Kidobnád otthon a lyukas zoknit vagy az elromlott mobilt? Ne tedd!
Így hasznosíthatod újra a dolgokat!

recycling
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma kidobod, de csak ezer év múlva bomlik le. A szemét problémája jelenti az egyik legnagyobb kihívást a következő évtizedekben az emberiség számára.

A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal több ember él majd városban, ezzel párhuzamosan pedig 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ez a jelenlegi duplája. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell hulladékkezelési szokásainkon.

A kék és a sárga kukán túl

Egy Kamikacu nevű japán kisvárosban azon vannak, hogy minden keletkező hulladékot hasznosítsanak. A titok nyitja a szigorú és következetes válogatás. Míg itthon a legtöbben a papír-műanyag-üveg hármasra gondolunk, amikor szelektív hulladékgyűjtésről van szó, addig Kamikacuban egy átlagpolgár 34 kategóriát futtat át fejben, mielőtt a szemetesbe dobna valamit.

szelektiv

Ha valakinek fontos a környezetvédelem, nem kell Japánig utaznia. Szerencsére itthon is lehetőség van a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére, csak sajnos elég kevesen tudnak róla.    

Van, amit tilos kidobni

Megérkezett az új laptopod, vagy vettél egy hajszárítót? A dobozon vagy a terméken minden bizonnyal szerepel egy kis ikon, rajta egy áthúzott szemetessel. Ez jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni. Ennek ellenére, mikor pár év elteltével elromlanak, a legtöbben egyszerűen a kukába dobják ezeket a tárgyakat is. Sokan ugyanígy vagyunk a fél pár zoknival, a kiégett égővel vagy a lejárt szavatosságú gyógyszerrel.

Pedig egy számítógépben vagy mobilban olyan mérgező anyagok vannak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben, vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak, az ivóvízbe és a talajba kerülhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Mit és hova dobhatsz ki?

Ha veszélyes hulladékoktól kell megválni, mindennek megvan a maga helye.

  • A háztartásokban keletkezett, újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékokkal a legegyszerűbb felkeresni egy hulladékudvart. A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen.  
  • A lejárt szavatosságú gyógyszereket vidd vissza a patikába, ingyenesen átveszik. 
  • Régi mobiltelefont, számítógépet, elektronikai eszközöket le lehet adni a hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél. 
  • A kiégett égőknek, lemerült elemeknek országszerte több ezer gyűjtőpontjuk van. A legegyszerűbb, ha az élelmiszerüzletekben, hiper- vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban keresed őket. 
  • A fél pár vagy lyukas zoknikat ingyenesen beküldheted a Zokni Csereprogramnak, ott pedig újrahasznosítják azokat.
  • A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátott műanyag nyugodtan mehet a sárga gyűjtőbe, de figyelj arra, hogy a háztartási flakonokat és dobozokat alaposan öblítsd ki, mielőtt a kukába dobnád.

Mit ne rakj a komposztba?

Nemcsak úgy segíthetsz a környezeten, ha nem szennyezed tovább, hanem úgy is, ha felhasználod mindazt a szerves anyagot, amit adott, és visszaforgatva táplálod vele a termőtalajt. Van viszont néhány háztartási hulladék, amit nem szabad beletenni a komposztba, mert káros hatása lehet. Mutatjuk, miket hajíts inkább a kukába.

A képek forrása: Pixabay.com, Jófogás.

Ezt is szeretjük