Asztma, orrfolyás, könnyező szem
A rejtett penészgomba veszélyei
Már most tüsszögsz, pedig még el sem kezdődött az allergiaszezon? Nem biztos, hogy benned van a hiba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdőszoba és a konyha a mindennapi tevékenységek – a fürdés, a mosás és a mosogatás – által termelt vízpára miatt úgynevezett vizes helyiségek.

Bár mindkét helyiség a tisztasággal kapcsolatos, könnyen válhat különböző betegségek forrásává is, ha nem fordítasz kellő figyelmet rájuk! A nedves, rosszul szellőző helyeken ugyanis könnyen elszaporodhatnak az egészségre igencsak ártalmas penészgombaspórák!

A penészgombák spórái allergének, az általuk kiváltott allergia tüsszögéssel és orrfolyással vagy orrdugulással, illetve viszkető és könnyező szemmel jár. Bárhol megjelenhet, a növekedéséhez ugyanis csupán vízre van szükség, melyet elsősorban a lakás nedves helyeiről, beázásokból, szivárgó csövekből és a magas relatív páratartalomból nyer.

A kulcs a páratartalom!

Bizonyára tudod, hogy a levegő láthatatlan, apró pára formájában vizet tartalmaz. Az pedig, hogy mekkora a levegő páramegtartó képessége, a hőmérséklet függvénye, azaz a meleg levegő több vízpárát képes megtartani, mint a hideg. De van egy pont, melyen túl a levegő nem képes több párát felszívni, és telítődik, azaz a levegő páratartalma eléri a 100%-ot. A relatív páratartalom pedig azt jelzi, mennyire telített párával a levegő az adott pillanatban.
Az alacsony relatív páratartalmú levegő száraznak tűnik, ami a penészgombáknak és a poratkáknak nem kedvező, mert ilyen körülmények között nehezebb nedvességet felvenniük a levegőből vagy környezetükből, ezáltal nehezebben is szaporodnak. Az ember számára a komfortzóna 40-70% között van.
A magas relatív páratartalom rendszerint az elégtelen szellőzés és a vízpára hideg felületeken való kicsapódásának együttes hatására jön létre, például a fürdőszoba- és konyhaablakokon, illetve a külső falak belső felületén. A régi épületek, ahol gyakran nem megfelelő a fűtés és a szellőzés, jobban ki vannak téve a nedvesedésnek.

Ha egyszer megjelenik...

Ha egyszer a penész beeszi magát a házba, akkor megjelenik a friss és tárolt élelmiszereken, valamint más tárgyakon, de akár a könyveken is. A penészgombák remekül szaporodnak, amint a levegő relatív páratartalma eléri a 70%-ot. Sőt, szemmel láthatóak is: ezek a nedves falak és szegélyek tipikus sötét foltjai. A növekedéshez a penészgombák szó szerint megeszik a festéket, a tapétát, a gyapjút, a port vagy bármilyen apró tápanyagot a falon.
A pornak és a spóráknak kiváló gyűjtőhelyet jelentenek a szőnyegek, ahonnan aztán, ha felkavarodnak, a levegőbe, majd a tüdőbe kerülhetnek. Ám a lakás levegőjének spórakoncentrációja nagyban függ az éppen végzett tevékenységtől is, építési, javítási munkálatok és takarítás idején például jellemzően magasabb. A porszívózás felkavarja, és így megnöveli a levegőben fellelhető spórák számát, amelyek aztán körülbelül egy órán keresztül lebegnek a helyiségben, mielőtt újra leülepednének.

Segíthet a megfelelő szellőztetés

A szellőztetés vagy szellőztető rendszerek használata a ház áporodott, szennyezett levegőjét kinti, kevésbé szennyezett levegővel cseréli fel. Így eltávolítható a felesleges vízpáratartalom, valamint az esetleges légszennyező anyagok, és segítségével friss oxigént engedhetsz be.

Jó, ha tudod!
Az ablakok dupla üvegezése és a ház megfelelő szigetelése elengedhetetlen az energiatakarékosság jegyében, de tudnod kell, hogy bár a hideg nem jön be, a ház így nem is szellőzik. Ezért manapság fokozottabban kell figyelni a szellőztetés biztosítására!

Van megoldás!

A megfelelő páratartalom biztosítása és a penészgombák megjelenésének megakadályozása nem nagy ördöngösség, csupán néhány dologra kell fokozottabban figyelned!

 • Ügyelj a vizes helyiségek megfelelő szellőzésére és szellőztetésére! Nyiss ablakot, vagy használj szellőztetőrendszert!
 • Keresd meg a nedvesség forrásait! Ezek lehetnek beázás, felszivárgás és a magas relatív páratartalom vagy páralecsapódás következményei is.
 • Figyelj oda a penészedés jeleire a fürdőszobában - zuhanytálca, zuhanyfüggöny vagy kabinajtó -, a konyhában és egyéb sötét, nedves helyeken - például a kamrában -, ahol rossz a szellőzés, és amelyek külső fallal határoltak!
 • Fürdés és főzés közben szeparáld a helyiséget a ház többi részétől, majd a tevékenység végeztével – még mindig zárt ajtók mellett – tárd szélesre az ablakokat, és engedd ki a párát és a gőzöket!
 • Minden használat után töröld szárazra a nedves helyeket - ablakpárkány, tusoló -, ha módod van rá!
 • Amennyiben penészedés jeleit tapasztalod, tisztítsd a felületet valamilyen klóroldattal, és kezeld penészgomba-ölővel a tusolót, az ablakpárkányokat és a konyhát!
 • Ha a zuhanyfüggöny bepenészedik, egy egység ecetből vagy citromléből és egy egység bóraxból elkészített péppel dörzsöld be, majd alaposan öblítsd le!
 • A vizes helyiségekben sötétítők és függönyök helyett inkább katedrálüveget használj! Ha sima üveged van, a felhúzható sötétítő jobb választás, mint a függöny.
 • Vizsgáld meg az ablak- és az ajtókereteket! Cserélj le minden korhadt keretet és repedt ablaktáblát, és szigeteld az ablakokat! Szerelj fel szorosabban záró nyílászárókat, de rendszeresen szellőztess!
 • Ne hagyj szét romlásnak indult ételt és gyümölcsöt!

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

 • Takaríts el minden ételmorzsát és maradékot a bútorokról!
 • Aludj résnyire nyitott ablak mellett, vagy reggel az első dolgod legyen szellőztetni! A pollenallergiások ezt ne tegyék az allergiás időszakban, ők délután szellőztessenek, amikor a legalacsonyabb a kinti levegő pollentartama!
 • A cipőkön könnyen bejutnak a házba a penészgombaspórák, a virágporok és más szennyező anyagok. A kosz és a kinti allergének kirekesztése érdekében jelölj ki helyet a cipők levételéhez, és mindig tartsd ehhez magad!
Ezt is szeretjük