Rejtett penész a lakásban: ősszel indul be igazán a szezon - Hogy szüntesd meg?

A penésznek bizonyos fajtái rendkívül károsak lehetnek az egészségre nézve, így jobb tőle minél előbb megszabadulni.

rejtett penész

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyirkos időnek köszönhetően egyre több helyen üti fel a fejét a penész. Gyakran észrevehetetlen helyeken bukkan fel, így zavartalanul tudja szennyezni a lakás levegőjét.

Ha valaki légúti allergiában vagy asztmában szenved, a fekete penész ronthat az egyébként is kellemetlen tüneteken. Köhögés, viszkető bőr, szemvörösség, nehézlégzés, de akár letargia formájában is jelentkezhetnek a tünetei. 

Hogyan kerül penész a lakásba?

A penész nem csak úgy terem, valamilyen közvetítő anyagnak "köszönhetően" tud a lakásban tanyát verni.  A háziállatok be tudják hurcolni a tappancsukra ragadt spórákat, de akár a szabadtéri ruhákon is meg tudnak tapadni, amiket aztán a lakásba visz az ember. Mégis, legegyszerűbb és legegyértelműbb útja a penésznek a légkondicionálón és az ablakon át vezet. Pláne, ha rossz a szigetelése.

meglepő penész
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Jó tudni, hogy nagyon szereti a magas páratartalmat, a hideg és nyirkos helyeket. Leginkább a vizesblokkok közelében, a vízcsöveknél, a pincékben fellelhető, de előfordulhat a falvédő vagy tapéta mögötti területen, szekrények hátánál vagy átázott teraszok falapjai között is. Legkésőbb az indokolatlanul tartós köhögés, szemviszketés és orrdugulás hívhatja fel rá a figyelmet, de jellegzetes dohos szaga is árulkodhat.

A penész kiirtása

A boltban kapható, kifejezetten penészek irtására szolgáló szerek a legtöbb háztartásban kiválóan működnek. Azonban ezek a készítmények igen veszélyes vegyszereket tartalmaznak - ebben rejlik hatékonyságuk -, így mindenképpen körültekintően, nyitott ablak mellett kell alkalmazni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Házilag is lehet készíteni különböző penészgyilkos szereket. Híres irtószer többek között a fehérítő is, amiből egy csészényi egy liter vízben feloldva hatásos fegyver a penész ellen. Azonban tilos ammóniát keverni a fehérítőhöz, ez ugyanis mérgező gázokat szabadít fel.

Ammóniás penészirtót külön lehet készíteni, fele ammónia fele víz arányában. A felületre ráhelyezve tíz percet kell várni a hatására. Mindkét szert gumikesztyűvel, szemvédővel és nyitott ablak mellett szabad csak használni. Egy szivaccsal le kell dörzsölni a szennyezett felületet, majd alaposan csontszárazra törölni. Érdemes a tisztítás után többször leellenőrizni a küldetés sikerességét, mivel egy kis nedvesség is elegendő lehet a penész visszatértéhez.

becsöpögő víz, penész
Fotó: wabeno / Getty Images Hungary

Másik, kevésbé veszélyes módszer a tömény ecet használata. Lehetőleg 20 százalékos ecetet kell felvinni a felületre egy rongy segítségével, majd rövid várakozási idő után letörölni azt. Utolsó lépésként szárazra kell törölni.

Matrac alatti, kárpiton levő penészfoltok

Természetesen nem minden felület strapabíró a kezelés szempontjából, így a kényesebb felületeknél el kell felejteni a fehérítő és az ammónia használatát. A rossz hír, hogy a matracról a penészt csak akkor lehet eltávolítani, ha még csak a huzatát érte a szennyeződés. Magából a matrac belsejéből teljesen már nem lehet kipusztítani, maximum kicserélni az egész ágybetétet.

Először a matrac mindkét oldalát ki kell porszívózni - aztán természetesen a porszívózsákot kicserélni -, majd meleg vizet izopropil alkohollal összekeverni. A keverékbe áztatott rongy alapos kicsavarása után a penészfoltokat körkörös mozdulatokkal érdemes súrolni. Ezt a műveletet nem szabad csöpögősre áztatott ronggyal véghezvinni, mert akkor csak még beljebb kerül a penész.

Végül meleg vizes ruhával le kell törölgetni, majd miután megszáradt, fertőtlenítő spray-t spriccelni a felületre. Utolsó mozzanatként következik a szódabikarbóna, amit szintén rá kell helyezni, majd miután az összes nedvességet magába szívta, kiporszívózni. Érdemes kiteríteni a napra a matracot pár órára. 

penész matrac
Fotó: DevidDO / Getty Images Hungary

Kárpit esetén a bórax segíthet. Fél pohár bóraxot kell kettő pohár vízben feloldani, majd az eleggyel átitatott szivaccsal letisztítani a felületet. Ennél a procedúránál is érdemes minél kevesebb vizet használni, nehogy még beljebb kerüljenek a penészgombák a bútor belsejébe.

A penész megelőzése könnyebb, mint a kezelése. Érdemes lehet beszerezni egy párátlanító készüléket, és gyakran szellőztetni a szobákat. Az ablakok avittas nyílászáróit időnként cserélni kell, ellenőrizni a vízvezetékek állapotát, és rendszeresen takarítani penészölő szerekkel, főleg a vizesblokkok környékét. Ma már kaphatóak speciális, penésztaszító falfestékek, ha a lakás hajlamos a foltosodásra, akkor a festés megfontolandó.

Akkor se edd meg, ha csak kis részük penészes - 8 étel, amit tilos így fogyasztanod

Hiába látod egy-egy élelmiszer pici csücskében a penészt, attól még a gombák láthatatlanul is beszőhették az adott ételt, így nem elég, ha csak a rossz résztől szabadulsz meg, sajnos esetenként ki kell dobni az egészet. 

Képek forrása: Getyy Images Hungary

Ezt is szeretjük