Melegebb, illatos lakás: így használd a párologtató cserepet télen
Nem lesz száraz a levegő, sem állott szagú a lakás, ha így párologtatsz.

rozmaring-citrom-illoolaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párologtatással rengeteg pénzt lehet spórolni télen, mert melegebbnek érződik tőle a lakás, a levegő sem lesz száraz otthon, ráadásul jót tesz a növényeknek is. Van azonban még egy dolog, amire jó: illatosítani.

Persze, nem minden párologtató jó az illatosításra. Vannak külön aromaterápiás, elektromos párásítók, ezeknek nem ártanak az illóolajok. De a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást a radiátorra akasztható vagy a tetejére tehető cserépedények jelentik. Segítségükkel akár az egész lakásnak egyedi, csak rád jellemző illatot adhatsz.

Hogyan illatosíts párologtató edénnyel?

A párologtatáshoz először is egy megfelelő edény kell. Ehhez vásárolhatsz direkt erre a célra árult eszközt, de, ha nem találsz, egy csinosabb virágcserép, kaspó is tökéletesen megfelel a célra, a lényeg, hogy ne legyen lyukas, és kerámiából készüljön.

parologtato

Ezután a módszer pofonegyszerű: csak néhány csepp illóolaj kell hozzá. Űrtartalomhoz mérten három-öt cseppel érdemes számolni decinként. De húsz cseppnél valószínűleg nem lesz többre szükséged. Választhatsz egyfajtát, ha mondjuk szerelmes vagy a szegfűszeg vagy a fahéj illatába, de kombinálhatod is az olajokat tetszés szerint. Végül a cserépedényt csak a radiátorra kell tenni. 

Az illatoknak gyógyhatásuk is lehet, és a különböző olajok különböző dolgokat kúrálnak. A bergamott például nyugtató hatású, az eukaliptusz csökkenti a megfázás tüneteit, a levendula békés álmokat hoz, a grapefruit energiát ad, a borsmenta javítja az emésztést, és elmulasztja a fejfájást, a teafa pedig fertőtlenít.

A párologtatás már önmagában is segít enyhíteni a megfázás és a nátha tüneteit. Ellenben a túlzott párologtatás rossz hatással lehet az asztmára. Ha asztmás beteg van a családban, érdemes körültekintőnek lenni, és a lakás páraszintjét 30-50% között tartani.

Ha szívesen kísérleteznél ünnepi illatokkal, próbáld ki, hogy a párologtatódba teszel nyolc csepp narancs, négy csepp fahéj, négy csepp szegfűszeg és négy csepp gyömbér illóolajat, olyan hangulata lesz az egész lakásnak, mintha hetek óta sütit sütnél, és beitták volna a falak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ünnepi hangulat az ágytakaróval

A karácsonyt a hálószobába is beemelheted egy jópofa, ünnepi ágytakaróval, de bármilyen hangulatot szeretnél teremteni, a következő összeállításunkban találhatsz hozzá megfelelő takarót.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük