóerőre. Ha nem cserélsz szívófejet ezeknek a helyeknek a takarításánál, a por könnyen megülhet a résekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem porolod le a bútorokat porszívózás előtt

Ha porszívózni készülsz, a portalanítást érdemes megejteni előtte, ilyenkor ugyanis rengeteg por kerül a levegőbe, ami azután megül a padlón vagy a szőnyegen. Ha tehát előbb porszívózol, duplán dolgozhatsz, mert a lakás újra poros lesz. Sokkal tisztább eredményt kapsz, ha porolás után 20-30 perccel kezdesz neki a porszívózásnak.

Tíz hely, ahol gyakrabban kellene takarítani

Nem csak a hibás porszívózás miatt maradhatnak koszosan a sarkok a lakásban, számos olyan hely van, ahol szinte mindenki elfelejt takarítani. Összegyűjtöttük a lakásnak azokat a pontjait, melyek a leggyakrabban maradnak koszosak.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük