Penészes a hűtő? Így takarítsd ki, hogy ne térjen vissza a gomba!
A hűtő megakadályozhatja az ételek megromlását, de van, hogy akár elő is segítheti.

nagykep?cikkid=162131&kep=huto-tele-nagy1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a hűtő célja az élelmiszerek megromlásának megakadályozása, illetve az olyan mikroorganizmusok szaporodásának gátlása, mint amilyenek a rothadást okozó baktériumok vagy éppen a penészgomba, előfordulhatnak olyan esetek, amikor ennek nem tud eleget tenni.

Amellett azonban, hogy a tökéletes funkcionáláshoz be kell tartani néhány alapszabályt, illetve a hűtő hőmérsékletet illető beállításai sem elhanyagolhatóak, a penész szaporodását például könnyen elősegítheti maga a készülék is, vagyis a zárt tér és a nem megfelelő tisztítás - pontosabban annak hiánya.

Hogy lesz penészes a hűtő?

A penész több úton is elszaporodhat a hűtőben, bekerülhet például élelmiszerrel, de a spórák terjedését segítheti elő a nedves, párás közeg is, amely könnyen kialakulhat, ha gyakran nyitogatod a hűtőt, nem törlöd szárazra a zöldségeket, gyümölcsöket, mielőtt beteszed őket, vagy éppen úgy helyezel el valamit a készülékben, hogy még nem hűlt ki teljesen.

Fontos tudni, hogy a penész nem csupán az adott élelmiszeren jelenhet meg, de nagyon gyorsan átterjedhet más ételekre is anélkül, hogy közvetlenül érintkeznének egymással, emellett a hűtő különféle felületein is megtelepedhet, akár láthatatlanul is.

Azon túl, hogy minél előbb eltávolítod a penészes ételt, ha azt tapasztalod, hogy az élelmiszerek túl korainak ítélt romlása és penészesedése szinte állandó problémává vált, a hűtő egészét érdemes kitakarítani, hogy eltűnjön a rejtett penész.

Így távolítsd el a rejtett penészt!

A hűtő szagtalanítására, fertőtlenítésére és penészmentesítésére az egyik legjobb módszer az ecet bevetése. Keverj össze egy deci 10%-os háztartási ecetet két deci tiszta vízzel, töltsd szórófejes flakonba, majd fújd a hűtő belső felületeire, és töröld át alaposan. Végül nedves, majd száraz ronggyal is törölj át mindent, és hagyd alaposan kiszáradni a hűtőt.

Természetesen jobb, ha a teljes műveletet áramtalanított, kipakolt állapotban végzed. Ha nem kedveled az ecet szagát - mely egyébként hamar elillan -, a szódabikarbónát is bevetheted, kattints ide, ha ezt a módszert is megismernéd.

Ezt is szeretjük