5 dolog, hogy megtaláld az igazit!
Korántsem olyan könnyű megtalálni, mint ahogy azt a legtöbben hiszik. Ne dobd ki a pénzed, fogadd meg tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy korszerű porszívónak ma számos szempontnak kell megfelelnie. Jó például, ha könnyű, mégis maximális szívóerővel bír, mindeközben halk, a Hepa-szűrő pedig már-már elengedhetetlen.

És ez még csak néhány a számtalan kritérium közül.
Ha úgy érzed, a jelenlegi készüléked nem felel meg a mércének, itt az ideje elgondolkodnod egy új beszerzésén. Ha pedig döntöttél, segítünk, hogy a vásárlás is könnyen menjen: összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe véve garantáltan a legjobbra esik majd a választásod.

Porzsákkal vagy anélkül?

Ízlések és pofonok, hogy kinek melyik típus a kedvence, a porzsák nélküli készülékek azonban nem véletlenül népszerűbbek zsákos társaiknál. Ezeknél a típusoknak ugyanis nagy előnyt jelent, hogy a használat során felszívott kosz egy beépített tartályba kerül, amit a takarítás végén egyszerűen kiüríthetsz a szemetesbe.
Érdemes lehet a vizes tartállyal rendelkezők között is szétnézned, elsősorban akkor, ha háziállatot tartasz, esetleg allergiás vagy a házi poratkára. Ezek a készülékek vízen keresztül szűrik át a port, az allergén szennyeződések így teljes mértékben a tartályban maradnak, amit a takarítás végén egyszerűen a lefolyóba önthetsz. A vizes tartályú porszívó a légúti betegségekkel küzdőknek is ideális lehet, hiszen megnöveli a levegő páratartalmát.

Hátrányuk azonban, hogy elég nagy és súlyos gépek, továbbá az áruk is magasabb, mint a hagyományos, porzsákos típusoké.

Jó, ha tudod!
Ha szűkre szabott a keret, és az elterjedtebb, porzsákkal ellátott gépre futja csak, akkor leginkább a szűrőre figyelj! A legjobb választás a Hepa-filterrel vagy mikrofilterrel ellátott készülék, ami kiszűri a legapróbb porszemcséket is, illetve megszabadít az atkáktól, pollenektől és a penészgombáktól is. A porzsákos készüléknél jó szolgálatot tehet a porzsák telítettségét jelző, vizuális kijelző.

A teljesítmény kulcskérdés

A porszívó vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont a készülék teljesítménye. Ez, amely a motor erejét jelzi, általában 1000-1600 W között mozog - ideális egyébként az is, ha a motor fordulatszáma szabályozható.

Ha padlószőnyeges a lakásod, vagy cicát, kutyát tartasz, érdemesebb a magas teljesítményű készüléket választani, parkettához viszont egy gyengébb erejű gép, esetleg kézi porszívó is megteszi.
A teljesítmény tekintetében lényeges szempont a készülék szívóereje is. Szerencsés, ha ennek értéke 300-350 W felett van. A szívás erejét általában a nyélen lévő nyílással szabályozhatod, ha azonban a gégecső végére illeszthető elektromos padlókefét is adnak a készülékhez - amelyet egyébként külön is megvásárolhatsz -, a szívóerőt akár meg is duplázhatod.

Ügyelj a kábel hosszára és a cső anyagára is!

A vásárlásnál érdemes figyelni a hálózati kábel hosszára is. Kisebb lakásokban már egy ötméteres vezetékkel ellátott készülék is megteszi, tágasabb családi házakban viszont a nyolc-kilenc méteres kábellel ellátott gépek a praktikusabbak.
Jó, ha a készülék képes automatikus kábelfelcsévélésre, hiszen a hosszú vezeték könnyen összekuszálódik, és sok bosszúságot okozhat.

Fontos tényező még a porszívó csövének anyaga is. A modellek többsége fémcsővel rendelkezik, de akad néhány műanyag csővel ellátott típus is. Utóbbiak hátránya, hogy a folytonos és fokozott terhelés hatására akár már néhány hetes használat után is könnyen eltörhetnek. Jobban jársz, ha fém- vagy gumírozott műanyagcsővel ellátott gépre szavazol.

A nagy zaj sem kívánatos

Vásárláskor feltétlenül figyelj oda a porszívó zajteljesítményszintjére is.
A lakás tisztántartását megkönnyítő gépek a legzajosabban működő háztartási gépek közé tartoznak, ennélfogva egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora zajártalomnak teszed ki magad vagy a szomszédod. Ha halkabb típusú készüléket vásárolsz, elkerülheted a gyakori felfájást, és haragost sem szerzel. A 70-73 dB zajteljesítményszinttel már elégedett lehetsz.

Teleszkópos nyél, kárpittisztító és társaik

Fontos szempont az is, hogy a kiszemelt porszívót milyen tartozékokkal látták el, hiszen egy-egy ügyes kiegészítő - többek között a kárpittisztító vagy a sarokszívó - nagyon hatékony és praktikus segédeszköz lehet - az elfordítható fejű, lapos, kombinált kefe például kiválóan be tud csusszanni a lábakkal ellátott szekrények alá.
Porzsákos gépnél érdemes a papírporzsákkal ellátott gépet választani, hiszen az eldobható zsák higiénikusabb a textilzsáknál.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Az optimális kezelhetőséget nagyban megkönnyíti a teleszkópos nyél is.
Jó szolgálatot tehet még a gégecső parkolóállását biztosító szerelvény, és a porszívófedélbe elhelyezett tartozéktároló is. Ha a porszívó nagy kerekeken gördül, könnyebben átgurul a szőnyegszéleken és a magasabb küszöbökön is, és jelentősen megkönnyíti a porszívózást.

A fenti szempontok figyelembevétele mellett szinte biztos, hogy könnyebben tudsz majd választani a készülékek között. Ha azonban a szakértők által elvégzett, hivatalos porszívóteszt eredményeit is figyelembe veszed, garantáltan jól döntesz majd. A tesztért kattints ide!
Ezt is szeretjük