El akarod tüntetni a penészfoltokat? Ez a legrosszabb módszer, amivel próbálkozhatsz

Semmiképp se így ess neki a penésznek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés az olyan háztartás, ahol soha, még a legkisebb mértékben sem ütötte fel a fejét a penész, a makacs gombák megjelenéséhez ugyanis már annyi is elegendő lehet, ha 72 órán keresztül legalább 75%-os a levegő páratartalma.

Az életvitelből adódó okok mellett - például a szellőztetés hiánya, a lakásban való ruhaszárítás, a gyakori főzés - komolyabb probléma is állhat a penész megjelenésének hátterében - ilyen például a ház szerkezeti hibája vagy épp egy túl jól szigetelő nyílászáró -, bármi legyen is azonban az ok, nem árt ismerni azokat a lépéseket, melyekkel hátráltatható a gombatelepek kialakulása, illetve, amelyekkel érdemes próbálkozni, ha már el is szaporodtak.

Így előzheted meg a penész megjelenését

A penész megjelenése szorosan összefügg a lakásban található helyiségek páratartalmával, mely optimális esetben 30-50% közötti. Ennek ellenőrzése érdekében érdemes beszerezni egy páramérőt, vagyis hygrométert, melyen látható lesz, ha intézkedésre van szükség.

Ha túl nagy a páratartalom otthonodban, érdemes jobban odafigyelni a megfelelő szellőztetésre - kattints ide, ha tudni szeretnéd, ősszel és télen hogyan kell csinálni -, ha azonban ez sem elegendő, bizonyos eszközök, például a páraelszívó vagy éppen egy párátlanító készülék is segítséget jelenthet.

A lakás páratartalmára olyankor is érdemes figyelni, ha még nem ütötte fel a fejét a penész, ha ugyanis nem megfelelő, az légúti problémákhoz vezethet, amit tovább súlyosbít, ha a penészgomba mikotoxinjai is a levegőbe kerülnek.

Ne így akarj megszabadulni tőle!

Ha már megjelent a penész, minél előbb gondoskodni kell eltávolításáról, rendkívül gyorsan szaporodik ugyanis, és már kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy az arra érzékenyeknél problémákat okozzon.

Nem mindegy azonban, hogyan akarsz megszabadulni tőle, bizonyos módszerek bevetésével ugyanis csak súlyosbítod a helyzetet. Ez történik például, ha száraz ronggyal vagy kefével próbálod ledörzsölni, ekkor ugyanis a spórák szétszóródnak a levegőben, minek köszönhetően belélegezni is könnyebb lesz őket, emellett a lakás más részeire is villámgyorsan átterjedhetnek a gombatelepek.

Hogyan csináld?

Ha speciális, bolti penészeltávolító készítményt alkalmazol, kövesd pontosan a használati utasítást, ha azonban a természetesebb módszerek híve vagy, bevetheted az ecet vagy a teafaolaj erejét is, mindkettő hatékony gombaölő szernek számít.

Nem kell mást tenned, mint a választott szert szórófejes flakonba töltened - az ecet esetében magát a 10%-os ecetet, a teafaolaj esetében pedig keverj össze két teáskanálnyit két deciliter vízzel -, majd az adott felületre fújnod. Ezután érdemes kivárni a hatást: elég, ha fél nap vagy egy nap után mosod le a felületet enyhén szappanos vízzel.

Ezt is szeretjük