Néhány nap alatt lebonthatja a műanyagot ez a baktérium: megvan az újrahasznosítás megoldása?
Olyan baktériumot találtak, ami eszi a PET-palackot.

pet-palack-ujrahasznositas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok véletlenül alkották meg azt a mutáns enzimet, mely már napok alatt képes elkezdeni a műanyag palackok lebontását. Ez lehet az az áttörés, ami megoldhatja a világot fojtogató műanyaghulladék problémáját, mivel teljesen újrahasznosíthatóvá teszi a műanyagokat.

Az új kutatást egy korábbi, 2016-os felfedezés előzte meg. Ekkor találtak először olyan baktériumot Japánban, egy szeméttelepen, mely természetes módon fejlődött úgy, hogy képes legyen elfogyasztani a műanyaghulladékot. A tudósok azonban most rájöttek valami fontosra azzal az enzimmel kapcsolatban, melyet ez a baktérium termel.

Baktérium, ami műanyagot eszik

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent kutatás tanúsága szerint, a kutatók, miközben arra próbáltak rájönni, hogyan is fejlődött ki az enzim, aminek segítségével a baktérium a műanyag lebontását végzi, véletlenül 20%-kal hatékonyabbá tették a molekula működését.

ossejt-tudos

A csapat egy, a Napnál tízmilliárdszor erősebb fényű röntgensugarat használt, mely a különálló atomokat is megmutatja. Az enzim szerkezete nagyon hasonlított azokhoz az enzimekhez, melyeket más baktériumok fejlesztettek ki a kutin, vagyis egy növényi viasz lebontására, mely egyfajta természetes polimer. Amikor a csapat az összefüggés után kutatva manipulálni kezdte az enzim működését, véletlenül sikerült hatékonyabbá tenniük a műanyaglebontó képességét, ami miatt abban bizakodnak, hogy ez még tovább is fokozható. 

A mutáns enzimnek így néhány napjába kerül, hogy elkezdje lebontani a műanyagot, ami azért nagyszerű eredmény, mert ugyanehhez a természetnek több száz évre van szüksége. A tudósok pedig úgy gondolják, ez még nem is a teljesítménye csúcsa, a megfelelő eljárással ez akár ezerszeresére is növelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

A kutatók abban reménykednek, hogy az enzim segítségével a műanyagot az eredeti összetevőire bonthatják, tehát ezáltal segíthetik a műanyag műanyagként való újrahasznosítását, és nem kell több olajat felhasználniuk hozzá, hogy előállíthassák azt. Ráadásul az újrahasznosított műanyag nagy terhet venne le a környezet válláról is, hiszen jelenleg csak Magyarországon évente 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, aminek legfeljebb a fele jut el az újrahasznosításig. Világviszonylatban ez a szám mindössze 15%, a maradék a tengerekben végzi, és ott elképzelhetetlen károkat okoz az élővilágban.

Jelenleg az újrahasznosított üvegeket csak átlátszatlan műanyag szálak formájában lehet felhasználni ruhák vagy szőnyegek készítésekor, de az új eljárással, a tudósok abban bíznak, a műanyag palackokból újra műanyag palackokat készíthetnek majd, és így nem lesz szükség több új műanyag gyártására.

Műanyag palack újrahasznosítása otthon

Nem kell kidobni minden műanyag palackot, ha már nem fér a szelektívben, egy kis kreativitással a ház körül vagy a kertben is remekül újrahasznosíthatod a kifogyott üdítős flakonokat. Összegyűjtöttünk pár szuper, hasznos és mutatós ötletet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük