Néhány nap alatt lebonthatja a műanyagot ez a baktérium: megvan az újrahasznosítás megoldása?
Olyan baktériumot találtak, ami eszi a PET-palackot.

pet-palack-ujrahasznositas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok véletlenül alkották meg azt a mutáns enzimet, mely már napok alatt képes elkezdeni a műanyag palackok lebontását. Ez lehet az az áttörés, ami megoldhatja a világot fojtogató műanyaghulladék problémáját, mivel teljesen újrahasznosíthatóvá teszi a műanyagokat.

Az új kutatást egy korábbi, 2016-os felfedezés előzte meg. Ekkor találtak először olyan baktériumot Japánban, egy szeméttelepen, mely természetes módon fejlődött úgy, hogy képes legyen elfogyasztani a műanyaghulladékot. A tudósok azonban most rájöttek valami fontosra azzal az enzimmel kapcsolatban, melyet ez a baktérium termel.

Baktérium, ami műanyagot eszik

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent kutatás tanúsága szerint, a kutatók, miközben arra próbáltak rájönni, hogyan is fejlődött ki az enzim, aminek segítségével a baktérium a műanyag lebontását végzi, véletlenül 20%-kal hatékonyabbá tették a molekula működését.

ossejt-tudos

A csapat egy, a Napnál tízmilliárdszor erősebb fényű röntgensugarat használt, mely a különálló atomokat is megmutatja. Az enzim szerkezete nagyon hasonlított azokhoz az enzimekhez, melyeket más baktériumok fejlesztettek ki a kutin, vagyis egy növényi viasz lebontására, mely egyfajta természetes polimer. Amikor a csapat az összefüggés után kutatva manipulálni kezdte az enzim működését, véletlenül sikerült hatékonyabbá tenniük a műanyaglebontó képességét, ami miatt abban bizakodnak, hogy ez még tovább is fokozható. 

A mutáns enzimnek így néhány napjába kerül, hogy elkezdje lebontani a műanyagot, ami azért nagyszerű eredmény, mert ugyanehhez a természetnek több száz évre van szüksége. A tudósok pedig úgy gondolják, ez még nem is a teljesítménye csúcsa, a megfelelő eljárással ez akár ezerszeresére is növelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üres palack is érték!

A Coca-Cola a hulladékok szelektív gyűjtésére indít szemléletformáló kampányt. Az itthoni palackjaik már 100%-ban újrahasznosíthatóak, ezért fogyasztóikra is számítanak, hogy minél kevesebb hulladék végezze a természetben, és minél több újrahasznosulhasson.  A jatek.coke.hu/ oldalon ehhez nyújtanak segítséget, a nyereményjátékban pedig a fenntartható ajándékokért lehet játszani.

Promóció

A kutatók abban reménykednek, hogy az enzim segítségével a műanyagot az eredeti összetevőire bonthatják, tehát ezáltal segíthetik a műanyag műanyagként való újrahasznosítását, és nem kell több olajat felhasználniuk hozzá, hogy előállíthassák azt. Ráadásul az újrahasznosított műanyag nagy terhet venne le a környezet válláról is, hiszen jelenleg csak Magyarországon évente 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, aminek legfeljebb a fele jut el az újrahasznosításig. Világviszonylatban ez a szám mindössze 15%, a maradék a tengerekben végzi, és ott elképzelhetetlen károkat okoz az élővilágban.

Jelenleg az újrahasznosított üvegeket csak átlátszatlan műanyag szálak formájában lehet felhasználni ruhák vagy szőnyegek készítésekor, de az új eljárással, a tudósok abban bíznak, a műanyag palackokból újra műanyag palackokat készíthetnek majd, és így nem lesz szükség több új műanyag gyártására.

Műanyag palack újrahasznosítása otthon

Nem kell kidobni minden műanyag palackot, ha már nem fér a szelektívben, egy kis kreativitással a ház körül vagy a kertben is remekül újrahasznosíthatod a kifogyott üdítős flakonokat. Összegyűjtöttünk pár szuper, hasznos és mutatós ötletet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük