4 látványos dekoráció őszi estékhez
Ha becsempésznél némi melegséget a hűvös őszi estékbe, akkor ne a konvektort tekerd feljebb, hanem szedd elő a poharaidat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az üzletek számos csodálatos dekortárgyat és kiegészítőt kínálnak, amelyekkel gyorsan és egyszerűen feldobhatod a lakásod hangulatát. Egyetlen baj van csak velük: egyikük sem egyedi, ráadásul egyáltalán nem olcsóak.

Tedd hát csak el a pénztárcád, és inkább keresd elő a régóta nem használt poharakat a szekrényből, vagy kérj a nagymamádtól néhányat - biztosan akad nála egy-két formás darab. De ha egészen egyszerű poharakra lelsz, az sem baj: egy kis kreativitással csodás dekortárgyakat varázsolhatsz belőlük!

Csak pofonegyszerűen - őszi levéllel

Bár hűvösebb az idő, és a nap is kevesebbet süt, az ősz mégiscsak az egyik legcsodálatosabb évszak. Az állatok készülődnek a télre, a növények pedig levetik nyári öltözéküket, és felöltik a színes őszi kabátjukat. Ez utóbbit érdemes kihasználnod, és most összegyűjtögetni néhány színes őszi falevelet, amellyel pofonegyszerűen átváltoztathatod a poharakat. Mielőtt azonban nekifognál, a leveleket egyesével merítsd glicerin és víz egyenlő arányú keverékébe, majd hagyd megszáradni.

Ezzel a trükkel rugalmassá teheted az egyébként törékeny darabokat.
Ezután válaszd ki a legszebbet, és egy egyszerű facsipesszel rögzítsd egy letisztult formájú pohár szájához. Helyezz bele egy teamécsest, és gyönyörködj!

Jó, ha tudod!
Minél tovább áztatod az egyes leveleket a vizes-glicerines oldatban, annál rugalmasabbak és ellenállóbbak lesznek. Ha valóban tartós levelekre vágysz, akár két-három hétig is ázni hagyhatod őket.

Finom köd fátylában - pohárban

Minden konyhaszekrényben vagy tálalóban akad olyan pohár, amely egy-egy régen kimúlt készlet utolsó túlélője. Attól azonban, hogy társak nélkül maradt, még nem kell megszabadulnod tőle! Már csak azért sem, mert egy kevés fehér - vagy tetszés szerinti színű, de lehetőleg világos - selyempapírral, néhány gombbal és egy jó ötlettel hangulatos mécsestartót varázsolhatsz belőle.

A selyempapírból vágj le egy akkora darabot, amely pontosan körbeéri a poharat, de fél centiméterrel kisebb, mint a pohár magassága. Rögzítsd PVA-ragasztóval az üvegre, majd egy keskeny szalaggal ragaszd körbe a poharat a szájától lentebb, körülbelül 2 centiméternyire. Ha kész, már csak három gyöngyházfényű gombot kell a szalagra egymás mellé ragasztanod, mécsest tenned a pohárba, és megtalálni számára a legmegfelelőbb helyet a lakásban.

Skandináv egyszerűséggel - mintás pohárral

Az egyszerű ötletek sokszor hatásosabbak, mint a túlcifrázott, túlbonyolított dekorációk. Ha az otthonodban is törekszel az egyszerűségre, a letisztult formákra és a rendezettségre, akkor elég lehet egyetlen jól megválasztott pohár is egy egyszerű gyertyával ahhoz, hogy otthonod dísze legyen. Keress olyan poharat, amelyik teljesen átlátszó üvegből készült, formájában, esetleg mintájában - az is jó, ha félig kristályos - viszont a klasszikus, régies hangulatú darabokat idézi - a legjobb, ha legalább három ilyet találsz.
Szerezz be hozzájuk egy-egy, a pohárnál kétszer magasabb, egyszerű, közepesen vastag fehér gyertyát, és egy kis olvadt viasz segítségével egyszerűen állítsd őket a poharakba. Egymás mellé helyezve a lakás egy nyugodtabb sarkában harmonikus látványt nyújtanak majd.

Egy kis festékkel, egy marék kaviccsal - egyszerűen

Ha még maradt a teljesen egyszerű formájú poharakból, akkor itt az ideje sétálnod egyet. Ehhez a dekoratív gyertyatartóhoz ugyanis egy jó marék kavicsra is szükség lesz. Ha pedig már úgyis sétálsz, szerezz be egy kis adag - a lakásoddal harmonizáló színű - festéket is, na meg egy kevés szigetelőszalagot, erre ugyanis szintén szükséged lesz.

A szalaggal ragaszd körbe a pohár száját felülről úgy, hogy kívül és belül is fél-fél centiméternyire takarja a poharat. Ezután önts egy kevés festéket a pohárba, és addig forgasd benne, amíg belül egészen festékes nem lesz a pohár. Ügyelj azonban arra, hogy lehetőleg mindenhol egyenlő arányban fedje a festék üveget. A maradékot öntsd ki belőle - ügyelj rá, hogy a pohár külsejét ne festékezd össze -, majd hagyd megszáradni.

Ezután húzd le róla a szigetelőszalagot, így szép, átlátszó peremet kapsz. Töltsd meg színültig kaviccsal, majd állíts bele egy nagyobb fehér gyertyát. Kivételesen szép és egyedi hangulatot kölcsönöz majd a lakásnak!

A cikkhez a 101 hangulatvarázsló ötlet című könyvből merítettünk ötleteket.
Ez a hasznos könyvecske telis-tele van olyan gyorsan és könnyedén megvalósítható tippekkel, amelyek segítségével egy-két óra leforgása alatt otthonosabbá teheted a lakásod, ráadásul a megvalósításhoz szükséges anyagokat illetően is hasznos tanácsokat kaphatsz.
Minden egyes ötletet egész oldalas fotó illusztrál, a közérthető, lépésről lépésre haladó leírásból pedig megtudhatod, mi a titka a tökéletes végeredménynek.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 1499 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük