Egyértelműen ez a legnagyobb áramzabáló a lakásban: ezt tedd, ha nem akarod kidobni!

Egyszerű módszer a magas áramszámla ellen!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény önmagában is az egyik legnagyobb áramfogyasztó lehet otthonodban, hiszen a hűtés több energiát igényel, mint a fűtés, nem beszélve arról, hogy funkciója ellátásához folyamatosan, megállás nélkül működnie kell.

Ha a hűtő régebbi típusú, előbbi még inkább igaz, akkor pedig, ha még el is van jegesedve, egyértelműen a lakás legjelentősebb energiafalóját jelenti, hiszen már néhány milliméteres jégréteg is drasztikus mértékben megemelheti a villanyszámlát.

Így előzheted meg a gyors eljegesedést!

A hűtőgépek üzemeltetése során az E.ON szerint is az eljegesedés okozza a legtöbb problémát, a vastag jégréteg ugyanis szigetelőként hat, így a készülék hűtőteljesítményét és energiafogyasztását is károsan befolyásolja.

A hűtőlemezeken lerakódó jég az élelmiszerek kipárolgásából és a környezet levegőjének páratartalmából származik, nagyobb mértékű és gyorsabb megjelenését azonban néhány szabály betartásával meg lehet előzni.

Fontos, hogy a hűtőtérben csak zárt edényben vagy becsomagoltan tárold az élelmiszereket, a készülék ajtaját feleslegesen ne nyisd ki, és csak a szükséges ideig tartsd nyitva, emellett csak olyan készüléket vásárolj meg, amelynek ajtaja tökéletesen zár, ha pedig az ajtótömítés használat során megsérül, cseréltesd ki.

Mikor és hogyan kell leolvasztani a hűtőt?

Mindezeken túl is érdemes azonban tudni, hogy - hacsak nem no frost rendszerű hűtőd van, ahol az intenzív légáramlás miatt nem deresednek a belső terek - a jegesedés szakszerű használat esetén is jelentkezik. A leolvasztást akkor kell elvégezni, ha a jégvastagság elérte a 3-5 millimétert. Az automata leolvasztású gépek ezt beavatkozás nélkül elvégzik, a félautomata gépeknél azonban nyomon kell követni a jegesedés mértékét.

A leolvasztás mikéntjéről általában a hűtőgépek használati útmutatójában is írnak, a folyamat lépései azonban a legtöbb esetben megegyeznek. A hűtőt először áramtalanítani kell, majd kipakolni belőle mindent, az élelmiszereket, illetve a különféle rekeszeket is. Ha vastag a jégréteg, jobban jársz, ha türelmesen vársz, és nem próbálod levésni azt, ezzel ugyanis komoly károkat okozhatsz. Egyes hűtőkhöz adnak műanyag jégkaparó eszközt, más kellékekkel, késekkel és fémtárgyakkal azonban sohase próbálkozz.

A készülék kieresztő nyílásához tegyél egy tálcát, hogy a leolvadt víz abba csöpögjön bele, majd várj türelmesen. Ha leolvadt a hűtő, mielőtt visszapakolnál, alaposan tisztítsd meg a rekeszeket és a hűtő belső felületét, bekapcsolás előtt pedig alaposan törölgesd és szárítsd ki, illetve töröld át a visszakerülő élelmiszereket is, hogy ne maradjon nedvesség a hűtőben.

Ezt is szeretjük