Hány fokra kell állítani a hűtőt és a fagyasztót? Sokat spórolhatsz, ha így csinálod
Néhány egyszerű változtatás is segít lejjebb vinni a villanyszámlát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény és a fagyasztó egyértelműen a háztartás legnagyobb fogyasztói közé tartozik, ami a nyári időszakban különösen igaz, köszönhetően a berendezésekhez viszonyított kinti, illetve benti hőmérséklet közti különbségeknek.

Emiatt érdemes fokozott mértékben betartani a hűtőszekrény fogyasztásának csökkentésére vonatkozó szabályokat, melyek jellemzően nem kerülnek többe néhány percnél, illetve egy kis odafigyelésnél.

Hány fokra állítsd a hűtőt?

Bár a nyári hőségben sokan vannak, akik szeretik fokozni a hűtés intenzitását, erre egyáltalán nincs szükség, sőt, nem árt tudni, hogy a beállítás tekintetében már egyfokos hőmérséklet-különbség is - természetesen mínusz fokokban értve - 6%-kal növelheti meg a készülék áramfogyasztását, nem kis összegeket adva így hozzá a villanyszámlához.

Az általános javaslat szerint a hűtőszekrényben nem szükséges 7 Celsius-foknál alacsonyabbra állítani a hőmérsékletet, a fagyasztóban pedig bőven elegendő a -18 Celsius-fok a tökéletes hűtéshez.

Amire nagyon figyelj nyáron!

A hűtés fokozatának erőteljesebbé tétele helyett érdemes inkább arra figyelni, hogy a berendezés az említett hőfokok mellett is tökéletesen funkcionáljon, és semmivel se fogyasszon többet, mint amennyi azok megtartásához szükséges.

Ennek érdekében elengedhetetlen a régi típusú hűtőszekrények leolvasztása, illetve a hűtő rácsának portalanítása - előbbiről ide, utóbbi biztonságos kivitelezéséről pedig ide kattintva olvashatsz bővebben -, emellett pedig ügyelj rá, hogy sérülésmentes legyen a készülék, különös tekintettel a gumitömítésre.

Nyáron még jobban kell figyelni a hűtőajtó nyitogatásának minimálisra csökkentésére, a nagy hőmérséklet-különbség miatt ugyanis ilyenkor különösen meleg levegő áramolhat be a készülékbe, jelentős mértékben nehezítve a hűtést, ezáltal pedig növelve a fogyasztást.

A készüléket emellett óvd a tűző naptól, ha éppen rásüt, ügyelj az árnyékolásra, de szükség esetén a nyári időszakban akár át is lehet helyezni a berendezést.

Ezt is szeretjük