5 tipp, hogyan szabályozd a lakás páratartalmát elektromos berendezés nélkül
Ha nincs otthon párásító készüléked, az alábbi módszerekkel frissen tarthatod a lakás levegőjét.

parasito 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életünk csaknem háromnegyede a négy fal között zajlik, ehhez képest az embernek csak ritkán jut eszébe a levegő minősége és a páratartalom mennyisége. 

Az optimális páratartalom egészséges felnőtteknél 40-60%, míg kisgyermekeknél az ideális érték némileg magasabb, 60-70%. Télen sok lakásban lehet száraz a levegő a fűtés miatt. Hogy biztosítsd lakásod ideális páratartalmát, érdemes beruházni egy páratartalom-mérőre, a párásításban pedig a speciális készüléken túl segíthetnek az alábbi módszerek.

Párologtass vizet a tűzhelyen!

Helyezz egy vízzel teli edényt a tűzhelyre, majd alacsony fokozaton párologtass vizet pár óra hosszáig. Ezzel, mondhatni, két legyet üthetsz egy csapásra, mert a párolgó víztől némileg melegebb lesz, így akár a fűtésen is spórolhatsz.

Töltsd be a lakást szobanövényekkel!

Megéri körbevenni magad szobanövényekkel, hiszen azok nemcsak szép díszei a lakásnak, az egészségedet is védik. Bár kívülről nem látszik, a növények egész nap munkálkodnak, vagyis észrevehetően növelik a levegő páratartalmát, ami a téli időszakban különösen fontos. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagy levelű vízipálma és a madárfészekpáfrány egyaránt jó légnedvesítő, utóbbi pedig az öntözővíz 97%-át visszajuttatja a levegőbe. Ráadásul a növények által elpárologtatott víz sokkal tisztább a párásító készülékkel párologtatotthoz képest.

Párologtass az ablakpárkányon!

Ehhez a módszerhez a tűzhelyet sem kell igénybe venned, elég, ha átlátszó üvegekbe vagy vázákba vizet töltesz, és az ablakpárkányra helyezed, a víz pedig majd teszi a dolgát, és a meleg hatására visszakerül a levegőbe. A másik megoldás, hogy egy nagyobb méretű mécsest teszel a fűtőtestre, melybe adott esetben pár csepp illóolajat is csepegtethetsz, így a helyiséget kellemes illat lengi majd körbe.

Ne engedd le egyből a fürdővizet!

A meleg fürdő megnyugtat, ellazít, ideális hőmérsékleten - 38 fokon - pedig a baktériumok szaporodását is megakadályozza. Megmártózás után ugyanakkor nem érdemes egyből leengedni a vizet, mert kihűlés közben növeli a levegő páratartalmát. 

Így teregess okosan!

Bár kutatások szerint egészségügyi problémákat okozhat, ha a szobában teregeted ki a frissen mosott ruhákat, és rendszeresen belélegzed a belőlük áradó mosó- és öblítőszereket, kis tervezéssel orvosolhatod a problémát: ne teregess mindent egy helyre, inkább használd ki a lakás szabad helyiségeit, így a páratartalom egyenletes lesz ahelyett, hogy egyszerre túl magasra emelkedne.

Kilenc meglepő dolog, amin több baktérium van, mint a vécéülőkén

Nemcsak a tömegközlekedés kapaszkodóira és ülőkéire kell ilyenkor gondolni. Mind az irodában, mind a lakásban sorakoznak az olyan dolgok, melyeken több baktérium jut egy négyzetcentiméterre, mint a vécén.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük